Az autózás jövője: technológiai forradalom vagy csak egy újabb zsákutca?

Az autózás jövője nyitott kérdés - fotó: Unsplash

Az autózás jövője kapcsán az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy vajon milyen autókkal fogunk járni öt, tíz vagy tizenöt év múlva? Véleménycikk következik.

Az autózás jövője sokak számára talán olyan izgalmas, mint egy sci-fi, mondjuk a Vissza a jövőbe című, 1980-as évekbeli klasszikus, ahol az akkor elképzelt jövőben (dátum szerint kb. a mában) repkednek az autók, de amikor telefonálni kell, akkor leszáll az égi útról a szuperkocsi egy telefonfülkéhez… No comment. Csak annyi, hogy a jövőt még hozzávetőleg sem látjuk jól, de attól még jó dolog álmodozni. Álmodozzunk is akkor.

Az autózás környezetkímélő lesz! Valóban?!

Vajon milyen lesz a közlekedés 2035-ben, 2050-ben a valóságban? Nyilván, az elektromos autók térhódítása egyértelműen látszik, és úgy tűnik, a jövő zöldes színezetű. Kormányok sora ígéri előbb a dízel, majd a benzines járgányok kitiltását a belvárosokból, hosszabb távon pedig azok fokozatos betiltását. Ennek hatására, főként a zöld átállásban élen járó Nyugat-Európában, az autóipar villámgyorsan vált át az elektromos modellekre.

A kérdés már csak az, hogy valóban zöldebbek az e-autók? Igen. Nem pöfögnek szmogot az utakon. De vajon jobbak is környezeti szempontból? Az átállás költségei és az elektromos autók tömeggyártása új kihívásokat vet fel, nem is beszélve az akkumulátorok előállításának környezeti terheiről.

Olvassa el e témában az alábbi cikkünket:

https://green.hu/cikkek/e-autok-gyartas-karos-vdi/

Az önvezető autózás látványos, de biztonságos is?

Az önvezető autók technológiája szintén megosztja a közvéleményt. Egyesek szerint ezek az autók csökkenthetik a balesetek számát és forradalmasíthatják a közlekedést, míg mások jogosan tartanak a szoftverhibáktól és a hackertámadásoktól. Egy rosszul programozott algoritmus többet árthat, mint egy figyelmetlen sofőr.

A közösségi autóhasználat – mint a car-sharing – terjedése szintén kérdéseket vet fel. Ez valóban a jövő közlekedési formája, vagy csak a nagyvárosok lakóinak luxusa? Vannak, akik szerint ez csökkenti az egyéni autótulajdonlás szükségességét, mások szerint  érdemi zöldítő hatása nincsen rövid távon.

Így az autózás jövője nem csupán műszaki kérdés, hanem szociális, gazdasági és etikai dilemmák sorozata is.

Míg a technológiai fejlődés ígéretes, fontos, hogy ne csak a fényes új kütyükbe kapaszkodjunk, hanem tartsuk szem előtt a valós társadalmi hatásokat is. Az új technológiák nem csodaszerek, és bár az innováció izgalmas, nem szabad hagynunk, hogy elhomályosítsa a tényeket, az igazi kihívásokat.

A dugók paradoxona: Több út, több autó, több dugó

Az utóbbi évtizedekben bővült az úthálózatunk, de ez a bővülés látszólag csak tovább sűrítette a forgalmi dugókat. A városi tervezők régi álma, hogy „több út = kevesebb dugó” valóságban gyakran fordítva sül el. Több út egyszerűen mégis több autót vonz. Ahogy a városaink mérete és infrastruktúránk terebélyesedik, úgy nő az autók száma is. Hiszen egyre több család ül át világszerte autóba az elmúlt évtizedekben a gazdasági jólét és az agglomerációk növekedése okán.

A logika egyszerű: minél könnyebb autóval közlekedni, annál többen választják ezt a megoldást, és ezzel sűrűsödik a forgalom.

Az elektromos autózás aranykora?

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az elektromos autózás immár nem csak a technológia-, és környezettudatosok kiváltsága. Ma már szinte minden autógyártó kínál valamilyen elektromos vagy hibrid modellt, és ezek a járművek egyre inkább teret nyernek a piacon. De vajon tényleg jobb a helyzet, ha benzines autóinkat elektromosra cseréljük? Egyelőre úgy tűnik, az elektromos autók tömeggyártása valóban csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását (vagy legalább ellaposítja a meredeken emelkedő kibocsátási görbét), de az akkumulátorok előállítása és a használt akkumulátorok újrahasznosítása még mindig komoly környezeti kihívás.

Dráguló üzemanyagok és a karbonadók dilemmája

A benzin és a dízel ára várhatóan az egekbe szökik. A fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet globálisan csökkenhet, de a maradék készletek kitermelése egyre nehezebb és költségesebb. Ráadásul a karbonadók – amelyek a környezetszennyezés mértékéhez igazodva sújtják az üzemanyagokat – csak olajat tennének a tűzre. Ezek a költségek egyrészt ösztönzik az elektromos autók használatát, másrészt tovább növelik a hagyományos autók fenntartási költségeit, ami a középosztály számára egyre kevésbé megfizethető luxussá teszi majd a jövőben az autózást.

Az autózás jövőjét tehát számos tényező határozza meg, és bár az elektromos autózás ígéretes alternatíva, fontos felismernünk, hogy nem csupán a technológiai váltásra van szükség.

A közlekedési szokásaink, a városi tervezés, és a közösségi közlekedés fejlesztése nélkül csak új köntösbe bújtatjuk a régi problémákat.

Az elektromobilitás, az autózás új kihívásai

Mindezek fényében az elektromos autók vásárlása manapság már nem csak egy egyszerű tranzakció; inkább egy stratégiai döntés, ami jelentős tervezést igényel. Ahogy a technológia egyre elérhetőbbé válik, úgy válik egyre összetettebbé is a vásárlói döntés. Az ingyenes vagy olcsó töltési lehetőségek, például a munkahelyeken vagy lakóparkokban kialakított töltőállomások, jelentősen csökkenthetik a fenntartási költségeket. De vajon ezek a lehetőségek mindenki számára elérhetők?

A vállalatok számára pedig különösen vonzó lehet az elektromos flotta. Napelemekkel felszerelve, a cégek képesek lehetnek saját maguk előállítani az energiát, amivel az autóikat napközben olcsón, vagy akár ingyen tölthetik. Ez a modell nem csak költséghatékony, hanem fenntartható is, ami előnyös lehet azok számára, akik figyelembe veszik a vállalati felelősségvállalást és a környezeti lábnyomot.

A hosszú távú szemlélet és a jövő autópiaca

Mivel az emberek hosszabb távon gondolkodnak autóvásárláskor – általában 6-8 évre terveznek –, fontos, hogy tájékozottak legyenek az elektromos autók élettartamával, karbantartási igényeivel és értékállóságával kapcsolatban. Az elektromos autók akkumulátorainak cseréje drága lehet, és bár az árak folyamatosan csökkennek, a vásárlóknak érdemes mérlegelniük az ezzel járó költségeket.

Ön mit gondol?

Az összetett döntési folyamat megköveteli a jövőbeli autóvásárlóktól, hogy tájékozottak, előrelátóak és fenntartható megoldásokat keresők legyenek. Ön hogyan látja ezt a helyzetet? Vajon készen állunk a fosszilis üzemanyagoktól való teljes elszakadásra?

Ossza meg velünk véleményét a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/greenponthu/

 

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó