Birsfa vagy méhkaptár örökbefogadással is segíthetjük a fenntartható élelmiszer-ellátást

fenntartható élelmiszer-ellátás
Új eszköz a fenntartható élelmiszer-ellátásban: itthon is terjed közösség által támogatott mezőgazdasági (CSA) modell. Igaz, még nem túl ismert, de megjelent és terjed az új modell, amelynek lényege, hogy közvetlenül összeköti a fogyasztókat a mezőgazdasági termelőkkel.

Ezzel a gazdálkodó előre biztosítja magának a piacot, a fogyasztó pedig gyorsan, biztosan és általában kedvezőbb áron jut helyi termékhez, és biztosított a fenntarthatóság is – írja cikkében a Világgazdaság.

Az élelmiszer-ellátásban is kulcskérdéssé vált a fenntarthatóság,

egyben az olyan megoldások keresése, amelyek csökkentik az élelmiszer-pazarlást. Ezt kívánja elérni a Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb, CSA-modell (Community Supported Agriculture), vagyis az úgynevezett közösség által támogatott mezőgazdaság. A közösség által támogatott mezőgazdasági lehetővé teszi a helyi gazdálkodók és a fogyasztók közötti szorosabb együttműködést, elősegítve a fenntartható élelmiszer-termelést és az ökológiai lábnyom csökkentését.

Magyarán: a gazdák közvetlen kapcsolatot építhetnek ki a fogyasztókkal, és azonnali visszajelzéseket kapjanak a termékeikről. A modell csökkenti az élelmiszer-pazarlást, illetve azáltal, hogy kikerüli a nagy- és kiskereskedőket, a gazdákat több jövedelemhez juttatja, míg a vásárlóknak jellemzően gyorsabban, jobb minőségben kínál kedvezőbb árakat az üzletekhez képest.

A CSA modell úgy működik, hogy a fogyasztók előre megvásárolják a termelőktől az adott szezon termésének egy részét, így biztosítva a gazdák számára a szükséges anyagi forrásokat a termeléshez.

Ilyen rendszerben működik mások mellett

  • a francia AMAP (Associations pour le maintien d’une agriculture paysanne),
  • a német Solidarische Landwirtschaft (Solawi),
  • a Brooklyn Grange New Yorkban vagy
  • az ontariói Plan B Organic Farms Kanadában.

Amíg külföldön a CSA bevett üzleti gyakorlatnak tekinthető, addig Magyarországon az átlagos birtokméretekhez viszonyítva egyelőre gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy ugyan lassan, de biztosan szaporodnak a jó példák arra, hogy a közösségi finanszírozás is képes lehet stabil lábat adni a kisgazdaságoknak.

Fogadjön örökbe birsfát, méhkaptár vagy szőlőtőkét

A modellt itthon a Brancsközösség népszerűsíti. Az egyik hazai úttörő, a MyFram 2019-ben indult, és jelenleg országszerte öt kertből szállít házhoz vegyszermentes zöldség-gyümölcs-ládákat. Tavaly 500-nál is több vásárlót szolgált ki, a cégbe pedig időközben befektetett az RTL Klub Cápák között műsorából ismert Balogh Petya is.

A Myfarm indulásánál az volt az egyik legnagyobb nehézségünk, hogy nem találtunk itthon egy olyan online platformot, amely összekötné a gazdákat a fogyasztókkal. Ezért létrehoztuk a Brancskozosseg.hu-t, amely a Kickstarter és az InideGoGo piacteret kínálnak a cégeknek az előrendelők megszerzésére – mondta Kövesdi Gábor, a Brancsközösség és MyFarm alapítója a Világgazdaságnak.

Ezen a felületen lett népszerű a Birsbirtok gyümölcsfabérlő projektje, egy birsfa-örökbefogadó program. Ebben Tolna megye legnagyobb, 4,3 hektáros birsültetvénye azoknak kínált előre 2200 birsfája terméséből, akiknek nem lehetett saját kertjük, mégis megbízható forrásból szerettek volna jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére. Az előfizetők ezáltal több mint 3 tonna termést kaptak közvetlenül a Birsbirtokról.

Örökbe lehet fogadni méhkaptárokat is. Erre egy hartai méhésznél van lehetőség, amivel a vásárló nemcsak az éves mézellátását biztosíthatja, de betekintést is nyerhet a mézkészítés teljes folyamatába, a beporzástól a pergetésig.

Hasonlóan sikeres kampánnyal büszkélkedhet a TriflaFarm, a Gerecse-hegység déli lábánál 2014-ben létrehozott, 6500 csemetét számláló tölgyfaültetvény, ahol szarvasgomba-termő fát fogadhattak örökbe a vásárlók a „farmról az asztalra” koncepció jegyében.

A rövid ellátási lánc következtében a gazdaság ökológiai lábnyoma minimálisra csökkent, miközben a bevételek sokkal tervezhetőbbé váltak.

Ugyanezen koncepció mentén találta meg számításait a Tokaj-hegyaljai MyWine borászat – itt egy szőlőtőkét fogadhattak örökbe a vásárlók cserébe egy vagy több palack tokaji borért.

A termelés így a gazdálkodónak kiszámíthatóbb, a vevő pedig pontosan tudja, ki, hol és hogyan állítja elő számára azt, ami az asztalára kerül – osztotta meg a közösség által támogatott mezőgazdasági modellel kapcsolatos észrevételeit Matus Dóra, a Birsbirtok tulajdonosa.

A cikk forrása a Világgazdaság cikke.
Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó