A Covid után itt kopogtat az újabb vész: a rezisztens baktériumok

Rezisztens baktériumok

A rezisztens baktériumok az egészségügyi világ egyik legnagyobb kihívását jelentik világszerte. Anglia volt főorvosa, Dame Sally Davies figyelmeztetett, hogy az antibiotikumokkal szembeni növekvő rezisztencia miatt a jövőben a gyakori fertőzések milliók halálát okozhatják, ha nem sikerül időben megfékezni ezt a jelenséget. Mindez súlyosabb kihívást jelenthet az emberiség számára, mint a Covid-19 világjárvány – írta a Portfolio a The Guardian cikke alapján.

Globális veszélyt jelentenek a rezisztens baktériumok

Az antibiotikumokkal szembeni gyógyszerrezisztencia globális veszélyt jelent az emberiség számára Dame Sally Davies szerint. Az Egyesült Királyság antimikrobiális rezisztenciával foglalkozó különmegbízottja hangsúlyozta, hogy

a gyógyszerrezisztens fertőzések évente már most is több mint 1,2 millió ember halálát okozzák.

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) azt jelenti, hogy bizonyos mikroorganizmusok ellenállóvá válnak a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel szemben. Ez súlyosan korlátozná a modern orvostudomány lehetőségeit és olyan alapvető beavatkozásokat érintene, mint a császármetszés vagy a rákos kezelések.

A problémát súlyosbítja az antibiotikumok túlzott használata mind az egészségügyben, mind az állattenyésztésben. Davies szerint az antibiotikumok több mint kétharmadát állatoknak adják be, ami felgyorsítja a rezisztencia, vagyis az ellenállás kialakulását.

A helyzetet bonyolítja továbbá az is, hogy megtorpant az új antibiotikumok fejlesztése, mert ezt nem ösztönzik kellőképpen gazdaságilag.

Ennek következtében Egyre több a „szuperbaktérium”, amely szinte minden jelenleg ismert antibiotikummal szemben ellenálló. Ez azt jelenti, hogy a korábban könnyen kezelhető fertőzések ismét súlyos egészségügyi fenyegetést jelenthetnek.

Angliának már van terve a rezisztens baktériumok ellen

Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben bejelentett egy nemzeti cselekvési tervet az AMR elleni küzdelemre vonatkozóan. A terv célja az antimikrobiális szerek használatának csökkentése és új gyógyszerek valamint vakcinák fejlesztésének ösztönzése. Maria Caulfield egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködés rendkívül fontos lenne ebben a küzdelemben.

A rezisztens baktériumokkal kapcsolatos aggodalmak között szerepelnek az éghajlatváltozással összefüggő kérdések is. Davies szerint ha nem kezelik hatékonyan az AMR-t, annak következményei súlyosabbak lehetnek mint az éghajlatváltozásé.

Forrás: A Portfolio cikke
Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó