Így is lehet: egyszerre 15 szénerőmű zárt be Németországban

Bezárt több szénerőmű Németországban
Németország nemcsak a zöld átállás, hanem az orosz energiahordozóktól való függetlenedés miatt is komoly erőfeszítéseket tesz arra, hogy minél kevesebb földgázt és szenet használjon. Most 15 szénerőmű szűnik meg, korábban pedig már az atomenergiát is leállították.

A szénerőmű témához szorosan kapcsolódik, hogy Robert Habeck gazdasági miniszter egy évvel ezelőtt azt mondta, Németország energiaellátási biztonsága az atomerőművek leállítása után is garantált, a megújítható energiaforrások kiépítésének köszönhetően. Tavaly áprilisban a korábbi, Merkel-korszakból származó három utolsó atomerőmű zárt be véglegesen, de a Scholz-kormány akkor még úgy döntött, hogy a szénerőművek többségét az energiaellátás biztosítása érdekében még nem kapcsolják le a hálózatról.

Most azonban a megújuló energiaforrások jelentős bővülése és a gázellátási helyzet stabilizálódása nyomán a szénerőműblokkok további üzemeltetése nem szükséges és nem is biztonságos – hangoztatta közleményében a gazdaság minisztérium. Ennek megfelelően összesen hét széntüzelésű erőművet zártak be Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve Brandenburgban. Mindezt az üzemeltető RWE és a Leag energiavállalatok is megerősítették. Összességében ezek a blokkok 3,1 gigawatt teljesítményt értek el.

Ezen kívül a szövetségi közüzemi hálózati ügynökség arról számolt be, hogy nyolc közepes és kisebb, összesen 1,3 gigawatt teljesítményű kőszénerőmű szintén lekerült a hálózatról.

A szénerőművek végleges kivonását a német kormány 2030-ra irányozta elő.

Megújuló energia mindenek előtt

Németországban az energiaátmenet a 2000-es évek eleje óta zajlik. A cél az, hogy az ország 2045-re klímasemlegessé váljon. Ennek elérése érdekében a megújuló energiák elterjedését lényegesen felgyorsítják. Elsősorban a szél- és napenergiából fedeznék a villamosenergia-szükségletet, ami sikerülhet is, hiszen 2023 első felében Németország bruttó villamosenergia-fogyasztásának 52 százalékát már a megújuló energiák adták.

Atomenergia nulla

Németország már megvalósította azt a nagyszabású célját is, hogy a nukleáris energia felhasználását teljes mértékben leállítsa. Tavaly áprilisban lekapcsolták a három utolsó német atomerőművet: a bajorországi Isar 2, az alsó-szászországi Emsland és a baden-württembergi Neckarwestheim 2 erőművet. Ezzel véget ért az atomenergia-termelés bő hatvanéves korszaka Németországban.

Új pillér a megújuló energiában

A szélenergia terén Németország régóta az élvonalban van, lakosságarányosan Európában itt használják fel a második legtöbb szélenergiát, a teljes német áramtermelés 31% származik ebből a forrásból. A napenergia felhasználása is példaértékű, nemrég pedig egy újabb pillért találtak, a geotermikus energiát.

Tavaly nyáron az eddig csak az Egyesült Államokban használt technológia segítségével egészen négy és fél kilométer mélyre fúrtak le a bajorországi Geretsriedben, a kutatások során pedig kiderült, hogy ebben a mélységben 160 Celsius-fok van.

A geotermikus energia eddig a megújuló energiaforrások mindössze 4 százalékát tette ki Németországban, az új technológia ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a föld mélyebb rétegeiből az eddiginél több helyszínen nyerjenek ki energiát. Az első, mintegy 30 ezer ember hő- és áramellátását biztosítani képes bajorországi erőmű még az idén termelésbe állhat.

Németország energiagazdálkodásában szintén jelentős „zöld” út az is, hogy jelentősen, tavaly 11,8 százalékkal csökkent az áramfelhasználás. Ennek fő oka az energia-intenzív ágazatokban bekövetkezett visszaesése volt.

Németország példája mutatja, hogy a zöld átállás kihívásokkal teli, ám végrehajtható és szükséges folyamat. A megújuló forrásokra való áttérés elősegíti az energiaellátás biztonságát, csökkenti a károsanyag-kibocsátást, és új munkahelyeket teremt a zöld gazdaságban, miközben csökkenti a geopolitikai függőségeket és növeli az energetikai önállóságot. Az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok alternatívájaként a megújuló források felhasználása hozzájárul a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.

A cikk forrása az Infostart és a Világgazdaság cikke.
Kiemelt kép: catazul / Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó