Itt a cselekvés ideje: elindult a Műanyagmentes július!

Műanyagmentes július
A 2011-ben Ausztráliából indult Plastic Free July akció célja, hogy segítsen az embereknek elindulni egy műanyagmentes élet kialakításában. Ilyenkor egy egész hónap van arra, hogy kipróbáljuk, milyen az élet műanyagmentesen.

Arra ösztönöznek, hogy mondjunk búcsút a reklámszatyroknak, kiflis zacskóknak, PET-palackoknak vagy az elviteles ételhordó dobozoknak.

A műanyagszennyezés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája. Az évente termelt műanyag mennyisége meghaladja a 300 millió tonnát, amelynek jelentős része hulladékként végzi.

Az óceánokba kerülő műanyagszemét évente több mint 8 millió tonnát tesz ki, ami súlyosan károsítja a tengeri élővilágot és az ökoszisztémákat.

A műanyag, bár hasznos és sokoldalú anyag, óriási terhet ró a környezetre. Az 1950-es évek óta a műanyagtermelés exponenciálisan nőtt, és mára elérte a globális krízis szintjét. A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyagok jelentik, amelyek gyakran nem kerülnek újrahasznosításra, és hosszú élettartamuk miatt évszázadokig szennyezik a környezetet. A műanyagok apró részecskéi, a mikroplasztikok, bekerülnek a táplálékláncba, károsítva az állatok és emberek egészségét egyaránt. Egy tanulmány szerint

egy év alatt nem kevesebb, mint egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk el.

Hová vezet(ett) mindez?

A műanyagszennyezés hatásai sokrétűek és aggasztóak. Az óceánokban található műanyaghulladék csapdába ejti és megöli a tengeri állatokat, például teknősöket, madarakat és halakat. Az ENSZ jelentése szerint évente mintegy 100 000 tengeri állat pusztul el műanyag miatt. Az emberi egészségre gyakorolt hatások, mint például a hormonális zavarok és a rákkeltő vegyi anyagok felhalmozódása, szintén komoly aggodalomra adnak okot.

A Műanyagmentes július kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára és gyakorlati megoldásokat kínáljon az egyszer használatos műanyagok elkerülésére.

Most mi is adunk néhány tippet a műanyagmentes élethez:

  • Tűzzünk ki kis célokat a műanyagmentességben: minden kezdet nehéz, így jobb, ha lépésről lépésre haladunk. A Műanyagmentes július segít abban, hogy sikerre vigyük az elhatározást.
  • Használjunk újrafelhasználható táskákat és tárolókat: Vásárláskor vigyük magunkkal a textil bevásárlótáskát, az ételeket pedig otthon tároljuk üveg- vagy rozsdamentes acél tartályokban.
  • Kerüljük az egyszer használatos műanyagokat: mondjunk nemet a műanyag szívószálakra, evőeszközökre és poharakra. Válasszunk helyettük bambusz vagy rozsdamentes acél változatokat.
  • Figyeljük a termékek csomagolását: keressük azokat az árucikkeket, amelyek komposztálható vagy biológiailag lebomló csomagolásban kaphatók. Részesítsük előnyben a természetes anyagokból készült termékeket, mint például a fa, a bambusz vagy a kender. Kipróbálhatjuk az egyre több helyen elérhető csomagolásmentes boltokat.
  • Csatlakozzunk közösségi kezdeményezésekhez: vegyünk részt helyi tisztítókampányokban és környezetvédelmi programokban, amelyek célja a műanyagszennyezés csökkentése.

A Műanyagmentes július nemcsak egy hónapig tartó kihívás, hanem egy életmódváltás kezdetét is jelentheti. A műanyagszennyezés globális problémájának megoldása csak közös erőfeszítéssel lehetséges. Az egyéni lépések, mint az egyszer használatos műanyagok elkerülése és a fenntartható alternatívák választása, hosszú távon jelentős hatással lehetnek a környezetünkre.

Forrás: turistamagazin.hu
Nyitókép: Pixabay

*

Ha van még más ötlete, amivel csökkenthetjük a műanyaghulladék mennyiségét, vagy egyáltalán a műanyag-felhasználást, ossza meg velünk a Green.hu Facebook oldalán!

*

Olvassa el korábbi cikkünket a hulladékkezelés problémáiról és kihívásairól!

Kapcsolódó