Energia21: a geotermikus energia lehet Magyarország zöld jövője

Energia21 geotermikus energia
Hatodik alkalommal ülésezett az Energia21. A testület tagjai ezúttal a globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek.

A tanácskozás nyitányaként Gelencsér András klímakutató, a Pannon Egyetem rektora a fenntarthatóságról és annak alapproblémáiról tartott előadást az est nyitányaként. A szakember vitaindítójában külön fejezetet szentelt a tudomány és politika kapcsolatának, az általános megoldási lehetőségek számbavételének és elemzésének, a témában jelenleg is zajló folyamatok gazdasági vetületeinek.

A geotermikus energiában rejlő lehetőségeket, Magyarország  geotermikus potenciálját mutatta be Birkner Zoltán közgazdász, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapítótagja. Előadásában kitért a témához kapcsolódó kockázatokra, stratégiákra és magyarországi trendekre, valamint bemutatott egy közelmúltban kidolgozott elméleti mintaprojektet is.

Energia21: egyelőre távolodunk a Párizsi klímacéloktól

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

  1. Az első pontban kifejtették, hogy a Párizsi Megállapodásban meghatározott klímacéloktól egyelőre globálisan távolodunk. A klímapolitikai célokat és a fenntartható fejlődési fordulatot akkor lehet sikerre vinni, ha azok a gazdasági fejlesztés valamennyi döntésében megjelennek, részei a gazdaság racionális működtetésének, támogatva a technológiai fejlődést, versenyképességet és jóllétet.
  2. Hazánk fokozódó energiaigényét jórészt megújulókkal elégíthetjük ki, miközben törekednünk kell a magyarországi fosszilis energia csökkentésére, valamint újabb alternatívák kutatására és gyakorlati hasznosítására.
  3. A klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez strukturált gondolkodás mentén, a valós globális helyzet és trendek maximális figyelembevételével, a jövő generációinak jólétét és jóllétét szem előtt tartva kell alkalmazkodnunk.
  4. A geotermikus energia kiaknázásához szükséges, már meglévő hazai mérési adatokat szükséges egységes adatbázisba rendezni és ezeket elemezni, hogy a geotermikus energia fenntartható és gazdaságos felhasználása elindulhasson Magyarországon.
    Rámutattak, hogy növelni szükséges a sekély geotermikus energia felhasználását a megfelelő adottságokkal rendelkező területeken. Ennek ösztönzésére átfogó kormányzati támogatás bevezetését javasolják.
  5. A geotermia Magyarország energiaszuverenitásának egyik alapvetése lehet megfelelő szabályozási környezet megteremtésével, valamint fenntartható, gazdaságos és hatékony termelési és felhasználási stratégia kidolgozásával.

Mi az Energia21?

A kezdeményezés tavaly novemberben alakult 21 közéleti és szakmai személyiség részvételével. A szerveződés célja, hogy támogassa és felgyorsítsa Magyarország átállását a zöld energiára. Az Energia21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

A testület minden hónapban ülésezik, az aktuális zöldenergetikai kérdésekkel kapcsolatban szakmai véleményeket fogalmaznak meg, és azokat eljuttatják a médián keresztül a társadalom széles rétegeihez, a tudomány képviselőihez, valamint célzott javaslatokat készítenek a döntéshozóknak.

A kezdeményezés alapító tagjai: Áder János, Barna Zsolt, Birkner Zoltán, Bogyay Katalin, Bokor József, Boros Anita, Botos Barbara, ifj. Chikán Attila, Csányi Péter, Fichtinger Gyula, Friedler Ferenc, Horváth Ákos, Kaderják Péter, Kandrács Csaba, Knezsik István, Palkovics László, Sótonyi Péter, Szabó Gábor, Szilvássy Zoltán, Világi Oszkár, Vitézy Dávid.

Az Energia21 már több szakmai ajánlást is megfogalmazott, ezek itt olvashatók.
Az Energia21 legutóbbi üléséről korábbi cikkünkben olvashat.

A cikk forrása: MTI
Kiemelt kép: Pixabay

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó