Energia21: Zöldátállás csak zöld pénzügyi megoldásokkal lehetséges

Energia21 Zöld pénzügyi megoldások
Ötödik alkalommal ülésezett az Energia21. A kezdeményezés tagjai ezúttal a zöld pénzügyi megoldásokról, így a zöld tőkepiac, zöld pénzügyi termékek, zöldülő banki törekvések témáiról egyeztettek.

A tanácskozást a magyar pénzügyi élet jelentős szereplői is segítették. Az Energia21 kezdeményezés áprilisi ülésén Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Csányi Péter az OTP Bank vezérigazgató-helyettese és Szabó Levente az MBH Bank vezérigazgató-helyettese is előadást tartott. A három vitaindító előadás különböző megközelítésben mutatta be a világban, Európában és hazánkban zajló zöldátállás pénzügyi vonatkozásait.

A szakértők elemzéseiből részletes bepillantást nyerhettek az E21 tagjai az energiafüggőség hazánk pénzügyi egyensúlyára gyakorolt hatásaiba, a ún. zöld tőkepiaci trendekbe, a zöldátállást támogató hatékony tőkeallokációs törekvésekbe és a zöld pénzügyi megoldásokhoz kapcsolódó termékek fejlődésébe.

Energia21: zöld pénzügyi előadás
Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese is tartott előadást a zöld pénzügyi megoldásokról. Fotó: Energia21

Energia21: szükségesen a zöld pénzügyi megoldások

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

  1. Az Energia21 egyetért a kormány 2024. április 5-én bejelentett energiahatékonyságra fókuszáló otthonfelújítási támogatási programjával. Annak eredményeit is figyelembe véve javasolják kombinált és egyénre szabott energiahatékonysági beruházások kidolgozását, amik célzottan, környezeti, szociális és gazdasági szempontok vizsgálatának eredményeire alapozva támogatják Magyarország lakosságát.
  2. Szükségesnek látják egy nemzetközi viszonylatban is ösztönző mintamodell kidolgozását, amiben a cégek nem teherként, hanem célként tekintenek a fenntarthatósági kritériumokra. Ehhez jelentős szerepvállalással és példamutatással kell hozzájárulni a hazai pénzintézeteknek.
  3. A zöld pénzügyi termékek térnyeréséhez megfelelő tájékoztatást és feltételrendszert kell biztosítani, hogy a társadalom széles rétegei vegyék igénybe ezeket az új típusú lehetőségeket. A hazai pénzintézetek adatfeldolgozási és biztonságos adatmegosztási szerepvállalásának mélyítésével gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá kell tenni a lakossági és vállalati zöldfinanszírozást Magyarországon.
  4. Egyetértenek a Párizsi Megállapodásban foglaltakkal, miszerint jelentős köz- és magánberuházásokra lesz szükség a nulla vagy közel nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő áttéréshez. Ehhez szükséges, hogy a pénzügyi források áramlása kerüljön összhangba az üvegházhatású gázok alacsonyabb szintű kibocsátása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fejlesztésére irányuló erőfeszítésekkel.

Mi az Energia21?

A kezdeményezés tavaly novemberben alakult 21 közéleti és szakmai személyiség részvételével. A szerveződés célja, hogy támogassa és felgyorsítsa Magyarország átállását a zöld energiára. Az Energia21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

A testület minden hónapban ülésezik, az aktuális zöldenergetikai kérdésekkel kapcsolatban szakmai véleményeket fogalmaznak meg, és azokat eljuttatják a médián keresztül a társadalom széles rétegeihez, a tudomány képviselőihez, valamint célzott javaslatokat készítenek a döntéshozóknak.

A kezdeményezés alapító tagjai: Áder János, Barna Zsolt, Birkner Zoltán, Bogyay Katalin, Bokor József, Boros Anita, Botos Barbara, ifj. Chikán Attila, Csányi Péter, Fichtinger Gyula, Friedler Ferenc, Horváth Ákos, Kaderják Péter, Kandrács Csaba, Knezsik István, Palkovics László, Sótonyi Péter, Szabó Gábor, Szilvássy Zoltán, Világi Oszkár, Vitézy Dávid.

Az Energia21 már több szakmai ajánlást is megfogalmazott, ezek itt olvashatók.
Az Energia21 legutóbbi üléséről korábbi cikkünkben olvashat.

A cikk forrása: MTI
Kiemelt kép: Freepik

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó