Ma van az energiatakarékossági világnap – itthon sokat spóroltunk

energiatakarékossági világnap - illusztráció

2021-ben 2,5 milliárd köbméterrel kevesebb gázt fogyasztott Magyarország, a villamosenergia-felhasználás pedig 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél – közölte az Energiaügyi Minisztérium a március 6-ai energiatakarékossági világnap alkalmából.

2021-ről 2023-ra éves alapon 23 százalékkal csökkent a hazánkban felhasznált földgáz mennyisége. Az uniós módszertan szerinti, ötéves átlaghoz mért megtakarítás a legfrissebb adatok szerint 20 százalékos, ami jócskán túlteljesíti az uniós átlagot. A korábbiaknál szerényebb igényeknek is köszönhető, hogy a hazai gáztározók töltöttsége március elején még mindig 70 százalék feletti.

2023-ban gázból a 2021-es 11 milliárd köbméterhez képest jóval kevesebb, mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott. A 43,7 terawattórás villamosenergia-felhasználás több, mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

A 2023/2024-es fűtési szezon eddigi részében 109 millió köbméterrel, 2,4 százalékkal kevesebb földgázt használtunk fel, mint egy évvel korábban.

Februárban harmadával csökkent a teljes fogyasztás 2023 második hónapjához képest – ez részben az enyhe időjárásnak is köszönhető. Valamelyest lassult az áramfelhasználás növekedésének üteme is, tavaly október közepétől idén február végéig 2,6 százalékos többlet mutatható ki – ezekkel az adatokkal méltón ünnepelhetjük az energiatakarékossági világnapot.

Az energiatakarékosság tekintetében komoly elvárásai vannak az EU-nak is, amit hazánk már túl is teljesített.

Az uniós tagállamok számára előírták, hogy gázfogyasztásukat az elmúlt öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal fogják vissza. Magyarország a március elejéig rendelkezésre álló adatok szerint a megkövetelt szint felett teljesít, ötödével csökkentette a felhasználást. A folyamatban lévő egyeztetések alapján az előírás ajánlásként élhet tovább.

Az Energiaügyi Minisztérium az energiatakarékossági világnap kapcsán azt is kiemelte, hogy a megfelelő téli felkészülés jóvoltából a tavasz kezdetére még mindig 70 százaléknál magasabb a hazai gáztározók töltöttsége. A 47 százalékos fogyasztásarányos adat a harmadik Európában, jócskán megelőzi a 19 százalékos uniós átlagot. A most elérhető 4,7 milliárd köbméternyi tartalék több, mint másfélszerese a tavaly ilyenkor rendelkezésre állt készletmennyiségnek, a lakossági ellátást közel 200, az országos szükségleteket mintegy 100 téli napra fedezhetné.

Mit tehetünk még az energiamegtakarításért?

Az energiatakarékossági világnap kapcsán emlékeztettek, hogy a kormány számos intézkedéssel bátorítja a tudatos felhasználást. A jelenleg futó Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a családokat. A háztartásonként akár 5 millió forintos támogatásra a legutóbbi adatok szerint több mint 27 ezren jelentkeztek és 10 ezer esetben már a támogatási kérelmet is beadták. A Napenergia Plusz Program aktualitásairól ebben a cikkben írtunk.

Működik Magyarországon 2021 óta Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) is, amely ösztönzi az energiamegtakarítások piaci alapú létrehozását az energiaszolgáltatókon, energiakereskedőkön keresztül. Az EKR mostanáig több, mint 3900 intézkedés megvalósítását segítette elő, az így elért összes energiamegtakarítás a várakozásokat felülmúlva 5,7 petajoule. A hitelesített energiamegtakarítások szervezett piacon értékesíthetők, a legelső negyedéves aukció februárban lezajlott, a következő májusban várható.

Miről szól az energiatakarékossági világnap?

2000 óta tartják meg minden évben március 6-án a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapot. Ilyenkor egyrészt felhívják a figyelmet a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra. Másrészt cselekvésre ösztönöznek, hogy a globális megoldási módokat át tudjuk ültetni a saját hétköznapjainkba. Kis lépésekkel mi magunk is sokat tehetünk a fenntarthatóságért, egy élhetőbb jövőért.

A hír forrása: MTI
Kiemelt kép: FreePik

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó