Érkeznek a pénzek a napelem pályázatra – mit kell tenni, hogy jusson nekünk is?

Napenergia Plusz Program - Napelem pályázat
Megszülettek az első támogatói döntések a napelem pályázatra, a Napenergia Plusz Programban. Még tavasszal elindulhatnak a kifizetések – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Koncz Zsófia hozzátette, hogy akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a háztartások a fejlesztésekhez.

Megszülettek az első támogatói döntések a napelem pályázatra, a Napenergia Plusz Programban. Még tavasszal elindulhatnak a kifizetések – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Koncz Zsófia hozzátette, hogy akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a háztartások a fejlesztésekhez.

A Napenergia Plusz programra a január közepi indulástól már több mint 26 ezren jelentkeztek. Akik sikeresen előregisztráltak, azok közül már több mint hétezren nyújtottak be támogatási kérelmet. A pályázók átlagosan 4,1 millió forintot igényeltek az államtól.

A program a múlt héten lépett új szakaszba, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése, melynek birtokában akár már előleg is igényelhető. Ha az elosztó engedélye rendelkezésre áll, akkor a kivitelező neki is láthat a rendszer telepítésének.

A finanszírozás alapvetően utólagos, a megvalósult fejlesztés után utalják az összeget, ami legfeljebb a beruházás kétharmadát fedezheti. A pályázat maximális összege ingatlanonként 5 millió forint, de legfeljebb a költségek 66 százaléka. A program nemcsak a napelemes rendszer kiépítésére ad pénzt, hanem a megtermelt energia tárolására alkalmas eszközökre is, tehát egy teljes napenergiát hasznosító rendszer épülhet ki a nulláról a beüzemelésig.

Mit kell tenni a napelem pályázat kapcsán elérhető támogatásért?

Ha már megtörtént a jelentkezés és jóváhagyták az előregisztrációt, akkor érdemes mielőbb benyújtani a támogatási kérelmet, hogy aztán a folyamat mihamarabb a kivitelezés fázisába kerüljön és megkezdődhessen a napenergia termelés, illetve a végelszámolás. A támogatás feltétele, hogy a napenergia-rendszer két éven belül elkészüljön.

Ha még nem jelentkezett a Napenergia Plusz Programba, még nem biztos, hogy elkésett! A támogatásokat addig ítélik oda, amíg el nem fogy az összesen 75,8 milliárd forintos keretösszeg. Ez eddig nem történt meg.

Az előregisztrációt folyamatosan be lehet nyújtani ügyfélkapu használatával a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ oldalon. Itt minden hasznos információ megtalálható, többek között ez a folyamatábra is, ami szemlélteti a program elemeit és az egyes teendőket.

A Napenergia Plusz Program menete - folyamatábra
Lépésről lépésre a napelem pályázat folyamata – ábra: Napenergia Plusz Program

A +36 70 903 8735 számon ügyfélszolgálati időben készségesen adnak bővebb felvilágosítást is a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. munkatársai.

A hazai napelemek már képesek fedezni az ország elektromosáram-szükségletét?

Meglepő, de igen. A múlt héten Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt arról, hogy rendkívüli ütemben nő a hazai naperőművek teljesítménye és ehhez már nemcsak az ipari méretű napelemparkok, hanem a háztartásokban telepített berendezések is hozzájárulnak. Az elmúlt hetek hálózati csatlakozásai után hirtelen 280 MW-tal ugrott meg a kapacitás, így elérte a 6000 MW-ot az ipari és háztartási méretű naperőművek együttes teljesítménye, ami elképesztő méretet jelent. Kiemelte, az ország jellemző pillanatnyi áramfogyasztása 5500-6500 MW között ingadozik. Így tehát a napsütéses órákban a napelemek gyakorlatilag megtermelik az ország elektromosáram-szükségletét.

Erről a témáról bővebben is olvashat az alábbi cikkünkben:

https://green.hu/cikkek/magyar-naperomuvek-3-haromszoros-paks/

Magyarország 2020-ban alkotta meg a Nemzeti Energia- és Klímatervet, amiben a villamos energia „zöldítésének” központi elemét a napelemes kapacitások bővítése jelentette. A megújuló energiaforrások közül a napenergia áll legnagyobb bőséggel rendelkezésre. Összehasonlítva a többi megújulóval, a sugárzási energia területi eloszlása a legegyenletesebb, így a legtöbb országban jól hasznosítható.

2020-ban a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya a bruttó végső energiafogyasztásban 13,9 százalékra emelkedett, így Magyarország teljesítette az EU által kitűzött célt. 2021-ben ez az érték 14,1 százalékra nőtt.

A hír forrása: MTI és a Napenergia Plusz Program weboldala – fotó: Napenergia Plusz Program

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó