Euro 2024: ez minden idők legfenntarthatóbb futballtornája?

Euro 2024 nyito

A focit sokan, sok szempontból bírálják, akadnak ellenzői azért is, mert igencsak jelentős a karbonlábnyoma. Az energiát fogyasztó stadionok megvilágítása, fűtése, hűtése sok energiát, a gyep karbantartása rengeteg vizet igényel. Ráadásul szurkolók tömegei utaznak, hogy támogassák csapataikat, és ehhez jön még a merchandising és az ellátás.

Mindez azt eredményezi, hogy egy több hetes nemzetközi bajnokság olyan nagy mértékben terheli a globális szén-dioxid-mérleget, mint egy kisebb ország éves kibocsátása.

A környezeti sokkhatást próbálta mérsékelni az UEFA a 2024-es futball Európa-bajnokság rendezésekor, többféle intézkedéssel. Lássuk, mitől lesz fenntartható az Euro 2024!

Fenntartható közlekedési megoldások a szurkolók számára

Az Euro 2020-at, amelyet a világjárvány miatt 2021-re halasztottak, széleskörben bírálták a nemzetközi utazások klímavédelmi hatása miatt. Idén minden mérkőzést Németországban rendeznek, de a bajnokság karbonlábnyomának körülbelül 80%-a várhatóan így is a közlekedésből származik majd, mivel a szurkolók az egész kontinensről és azon túlról is érkeznek.

Az Euro 2024 ideje alatt 10 stadionban 51 mérkőzést rendeznek, ezekre összesen 2,7 millió jegy kelt el, és a Német Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal további hétmillió látogatóra számít a szurkolói zónákban és a közönségtalálkozókon.

Az UEFA az Euro 2024 jegytulajdonosait egy 25%-os Interrail bérlet kedvezménnyel csábítja a fapados légitársaságok helyett – emellett 29 eurós jegyet kínál a házigazda városok közötti utazásokra. A Deutsche Bahn is ígér 10 000 extra helyet a nagysebességű ICE vonatokon a mérkőzések napjain. Ugyanakkor a parkolási lehetőségek erősen korlátozottak lesznek, ezzel is visszaszorítják az autós közlekedést a stadionok környezetében.

Euro 2024 helyszínek
Az Euro 2024 ideje alatt 10 stadionban 51 mérkőzést rendeznek. Kép: UEFA

Energiahatékony stadionok és egyéb környezetbarát intézkedések

Németország stadionjai már jó ideje energiahatékonyak, és a Német Labdarúgó Szövetség tovább minimalizálja a kibocsátásokat azáltal, hogy mérsékli a reflektorok használatát és korlátozza az áramfogyasztást a médiaközpontokban. A stadionokban és a központokban megújuló energiát használnak, és ahol pedig generátorokat alkalmaznak, azok „környezetbarát” változatok lesznek. Ígéretet tettek a vízfogyasztás minimalizálására is.

A büféket is megreformálták: a hagyományos bratwurst mellett vegetáriánus alternatívákat is kínálnak, minimalizált, újrahasznosítható csomagolásban.

„Ez az első alkalom, hogy minden stadionban és a nyilvános nézőtereken is újrafelhasználható poharakat használunk, így ez határozottan előrelépés” – mondta Hartmut Stahl, a Német Környezetvédelmi Minisztérium által megbízott Oeko-Institut szakértője.

Tudta?
A 2022-es katari világbajnokságot az „első szén-dioxid-semleges világbajnokságként” hirdették meg, ám a svájci Fairness Bizottság szerint a FIFA félrevezette a szurkolókat. Megállapították, hogy a 3,6 millió tonnás szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása siralmasan alulbecsült értéken alapult. Egyes számítások szerint a szám több, mint 10 millió tonna volt.

Hosszútávú fenntarthatósági kezdeményezéseket is támogat az Euro 2024

Az UEFA a bevételeiből is támogatja a helyi klímavédelmi alapot. A bajnokság által termelt minden egyes „elkerülhetetlen” tonna CO2 után az UEFA 25 euróval járul hozzá a német amatőr klubok energia-, víz-, hulladékgazdálkodási és intelligens mobilitási kezdeményezéseihez egy – a becslések szerint összesen 7 millió eurós – klímaalaphoz.

A nemzetközi sportesemények alkalmat adnak a házigazda nemzeteknek arra, hogy értékeiket bemutassák a világnak. Az Euro 2024 költségvetése töredéke a párizsi olimpiáénak, de célja, hogy Németországot egy kicsit zöldebbé tegye – vagy legalábbis a német futball tudatosságot növelje. „Az események környezeti koncepciójának célja mindig a környezeti hatások csökkentése, ami nem csak a szén-dioxidra értendő. Ugyanakkor a tudatosság növeléséről is szól. Rengeteg embert motiválhatunk” – mondta Stahl.

És a bónusz: minden idők leginkább környezetbarát okoslabdája

Az Euro 2024 minden meccsén az Adidas intelligens labdájával játszanak, melyet a fenntartható előállítás jegyében készítettek: a gyártó újrahasznosított poliésztert, vízbázisú festéket, kukoricarostot, cukornádat és fapépet használt fel. Az Adidas a labda eladásából származó bevételek 1 százalékát a volt spanyol középpályás, Juan Mata jótékonysági szervezetének, a Common Goal-nak ajánlotta fel.

Az Euro 2024 labdája nemcsak okos, de környezetbarát is.
Az Euro 2024 labdája nemcsak okos, de környezetbarát is. Fotó: MTI/Illyés Tibor

És mitől okos: a high-tech focilabda a pontosabb játékvezetői döntések meghozatalát segíti azzal, hogy másodpercenként ötszázszor küld adatot arról, hogy hol érte rúgás. A technológia az UEFA szerint „példátlan betekintést ad a labda mozgásának minden elemébe”, amivel a videobíró munkáját segíti.

Forrás: Clean Energy Wire
Nyitókép: UEFA

 

Kapcsolódó