Mit jelent vajon a fenntarthatóság a mindennapokban?

Fenntarthatóság - illusztráció - Fotó: Unsplash

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fenntarthatóság, a zöld szemlélet egy sor könnyen meghozható döntésből áll össze. Azonban a valóságban ezek a döntések gyakran kihívásokkal teliek, sőt, néha piszok nehezek. Véleménycikkünk következik.

Elgondolkodva a fenntarthatóság és a zöld-szemlélet valódi jelentésén, fontos felismerni, hogy ezek a fogalmak nem pusztán egyszerűen megvalósítható elveket jelentenek. Sokan, különösen a lelkes fiatalok, hajlamosak úgy gondolkodni, hogy a fenntarthatóság egy sor könnyen hozható döntésből áll, azonban a valóságban ezek a döntések gyakran kihívásokkal teliek, sőt, kifejezetten nehezek, kemények!

Érdemes szemezgetni például az ENSZ nagy, 17 területet felsoroló, már egy korábbi cikkben is említett fenntarthatósági listájából (SDG, azaz Sustainable Development Goals), és rögtön látható, hogy milyen óriási is az előttünk, mint emberiség előtt tornyosuló kihívás-halmaz.

Mi lehet a fenntarthatóság valódi értelmezése?

A fenntarthatóság valódi értelmezése magában foglalja a komoly áldozatok meghozatalát, különösen az egyének szintjén. Társadalmi szinten gyakran könnyűnek tűnik célokat kitűzni, hangzatos bejelentéseket tenni, de amikor a saját életünk, vagy egy kisvállalkozás, esetleg egy nagyobb vállalat mindennapi döntései kerülnek előtérbe, sok esetben inkább a kényelmet választjuk. Ez természetes, hiszen a kényelem egy alapvető emberi igény.

Azonban

ha komolyan vesszük a fenntarthatóságot, gyakran szembesülünk azzal, hogy ez kényelmetlenségekkel és kellemetlenséggel is jár. A mindennapokban megszokott rutinok és beidegződések megváltoztatása azonban könnyebb lehet, ha apró, egészen kis lépésekkel indulunk el az úton.

Tegyünk meg először apróbb, de konkrét lépéseket!

Célszerű tehát kezdetben igen apró lépéseket megtenni ezen az úton. Ebben segíthetnek akár a green.hu cikkei, írásai és tippjei. Fontos lehet a múltbéli bölcsességek, például a nagyszüleink és dédszüleink józan “paraszti esze”.Gondoljunk csak bele, mennyi felesleges csomagolást dobunk ki naponta. Ezek szelektív gyűjtése már önmagában is lépés a környezetvédelem felé, de még többet tehetünk, ha eleve elkerüljük a felesleges, haszontalan dolgok vásárlását.

Csak egy példa: a tárgyak felesleges halmozása óriási méreteket ölt

Környezetünk tele van felesleges tárgyakkal, amelyek gyakran csak rövid ideig okoznak örömet. Ez különösen akkor válik nyilvánvalóvá, amikor költözünk, vagy ha egy hozzátartozónk, ismerősünk eltávozik. Ilyenkor láthatjuk, mennyi felesleges tárgy halmozódott fel az évek során.

A modern élethez számos tárgy szükséges, de fontos megfontolni, hogy valóban szükségünk van-e az adott tárgyra, és ha igen, akkor szükséges-e vadonatújat vásárolni. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerekre is: vajon tényleg szükségünk van annyi élelmiszerre, amennyit megvásárolunk?

Takarékosság versus a kényelem rabsága a fenntarthatóság tükrében

A múlt generációk, mint a nagyszüleink és dédszüleink, nem ismerték külön a takarékosság fogalmát, mert az életük része volt. Ez a fajta takarékosság ma is jellemző lehet egy farmra vagy egy vidéki háztáji gazdaságra. Ha ezt a szemléletet részben be tudnánk építeni a mindennapjainkba, már sokat tehetünk a környezetünkért.

A modern életforma azonban kényelmes és rabul ejt bennünket, nehéz kimaradni belőle. Több utazással jár, mint a régebbi életformák. Utazunk munkába, iskolába, edzésre, és így tovább. Első lépésként próbáljuk meg modjuk elkerülni, vagy lagalább némileg leredukálni az úgymond felesleges utazásokat. Ha lehetséges, intézzük ügyeinket telefonon vagy interneten, ahogy a Covid járvány idején is kénytelenek voltunk megtenni. Ha utaznunk kell, válasszuk a közösségi közlekedést, a kerékpározást, az elektromos rollert, vagy akár a gyaloglást, amelyek mind kisebb karbonlábnyomot eredményeznek. Vagy

ha már autóba ülünk, intézzünk el egy irányban, egy ütemben több dolgot. Még üzemanyag is kevesebb fogy és időt is spórolunk, nem csak pénzt.

Összességében sok témát érintettünk, de a lehetőségek tárházáa szinte végtelen. Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, szüleinkre, gyermekeinkre, barátainkra és végezzünk el egy egyszerű gyakorlatot.

Náhány napon át, minden este gondoljuk át fél-egy percben, hogy aznap mit tettünk azért, hogy bolygónk élhetőbb és fenntarthatóbb legyen.

Ezt elsősorban magánemberként tehetjük meg, bár az üzleti és politikai döntéshozóknak, azaz a kis- és nagyvállalatoknak, valamint a kormányoknak is fontos szerepük van ebben. De, mint tudjuk a döntéshozók is elsősorban emberek, és csak másodsorban stratégiaalkotók. Ám ne feledjük: elsősorban mi magunk vagyunk igazán szükségesek a változáshoz, sőt egy emberként kell ezt elkezdenünk, nem foghatunk mindent a cégekre, szervezetekre vagy akár a politikai döntéshozókra.

Ha felelősek vagyunka környezetért az sok esetben jobb érzést is jelent, így némiképp mentális egészségünket is segíti. Különösen, ha ennek révén feléled bennünk a vágy arra, hogy igyekezzünk mondjuk a korábbinál több időt tölteni a szabadban, a természetben.

Nyitókép: Unsplash

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó