Nemzetközi fenntarthatósági tanúsítványt kapott a Mol csoport

Mol csoport
Új mérföldkőhöz ért a Mol csoport a fenntartható műanyaghulladék-kezelésben. A társaság megkapta a Nemzetközi fenntarthatósági és szén-dioxid-kibocsátási tanúsítványt (ISCC Plus) a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia telephelyén induló kémiai újrahasznosítási tevékenységéhez.

„A kémiai újrahasznosítás innovatív megoldást kínál a növekvő műanyaghulladék problémájának kezelésére, különösen azoknál az anyagoknál, amelyeket hagyományos mechanikai újrahasznosítással nem lehet feldolgozni” – összegezte a hírt Császár Péter, a Mol csoport Vegyianyagok ügyvezető igazgatója, majd hozzátette, „a Mol továbbra is elkötelezett, hogy olyan gazdaságilag is fenntartható fejlesztéseket valósítson meg, amelyek támogatják a fenntarthatósági célok elérését”.

Az ISCC Plus tanúsítvány lehetővé teszi a vállalat számára, hogy egy átfogó értékláncot hozzon létre, amely magában foglalja a műanyaghulladék teljes életciklusát. Ez az értéklánc a MOHU tevékenységével kezdődik.

A MOHU kulcsszerepet játszik a műanyaghulladék összegyűjtésében és értékes erőforrássá történő átalakításában. A vállalat elkötelezett az európai uniós célok elérése mellett:

a hazai újrahasznosítási arány jelentős növelését tűzték ki célul, a jelenlegi 32 százalékról 65 százalékra.

A Mol-csoport még idén szeretné elkezdeni a próbagyártást, amelynek célja a vállalat termékportfóliójának bővítése kémiailag újrahasznosított polimerekből készült típusokkal. A próbagyártás az LDPE termékvonalon indul majd el, azonban a portfólió bővítése tervben van más terméktípusok esetében is.

A vállalat célja, hogy a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé váljanak az újrahasznosított anyagokból készült termékei. Ezenkívül a vállalat középtávú tervei között szerepel egy 40 000 tonna kapacitású pirolízisüzem felépítése Tiszaújvárosban. Ez a tervezett beruházás is alátámasztja a vállalat elkötelezettségét a műanyagipar fenntarthatóbb jövője mellett – összegezték.

A Mol-csoport és az új Poliol Komplexum

A Mol-csoport az új Poliol Komplexumát májusban adták át Tiszaújvárosban, ezt a Mol-csoport és a Thyssenkrupp szoros együttműködésben hozta létre, és ez a Mol-csoport legnagyobb organikus beruházása, amelynek segítségével a Mol Petrolkémia a régió piacvezető vegyipari vállalatává kíván válni. A tiszaújvárosi avatóünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Mol csoport
A Mol Poliol Komplexum Tiszaújvárosban az átadás napján, 2024. május 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Büszkeséggel tölt el, hogy befejeztük a Poliol Komplexum beruházást. Igazi nemzetközi csapatmunkával, több ezer ember hat éven át tartó szisztematikus kollaborációjával értük el, hogy felépült a Mol-csoport eddigi legnagyobb beruházása, ami az ország jelenkori történetének talán legnagyobb vegyipari fejlesztése. Nagy utat tettünk meg, de még hosszabb az út, ami előttünk van” – mondta akkor Hernádi Zsolt.

Forrás: MTI és az Index cikke.
Nyitókép: Mol Group

 

Kapcsolódó