A filmkészítés is zöldülhet ezzel a nátrium akkus „e-kutyával” – de mire elég ez?

A filmkészítésben hasznos a salt e-dog fotó: a gyártó honlapja

A filmkészítés környezeti lábnyoma jelentősen zsugorodhat a nagy áramfejlesztők helyett használt akkus megoldásokkal. Ilyen például az a kisebb nátriumalapú akkumulátor, amely az utánfutó méretű dízel generátorokat válthatja ki a filmforgatások alkalmával.

A filmkészítés ökológiai terhelése nagymértékben csökkenhet az akkumulátoros áramellátók révén. Ilyen például az a nátriumalapú akku, amely képes teljes körűen helyettesíteni az utánfutó méretű dízel generátorokat (áramfejlesztő aggregátorokat) a videós reklám-, média- vagy filmforgatások során.

A filmkészítés is kizöldülhet? Csendesebbnek azért csendesebb lesz…

 

Egy ilyen új, egyébként Costa Ricából származó innovatív cég eszközét mutatták be a minap. Az Anton/Bauer nevű vállalat ugyanis elnyerte a NAB fenntarthatósági díját a Salt-E Dog (a vicces nevű „sós, elektromos kutyaként” piacra kerülő), 9 kWh-os áramtermelőjével.

A las vegas-i NAB Showra minden évben több ezer tartalomkészítő látogat el a műsorszórás, média és szórakoztatás ökoszisztéma minden szegletéből. A NAB portálja szerint a 2023-ban elindított NAB Fenntarthatósági Kiválósági Díj elismeri azokat a termékeket/szolgáltatásokat, amelyek kiemelkedő innovációkat hoznak a média technológiai szektorában, elősegítve a fenntarthatóságot, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődést.

A filmkészítés zöldebbé, csendesbbé válhat a Salt e-dog révén - fotó: antonbauer.com
A filmkészítés zöldebbé, csendesbbé válhat a Salt e-dog révén – fotó: antonbauer.com

A filmkészítés karbonlábnyoma csökkenhet és a helyi szennyezés is

 

A zsűri tehát a Salt-E Dog-ot választotta a Fenntartható Termék vagy Szolgáltatás kategória győztesének, kiemelve az Anton/Bauer cég elkötelezettségét a hagyományos fosszilis tüzelőanyagokkal vagy lítiumgenerátorokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási problémák kezelésében.
A nátriumos akku alkalmazásával a Salt-E Dog ugyanis ellensúlyozza az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ezzel lehetővé téve a film-, és műsorgyártások számára, hogy a dízelolajjal összevetve literenként 2,6 kg szén-dioxidot és kapcsolódó nitrogén-dioxidot takarítsanak meg, hozzájárulva egy zöldebb jövőhöz.

A nátriumos akkucellák ráadásul 100%-ban újrahasznosíthatók, és sokkal alacsonyabb GWP (Globális Felmelegedési Potenciál) értékkel rendelkeznek, mint a lítium-ion akkumulátorok, mindössze 62,68 kg szén-dioxid ekv/kWh értékkel.

Anton/Bauer a Salt-E Dog-ot Cartago-i (Costa Ricában található) gyárában állítja elő. A gyár meg is kapta az „Essential Costa Rica” tanúsítványt, amely a kiválóságra, fenntarthatóságra, társadalmi fejlődésre, innovációra összpontosít. A közlemény szerint biztosítva a szigorú szabványok betartását az erőforrás-gazdálkodásban, a környezeti felelősségvállalásban és a helyi munkaerő bevonásában.

 

Green.hu vélemény:
A termék és a hasonló megoldások üdvözlendők, hiszen a pöfögő dízel és benzines (esetleg gázpalackos) generátorok hangosak és helyben szennyeznek. Ám egy ilyen akkupakk és készülék legyártásának és üzemeltetésének (különösen árammal történő feltöltésének) is bőven van azért karbonlábnyoma. Persze okos dolog mondjuk megújuló forrásokból (pl. napenergia) feltölteni egy ilyen készüléket, de a globális szén-dioxid kibocsátás azért közel sem az ilyen megoldások miatt fog drasztikusan, vagy akár csak érdemben csökkenni…

 

Az anyag forrása:

https://www.newsshooter.com/2024/05/16/anton-bauer-wins-top-sustainability-award-at-nab-for-salt-e-dog/

Fotók:

https://www.antonbauer.com/en/products/salt-e-dog/

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó