Micsoda? Magyarország a napenergia áramtermelésének az arányát tekintve harmadik a világon!

Napenergia aránya Magyarországon

Újabb biztató adatot közölt az Energiaügyi Minisztérium a megújuló energia hazai felhasználásával kapcsolatban:

Magyarország a napenergia áramtermelésének az arányát tekintve harmadik a világon!

A minisztérium Facebook posztjában ismertetik, hogy az EMBER független nemzetközi think tank friss éves jelentése szerint 19,9 százalékkal Chile termelte meg a villamos energia legnagyobb hányadát naperőművekkel 2023-ban. Görögország (19 százalék) után

Magyarország a globális dobogó harmadik fokára fért fel, európai második helyezett a 18,4 százalékos hazai részaránnyal a napenergia felhasználásban.

Az első tízben ezzel mások mellett Hollandiát, Ausztráliát, Spanyolországot és Németországot is megelőzi Magyarország. A magyar mutató az 5,5 százalékos világátlagot több mint háromszorosan múlta felül tavaly.

A minisztérium szerint a világraszóló eredmény leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások épültek ki Magyarországon. A bővülési ütem egymást követő két évben is rekordot döntött: 2022-ben mintegy 1100 megawattal, majd 2023-ban több mint 1600 megawattal.

Idén februárban a napenergiás rendszerek összes beépített teljesítménye meghaladta a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot.

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért már kétszer nagyobb napenergia kapacitást jelez előre a következő évtized elejére. A 12 ezer megawattos várakozás az ismert fejlesztési igények alapján nagy biztonsággal valóra váltható – írják a bejegyzésben.

A jövő a zöldenergiáé – ezt több támogatás, fejlesztés segíti

A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal támogatja a tiszta, klímabarát energia termelését és tárolását.A családok a Napenergia Plusz Program segítségével szerezhetnek be energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszereket. Mostanáig több mint 8800 pályázó nyert el összesen 36 milliárd forint, ingatlanonként átlagosan 4 millió forint támogatást. A programról korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Napenergia aránya Magyarországon
Egyre több napenergiát használnak fel a közintézmények is. Fotó: Energiaügyi Minisztérium Facebook oldala

Egy másik felhívás eredményeként áprilisban megszületett támogatói döntések alapján 2026 tavaszáig mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon. A program sikeres végrehajtásával két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás.

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Magyarországon is több évtizede időről-időre felmerül egy hasonló fejlesztés terve, idén először megvalósíthatósági tanulmány készül az energetikai szempontból indokolt beruházásról. Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához. Erről nemrég megjelent cikkünkben olvashat bővebben

Forrás: Energiaügyi Minisztérium
Kiemelt kép: Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó