HFC gázok, nem pedig drog vagy emberek csempészéséért tartóztatták le!

A HFC gázok sokkal jobban károsítják a klímát, mint a szén-dioxid - illusztráció - fotó: Pexels - Pixabay
A HFC gázok sokszorta jobban veszélyeztetik a Földet, mint a szén dioxid, így már akadt csempész, akit ilyen HFC gázok átcsempészéséért tartóztattak le az USA-Mexikó egyik határállomásán, pedig nem drogot és embereket csempészett, mégis vádat emeltek ellene. Ez az eset azért kapott nagy visszhangot, mert az első bírósági eljárás egy 2020-ban elfogadott amerikai „zöld törvény” alapján.

A HFC gázok nem csak a légkörre, de újabban az ilyen gázokat a határon átcsempésző emberekre is veszélyesek…

Michael Hart, egy átlagos kaliforniai férfi, aki ellen 2024. március elején vádat emeltek az amerikai hatóságok. Miért? Azért, mert állítólag illegálisan csempészett az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázokat, pontosabban hidro-fluor-szén vegyületeket, azaz fluorozott szénhidrogéneket (röviden HFC gázok) közé tartozó ritka gázokat.

Ez az eset azért kapott nagy visszhangot, mert az első bírósági eljárás egy 2020-ban elfogadott amerikai törvény alapján, amely célja, hogy fokozatosan kivezesse a bolygónk légkörét rendkívül erősen „melegítő” gázokat. Hart állítólag Mexikóban vásárolta meg ezeket a gázokat, majd azokat rejtett módon, egy ponyva és szerszámok alá elrejtve rendszeresen szállította át a határon. A következő lépésben pedig az interneten, többek között a Facebook Marketplace-en és az OfferUp nevű szájton értékesítette őket.

Mik azok a HFC gázok valójában?

A fluorozott szénhidrogének (HFC gázok) üvegházhatású gázok, melyek a globális felmelegedést gyorsítják. Közéjük tartozik a HFC-23, melynek képlete CHF3, a HFC-134a, melynek képlete CH2F–CF3, a HFC-143a, melynek képlete C2H3F3. Ezek a legismertebbek, de van még számos gáz, amely ide tartozik a legismertebb online lexikon szerint:

https://hu.wikipedia.org/wiki/HFC

Részletesebb leírás (angol nyelven)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrofluorocarbon

A HFC gázok visszaszorítására amerikai törvény is született

A 2020-as törvény különösen azokra az HFC gázok visszaszorítására összpontosít, amelyeket széles körben alkalmaznak a légkondicionálókban és hűtésben, válaszul ezeknek a vegyületeknek a súlyos környezeti hatásaira. Ezek a vegyületek, mivel sokkal erősebben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid, „klímaszuper-szennyezőként” (climate super-pollutants) is ismertek.

A HFC gázok szabályozásának története dióhéjban

A Párizsi Megállapodásban szereplő egyéb üvegházhatású gázokkal ellentétben a HFC gázok néven ismert vegyületeket más nemzetközi tárgyalásokban is kezelik. 2016 szeptemberében a “New Yorki Nyilatkozat az Erdőkről” globális csökkentést sürgetett az HFC-k használatában. 2016. október 15-én, ezeknek a vegyületeknek a klímaváltozáshoz való hozzájárulása miatt, 197 nemzet tárgyalói egy csúcstalálkozón, amelyet az ENSZ Környezetvédelmi Programja szervezett Kigaliban, Ruandában, jogilag kötelező érvényű megállapodást (a Kigali-módosítást) írtak alá a HFC-k fokozatos kivezetésére, mégpedig a Montreali Jegyzőkönyv módosításaként. Ahogyan a bevezetőben és a következőkben is nyilvánvaló: 2020 februárjáig az Egyesült Államok 16 állama betiltotta vagy fokozatosan kivezeti az HFC gázok minden formáját.

A COVID-19 kapcsán egy friss – a fent említett – amerikai tervezet előírta a vegyipari gyártóknak az HFC gázok és kapcsolódó vegyületeinek termelésének és használatának fokozatos csökkentését. Ez 2020. december 21-én lett elfogadva az Egyesült Államok Képviselőházában és az Egyesült Államok Szenátusában. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége 2021. szeptember 23-án írta alá a végső szabályozást, amely előírja az HFC gázok fokozatos kivezetését.

A HFC gázok és a mexikói bűntársak

Visszakanyarodva a friss ügyre: az ügyészség szerint Hart „mexikói bűntársakkal állt kapcsolatban a HCFC-22” és más hűtőközegek beszerzésének megrendezése érdekében, valamint kaliforniai vásárlókkal is kapcsolatban állt. Az vádirat leírja, hogy Hart 2022. június 26. és december 18. között működött együtt másokkal Tijuanában, hogy beszerezze a hűtőközegeket, azokat átszállítsa a határon, és értékesítse azokat az Egyesült Államokbeli vásárlóknak. Számos alkalommal rögzíti, amikor állítólag importálta vagy értékesítette a hűtőközegeket.

Válaszul egy vevői érdeklődésre a hűtőközegek elérhetőségével kapcsolatban Hart egy üzenetet küldött, amelyben azt írta: „Hetente tudok szerezni 15-20 palackot” – áll az vádiratban.

Hart 13 vádpontban, többek között összeesküvésben, mondta ki magát ártatlannak az első bírósági meghallgatásán hétfőn. A vádak öt- és húszéves börtönbüntetéseket is magukban foglalhatnak. Hart védelmével megbízott ügyvéd március közepén nem volt elérhető, hogy kommentálja az ügyet – írja a The Washington Post.

https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2024/03/05/greenhouse-gas-smuggling/

„Ez az első büntetőügy illegális HFC-csempészés miatt. De nem ez lesz az utolsó,” mondta el egy korábbi egy interjúban David Uhlmann, az Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) végrehajtási irodájának vezetője pár nappal az eset előtt.

„Számos ügyre számítunk a déli határon,” mondta. „Lehet, hogy lesznek ügyek a északi határon is. És mivel nem lehet minden illegális szállítmányt elfogni, lehet, hogy városokban és településeken szerte Amerikában is lesznek ügyek, amíg világossá nem tesszük, hogy nulla toleranciát alkalmazunk.”

Uhlmann hozzátette: az EPA továbbra is együtt fog működni az Igazságügyi Minisztériummal és a Belbiztonsági Minisztériummal, hogy „aktív jelenlétet” biztosítsanak a határon és az ország kikötőiben.

Minden lehetséges eszközt bevetnek a HFC gázok ellen

Tara McGrath, az Egyesült Államok dél-kaliforniai kerületi ügyésze kijelentette, hogy „minden lehetséges eszközt megragadunk a bolygónkat a mérgező szennyező anyagok okozta károktól való védelme érdekében, beleértve a büntetőjogi vádemelést is”.

A vádirat „nagyon erős jelzést” küld az illegális HFC-importőröknek, mondta Avipsa Mahapatra, a Környezeti Nyomozó Ügynökség klímakampány-vezetője, egy felügyeleti csoport.

Klíma elleni bűncselekmény a HFC gázok csempészése

„Véleményem szerint klíma-bűncselekmény, ha valaki HFC-ket csempész,” mondta Mahapatra. „Nyilvánvalóan aláássa globális erőfeszítéseinket ezeknek a vegyületeknek a kivezetésére.”

A vállalatok eredetileg HFC-ket vezettek be alternatívaként a klorofluoroszénvegyületeknek (CFC-knek), amelyek tönkretették az ózonréteget, és egy 1987-es szerződés, az úgynevezett Montreali Jegyzőkönyv alapján kivezetésre kerültek.

Miközben ez az erőfeszítés segített enyhíteni az ózonréteg károsodását, az HFC-k azóta világszerte széles körben elterjedtek, és száz- illetve ezerszer erőteljesebben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid.

2016-ban, a Kigali-módosításnak nevezett nemzetközi megállapodás keretében

az országok vállalták, hogy 2040-es évek végére 80-85 százalékkal csökkentik az HFC-k gyártását és fogyasztását.

A vádirat azt is állítja, hogy Hart HCFC-22-t importált, „egy az Ózonréteg védelméről szóló Tiszta Levegő Törvény alapján szabályozott ózonréteget károsító anyagot”. Az EPA szerint az Egyesült Államokban a termelés és import 2020. január 1-jén ért véget. David Doniger, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanács klíma- és tiszta energia programjának vezető stratégiai igazgatója üdvözölte Hart letartóztatását, de úgy vélte, további intézkedésekre van szükség.

„Nagyon jó dolog, hogy elfogták és felelősségre vonják ezt a csempészt,” mondta Doniger. „Ugyanakkor ma is jelentős csempészeti probléma áll fenn. Egy időben a HFC gázok „elődeinek” számító CFC-csempészete volt a második legnagyobb probléma az illegális drogok után.”

Mahapatra egyetértett ezzel, szerinte: „az 1990-es években láttunk egy halálos feketepiacot a CFC-kkel kapcsolatban,” mondta. „Abban az időben egy henger CFC utcára kerülő értéke majdnem megegyezett a kokainéval. Kritikus, hogy megállítsuk az HFC-k illegális kereskedelmét, mielőtt ismét ebbe az állapotba kerülnénk. Klímánk nem engedheti meg ezt.”

Hart következő meghallgatása az Egyesült Államok kerületi bírája, Jeffrey T. Miller előtt éppen a napokban, március 25-én lesz esedékes – állította a neves amerikai lapnak a szövetségi Igazságügyi Minisztérium.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó