Hőhullámok: egyre több az áldozat mindenfelé

A hőhullámok még víz közelében is veszélyes lehetnek - a kép illusztráció: fotó - Unsplash

A hőhullámok újra „támadják” Európát és sajnos szedik áldozataikat. Június közepén számos városban mértek 40°C fölötti hőmérsékletet, mivel Észak-Afrikából érkező meleg levegő áramlott Európa felé. A Ciprust és Görögországot sújtó hőhullámok több ember halálát okozták, míg Törökországban az emelkedő hőmérsékletek miatt erdőtüzekkel küzdenek.

A hőhullámok miatt Dél-Európa egyes részein az elmúlt napokban újra rekordhőmérsékleteket mértek, miközben az Észak-Afrikából érkező meleg levegő tovább fokozta a hőséget. Több országban súlyos figyelmeztetéseket adtak ki, mivel a forróság halálos következményekkel is járt, néhány turistát is érintett és a gyerekek egészségét veszélyeztette. Iskolákat, valamint turisztikai látványosságokat zártak be, például az athéni Akropoliszt.

Meteorológusok szerint ez a mostani extrém időjárás csak ízelítő lehet abból, ami még várható ezen a nyáron.

A hőhullámok már a turisták körében is szedik áldozataikat

Az első hőhullám június közepén volt, amely Görögországban végül az Akropolisz bezárásához vezetett, sőt az iskolákat is bezárták és ügyeletes orvosokat helyeztek Athén több pontjára. A meteorológusok szerint ez a rendkívüli hőhullám „bevonul a történelembe”, és előrevetíti, hogy mi várható még ezen a nyáron, illetve a jövőben.

Az elmúlt hetekben legalább öt turista, köztük az Egyesült Királyságból származó ismert tévés orvos, Michael Mosley is életét vesztette Görögországban.

Sajnos, Mosley esete csak az elsők közt volt, mert később egy eltűnt amerikai turistát is holtan találtak. Mégpedig múlt vasárnap a kedves kis sziget partján, Korfu nyugati részén – legalábbis a helyi médiajelentések szerint. Egy holland turista holttestét pedig még szombaton találták meg a kelet-görögországi Számosz szigetén. Azaz nem (csak) a helyi lakosság érintett, hanem immár külföldi turisták tűntek el vagy betegedtek meg, miután – nyilván óvatlan módon – az extrém hőségben indultak túrázni.

Görögországban egyre korábban kezdődnek a hőhullámok

A múlt héten az ország egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 40°C-ot, Krétán 44,5°C-ot, a Peloponnészoszi-félszigeten pedig 43,9°C-ot mértek az Athéni Nemzeti Obszervatórium weboldala szerint. Athénban 42°C-on tetőzött a hőmérséklet, így országszerte egészségügyi figyelmeztetéseket adtak ki.

Görögország történetének leghosszabb hőhullámát tavaly júliusban jegyezték fel, amikor a magas hőmérsékleti rekordkat 16 napon át mérték. Az Akropoliszt is be kellett zárni a turisták előtt már tavaly is, amikor extrém hőség tombolt.

Egyes szakértők szerint Görögországban egyre korábban kezdődnek a hőhullámok. Panos Giannopoulos meteorológus a görög állami televíziós csatornának, az ERT-nek azt nyilatkozta, hogy

a 20. században Görögországban „soha nem volt még hőhullám június 19. előtt, ami most bekövetkezett. Toábbá a 21. században már több hőhullám is végigsöpört az országon, de egyik sem ‘érkezett’ eddig június 15-e előtt.”

Az utóbbi napokban az országban a magas hőmérséklet enyhülni kezdett, visszatért az ilyenkor szokásos 31-33°C körüli átlagértékhez.

A hőhullámok mérlege: 2 halálos áldozat Cipruson

Ciprus is egy héten át tartó hőhullámtól szenvedett, és az egészségügyi illetékesek vasárnap közölték, hogy egy második helyi idős személy is meghalt hőguta miatt. Helyi médiajelentések szerint továbbá legalább három másik idős beteg van súlyos állapotban, és a kórházak számos hőkimerüléses esetet kezeltek.

Az ország pénteken kiadta első vörös riasztását az évszakra, mivel egyes területeken a hőmérséklet elérte a 45°C-ot, ami 10°C-kal magasabb az ilyenkor szokásos átlagnál, és ezzel rekordot döntött a legforróbb júniusi nap tekintetében. A Munkaügyi Felügyelet a hőség miatt felfüggesztette a nehéz és mérsékelt szabadtéri munkavégzést is.

Az iskolákban a klímaberedezések hiánya miatt a kisebb gyerekek számára rövidítették az órákat is.

ipruson a hőmérséklet egész héten meghaladta a 40°C-ot. Emellett a csapadékhiány is súlyosbította a helyzetet,

az ottani meteorológiai szolgálat szerint 2024 eddig az elmúlt 123 év tizedik legszárazabb éve.

Ennek következtében a tűzoltók erdőtüzekkel küzdenek, miközben az erős szél nehezíti munkájukat a főváros, Nicosia délnyugati hegyvidéki területein. Több mint 3,2 négyzetkilométernyi erdő égett le. A múlt héten két közösséget evakuáltak is a Paphos körzetben, amikor egy erdőtűz fenyegette otthonaikat. A görög és jordániai repülőgépek is részt vettek az oltási munkálatokban.

A hőhullámok extrém hőmérsékleteket és erdőtüzeket hoznak Törökországba

Törökországban a múlt héten a hőmérséklet 8-12°C-kal magasabb volt a szezon átlagánál. Számos városban a maximum hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 40°C-ot.

Isztambulban figyelmeztetéseket adtak ki a veszélyeztetett csoportoknak, például az időseknek, betegeknek, terhes nőknek és gyermekeknek, hogy kerüljék a hosszan tartó napozást. A magas páratartalom is nehezítette azok dolgát, akik próbáltak hűsölni.

Az anyag forrása és további részletek (angol nyelven):

https://www.euronews.com/green/2024/06/17/death-toll-rises-as-heatwaves-hit-cyprus-greece-and-turkiye-will-this-be-europes-hottest-s

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó