A karbonlábnyom csökkentésének titka a pontos mérés: nagy dobásra készülnek!

akarbonlábnyomunk egyre nagyobb, de jól számoljuk? Kína most erősen próbálkozik. A kép illusztráció - fotó: Pexels.com

Végre előrefelé mozdulhat a világ a pontosabb, átfogóbb karbonlábnyom számítások felé, ugyan is Kína június második felében bejelentette: új karbonlábnyom-kezelési rendszert léptet életbe 2027-től, amit 2030-tól tovább szigorít. De miért is fontos ez?

Könnyen belátható, hogy a karbonlábnyom számítások (lásd lentebb a fogalmat és megközelítését) modernizálása, szabályozása  a világ egyik legnagyobb gazdaságában kulcsfontosságú lépés. Közel sem csak az ázsiai nagyhatalom saját klímacéljainak eléréséért, hanem azért is, hogy a kínai gyártók is mind jobban tudjanak alkalmazkozni a fejlett világ fogyasztóinak, vállalatainak egyre zöldebb elvárásaihoz. Azaz

a kínai exportőröknek adott esetben az európai és amerikai (jóval szigorúbb) szén-dioxid szabályozást, a karbonlábnyom mérési protokollokat is teljesíteniük kell

– hívja fel a figyelmet a Reuters hírportál friss anyaga.

Száz kulcstermék és a karbonlábnyom mérése

Ilyen megfontolásból a kínai Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium által részletezett új kínai „karbonlábnyom-kezelési rendszer” (carbon footprint management system) 2027-ben lép hatályba, és a kínai gazdaság mintegy 100 kulcsfontosságú termékének szén-dioxid kibocsátásának mérésére állít fel szabványokat egy politikai dokumentum szerint.

Elemzők szerint a számítások kulcsfontosságú szerepet játszhatnak Kína azon törekvéseiben, hogy az óriási ország hatékonyan csökkentse a termékek gyártásához köthető szén-dioxid kibocsátásokat. Továbbá (ahogyan utaltunk rá) elkerülje a kereskedelmi feszültségeket és az Európai Unió új szén-dioxid adója miatti magas importvámokat.

A lépés azt mutatja, hogy Kína igyekszik felzárkózni az EU új, gyorsan változó zöld jogszabályaihoz (ESG, CSRD, CSDDD és tárasaik), amelyek ma már egyértelműek. Sőt, egyre szigorúbb szabályokat határoztak meg a termékek karbonlábnyomának mérésére és a mérési eredmények közzétételére – fejtette ki Ma Jun, a pekingi Köz- és Környezetvédelmi Ügyek Intézetének (Institute of Public and Environmental Affairs) igazgatója.

„Kína későn kapcsolódott be ebbe az egész zöldítési folyamatba, így még vannak hiányosságok, amelyeket pótolni kell” – ismerte be Ma. Ez az új, karbonlábnyomot mérő rendszer most érdemben segítheti Kínát abban is, hogy végre valódi, hathatós ösztönzőket állítson csatasorba a vállalatok és a magánszemélyek számára, már amennyiben azok vállalják a kibocsátások csökkentését — tette hozzá Ma.

Büntetővámok jönnek az EU-ba érkező, nem kellően zöld termékekre

Mivel Európa szén-dioxid határkiigazítási mechanizmusa (CBAM) 2026-ban büntetővámokat helyez kilátásba, a régión kívüli országok egyre inkább aggódnak a gyártásukra gyakorolt hatások miatt.

Néhány ország vezetése, mint például Dél-Afrikáé, a napokban fontolóra vette, hogy panaszt nyújtanak be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Kritikusok szerint az EU szabályai ugyanis igazságtalanul büntetik az EU-ba exportáló fejlődő országokat, és – többek között – nem veszik figyelembe az exportáló országok átfogó kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseit.

Az eredeti cikkek és továbi részletek (angol nyelven):

https://www.reuters.com/business/environment/china-establish-carbon-footprint-management-system-by-2027-2024-06-05/

https://www.chinadaily.com.cn/a/202406/07/WS6662beb2a31082fc043cb7cc.html

Kisokos: mi az a karbonlábnyom és miért fontos?

A „karbonlábnyom” tehát egy olyan kifejezés, amely egy személy vagy szervezet összes – közvetlen és közvetett – üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását jelenti. Karbonlábnyommal rendelkeznek nemcsak az emberek és szervezetek, hanem a rendezvények és termékek is.

Az üvegházhatású gázok (ühg-k) közé tartoznak: CO2, CH4, N2O, HFC-k, PFC-k, SF6

A tankönyvi megfogalmazás szerint egy vállalat vagy szervezet teljes karbonlábnyoma a különböző kibocsátási források széles skálájából áll össze. Ide tartoznak a közvetlen hatások, mint például az üzemanyagok használata a logisztikában vagy akár a céges autók szintjén. Valamint a közvetett hatások, mint az alkalmazottak munkába járása vagy a beszállítói lánc egyéb szervezeteitől származó kibocsátások. Például, ha egy cég almafeldolgozással foglalkozik, akkor a beszállítók által a telephelyre szállított alma szállításának kibocsátása is az adott vállalatot terheli – hiszen ha az almafeldolgozó nem létezne, nem lenne szükség az alma szállítására sem.

Amikor egy szervezet karbonlábnyomát számoljuk, fontos, hogy a lehető legszélesebb körben azonosítsuk a kibocsátási forrásokat. Ez azért elengedhetetlen, hogy átfogó képet kapjunk a szervezet kibocsátásának mértékéről.

A pontos karbonlábnyom kiszámításához jól felépített folyamatot kell követni, amely segít azonosítani az összes kibocsátási forrást. Célszerű a kibocsátásokat aszerint csoportosítani, hogy a szervezet mennyire képes befolyásolni azokat. Így három fő kategóriába oszthatjuk a kibocsátási forrásokat:

  • Közvetlen kibocsátások: Ide tartoznak a szervezet közvetlen irányítása alatt álló kibocsátások, például a saját járműpark üzemeltetése.
  • Közvetett kibocsátások: Ezek azok a kibocsátások, amelyek a szervezet energiafogyasztásából származnak, mint például az elektromos áram használata.
  • Egyéb közvetett kibocsátások: Ide tartoznak azok a kibocsátások, amelyek a szervezet ellátási láncából, alkalmazottainak utazásaiból és egyéb, közvetett forrásokból erednek.

2030-ra a duplájára nő a mérendő kulcstermékek száma

Ezek az (eredeti) intézkedések és kategorizálások végső soron lehetővé teszik, hogy a szervezetek hatékonyabban tudják kezelni és csökkenteni karbonlábnyomukat.

A tervek szerint 2030-ra a nemzeti szénlábnyom-kezelési rendszert tovább finomítják és sokkal változatosabb helyzetekben alkalmazzák majd. A konkrét szénlábnyom-számítási szabályokkal és szabványokkal rendelkező kulcsfontosságú termékek száma 200-ra nő.

Kína várhatóan jelentős mértékben hozzájárul az akkorra kialakuló nemzetközi termék szénlábnyom-szabályok fejlesztéséhez.

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó