Úton a karbonsemlegesség felé: fontos minősítést kapott a budapesti repülőtér

Budapest repülőtér karbonsemlegesség

Újabb szintet lépett a környezettudatos működésben a Budapest Airport: a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte a 4+ „Átmenet” szintet.

Ezt jelenleg az értékelésben résztvevő több mint 550 repülőtér kevesebb, mint tíz százaléka, egészen pontosan csupán 52 légikikötő teljesíti, a közép-európai régióban pedig a budapesti repülőtér elsőként szerezte meg a tanúsítványt.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa által életre hívott Repülőtéri Karbon Akkreditáció az egyetlen globális, intézményileg jóváhagyott program, amely a világ repülőtereinek szén-dioxid-kibocsátását szigorú tanúsítási rendszer segítségével értékeli, egytől ötig terjedő skálán. Ezen a tanúsítási skálán ugrott feljebb a Budapest Airport azáltal, hogy elérte a 4+ „Átmenet” („Transition”) minősítést.

Ez a szintlépés alátámasztja, hogy a légikikötő a működéséből fakadó közvetlen karbonkibocsátást teljes mértékben ellensúlyozza, és partnerei bevonásával is törekszik az emissziók csökkentésére.

Emellett a Budapest Airport kijelölt egy hosszú távú, abszolút emissziócsökkentési célt, kidolgozta az érintett felek partnerségi tervét, valamint a Párizsi Egyezményben meghatározott célkitűzésekkel összhangban létrehozta a Karbon Menedzsment Tervet, benne a csökkentési pályával, amelynek mentén az említett célokat megvalósítja.

Mit tesz a budapesti repülőtér a karbonsemlegesség eléréséért?

 

Mérések: A Budapest Airport a saját kibocsátásának csökkentése mellett az elmúlt években újabb elemekkel bővítette a közvetett, a repülőtéren működő vállalatok tevékenységéből származó karbonkibocsátás mérését. Az adatgyűjtés során a repülőtér-üzemeltető figyelembe vette többek között a légijárművek jégtelenítése és az utak, gurulóutak és forgalmi előterek síkosságmentesítése során használt anyagokra vonatkozó információkat, begyűjtötte az építkezések és fejlesztések során az alvállalkozók által használt üzemanyagok mennyiségére, a keletkező hulladék és szennyvíz útjára és kezelésére vonatkozó adatokat.

Elektromos járműflotta: A Budapest Airport folyamatosan bővíti elektromos járműflottáját és fejleszti e-töltő infrastruktúráját. Ennek eredményeképpen az elektromos járművek töltéséhez 96 töltőpont áll rendelkezésre, a repülőtéren pedig már több mint 130 darab elektromos földi kiszolgáló eszköz látja el a feladatokat nap mint nap. Az elektromos autótöltési lehetőség emellett már az utasok számára is elérhető: a nyilvános parkolókban már 35 töltőhely található.

Budapesti repülőtér karbonsemleges
Számos elektromos töltőhely áll rendelkezésre a reptéren. Fotó: Baranyi Róbert/Budapest Airport.

Megújuló energia: 2023 januárjától a repülőtér áramfogyasztásának 100%-át megújuló energiaforrásból fedezik, folyamatban van egy 7,5 MW teljesítményű, saját napelempark fejlesztése és a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges munkálatok előkészítése is. Az eddig megvalósított intézkedéseknek köszönhetően a vállalat az elmúlt tíz évben közvetlen fajlagos szén-dioxid kibocsátását 70%-nál nagyobb mértékben csökkentette.

Hulladékkezelés: a budapesti repülőtér a hulladékkezelés terén is kiemelkedően teljesített: 2023-ban a kommunális és csomagolási hulladékának 73%-át újrahasznosította, amely a lakossági arány több mint kétszeresét jelenti. A társaság földgázfogyasztása pedig egy év alatt 22%-kal mérséklődött.

Dolgozók fenntartható közlekedése: felmérik a repülőtéri dolgozók munkába járási szokásait is és ösztönzik a fenntartható közlekedési módokat.

A fő cél: nettó zéró kibocsátás 2035-ig

A Budapest Airport 2019-ben csatlakozott az ACI „NetZero by 2050” kezdeményezéséhez, amely azt a célt tűzte ki, hogy a csatlakozó szervezetek legkésőbb 2050-re elérjék a működésből fakadó nettó zéró karbonkibocsátást. A Budapest Airport azonban azt az ambiciózus célt határozta meg magának, hogy

a szén-dioxid-kibocsátást a határidőnél 15 évvel korábban, vagyis legkésőbb 2035-re nullára csökkentse.

Olivier Jankovec, az ACI EUROPE főigazgatója hangsúlyozta: „A Budapest Airport a Repülőtéri Karbon Akkreditációs program keretében elért legújabb vívmányát csak dicsérni tudom. A 4+ Átmenet minősítés megszerzésével a magyar légikikötő újabb kritikus lépést tett a szén-dioxid-gazdálkodás terén. A budapesti az első repülőtér Közép-Európában, amely elérte a szén-dioxid-gazdálkodás ezen érettségi szintjét, és azzal a célkitűzésével, hogy már 2035-re elérje a nettó nulla kibocsátást a saját irányítása alatt álló szén-dioxid-kibocsátások tekintetében, a repülőtér globális szinten is egyértelműen vezető szerepet tölt be a klímavédelmi intézkedések terén.”

Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója pedig azt mondta:  „A következő lépcsőfok az ACI Repülőtéri Karbon Akkreditáció 5. szintjének teljesítése, amely egyet jelent a nettó zéró kibocsátás elérésével. Célunk, hogy ez legkésőbb 2035-ig megvalósuljon.”

Forrás: Budapest Airport
Kiemelt kép: Baranyi Róbert/Budapest Airport

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó