Kistelepülésekre ajánlja az elektromos mini- és midibuszokat a HUMDA

HUMDA midi- és minibusz

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programban beszerezhető, nyolc méternél rövidebb mini és midi méretű, akkumulátoros elektromos meghajtású autóbuszok ideális megoldást jelenthetnek a néhány ezer vagy tízezer fős településeknél a környezetbarát közösségi közlekedésben.

A kisebb települések is sikeresen járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a károsanyag és üvegházhatású gázok kibocsátása minél gyorsabb ütemben csökkenjen a hazai közösségi közlekedésben és egyben fiatalodjon a járműállomány. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ország 2050-re elérje a klímasemlegességet.

A kényelmesebb és fenntarthatóbb mobilitási megoldások keresésében több mint egy éve indította el együttműködését a HUMDA és a hatezer fős Bács-Kiskun megyei Izsák városa.

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke és Lakatos Tamás izsáki polgármesterjelölt találkozóján elhangzott, hogy a jövőben mindketten folytatni kívánják a sikeres együttműködést.

Az Izsák méretű településeken a midi, vagy akár a még kisebb mini méretű autóbuszokkal lehet érdemes kiszolgálni a lakosságot. Mindezt az elektromos hajtásnak köszönhetően szén-dioxid-kibocsátástól mentesen tudjuk megtenni a HUMDA Zöld Busz Program jelenleg is futó pályázatainak keretében. Ennek szemléletformáló értéke is van, hiszen azt az üzenetet hordozza magában, hogy a fenntartható jövő rendkívül fontos, ezért pedig most kell cselekednünk. Külön öröm számunkra, hogy mindezt olyan magyar buszgyártók segítségével tehetjük meg, mint az Ikarus, hiszen ezzel a hazai gazdaságot és munkaerőpiacot is hatékonyan tudjuk fejleszteni – emelte ki Weingartner Balázs igazgatósági elnök.

– Bízom, benne, hogy a jövőben a HUMDA-val közösen valósíthatunk meg ilyen zöld beruházásokat a városban, ezzel valós és tartós fenntartható megoldásokat kínálva a felmerülő problémákra. Izsákon és környékünkön nemcsak a közösségi közlekedésben, hanem iskolabuszként vagy akár az egészségturizmusban is kiválóan használhatnánk a HUMDA zöld buszait – emelte ki Lakatos Tamás polgármesterjelölt.

A HUMDA 2021-től koordinálja a Zöld Busz Programot, célja, hogy a hazai közösségi közlekedés folyamatosan haladjon a karbonsemlegesség irányába.

A programban eddig 135 autóbusz állt forgalomba, melyek évente mintegy 8200 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, ami 110-115 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésének felel meg. A közszolgáltatóknak mindez több száz millió forinttal csökkenti az üzemanyagköltségeit.

Forrás és nyitókép: HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

 

Kapcsolódó