A hűtő-fűtő klíma sikersztorija – ez dobhatja fel a klímaberendezések piacát

A klíma a nagyvárosok utcáin mindennapi látvány fotó: Unsplash

A klíma nem luxus, egykori kényelmi funkciója helyett mára alapvető felszereléssé vált. A 2022-ben háromszorosára bővülő klímapiac visszaállt a korábbi fejlődési ütemére. Idén várhatóan a CSOK Plusz fűti a piacot, főként mert a téli szezonban igen olcsó fűtési alternatívát jelentenek a modern eszközök.

A klíma nem valami ritka luxuscikk ma már: a népszámlálási adatok szerint minden harmadik magyar háztartásban van már klímaberendezés. Az új épületekben vagy felújításkor szinte magától értetődik a légkondik beépítése. De nem a nyári kánikula kellemesebb elviselése miatt ugrott meg a lakosság érdeklődése a berendezések iránt: e helyett inkább a 2022 őszi rezsiár-emelkedés és az infláció megugrása miatt a drágává váló földgázas fűtés okán 2022 őszén és 2023-ban hirtelen tömegek kerestek alternatív fűtési megoldást.

Mennyi klíma jött be az országba az energiaválság miatt?

Az import adatok alapján 2022-ben 86 milliárd forint értékben hoztak be Magyarországra berendezéseket, ami 2,7-szerese volt a 2021-es 31 milliárd forintnak. Azok a háztartások, ahol a fogyasztás miatt piaci áron lehetett volna csak a földgázzal fűteni, szinte megrohamozták a modern négy évszakos termékek piacát – ad áttekintést Medgyesi Tamás, a Polar Klíma szakértője.

Ahogy várható volt, 2023-ban nem tartott ki a kimagasló érdeklődés. Az előzetes adatok alapján 51 milliárd forintra esett vissza a piac forgalma. Ez ugyan 43 százalékos csökkenés, de még mindig 53 százalékkal van a 2021-es érték felett.

Az általános visszaesésnél jóval kisebb bevételcsökkenést ért el a négy évszakos komfort berendezéseket gyártó magyar Polar Klíma. Tavaly 30 százalék alatt maradt az árbevétel csökkenése, az előzetes adatok szerint 12 milliárd forint lesz a vállalatcsoportunk forgalma.

Hatékonyságra ösztönzik a klíma híveit az új készülékek

A cég eredményeit segítette a Magyar Klímacsereprogram, amit október 1-jétől az év végéig hirdettek meg. Az elavult  berendezéseket modern, hazai tervezésű eszközökre cserélőknek a vállalat saját forrásaiból háztartásonként 30-150 ezer forintot fizetett 180 millió forintos keretösszeggel. A cég számításai szerint mindez 5 millió kWh áramfogyasztás-megtakarítást jelent évente, ami a hazai áramfogyasztás körülbelül 0,1 százalékának felel meg. Ez egy nagyobb község lakosságának körülbelül egy teljes éves áramfogyasztása!

Az ösztönzőre szükség is volt, mert 2023-ban a magas infláció és a hitelezési lehetőségek beszűkülése mellett jelentősen visszaesett a lakosság beruházási kedve. Másfél-két éve, 2022-ben az energiakrízishez kapcsolódóan is jelentős állami támogatások voltak elérhetők, sokan előrehozták a vásárlásukat. Tavaly viszont több negatív hatás is felmerült. A reálbérek csökkenése mellett a támogatások hiánya okozta a legfőbb kihívást az infláció mellett.

A modern klíma nem csak hűt, de fűt is

E készülékeket ma egyre inkább használják fűtésre is. Emiatt nem csak a lakossági felhasználók kezdték el lecserélni régebbi, fűtésre nem, vagy csak korlátozottan használható eszközeiket, hanem a vállalatok is. Ezen a piacon pedig jóval kisebb volt a visszaesés, továbbra is nagyon jelentős a cégek energiatudatossága, mivel hőszivattyúkkal nagyon jelentős költségeket lehet megtakarítani.

Idén a CSOK Plusz fűtheti a klímapiacot

A CSOK Plusz mellett a várhatóan ismét megjelenő energiahatékonysági európai uniós támogatások segíthetnek a kereslet növekedésében, így 2024-ben az előző évek hullámhegyei és hullámvölgyei után kiszámíthatóbb, enyhe növekedés várható a hazai piacon. A kamatkörnyezet normalizálódása is kedvező hatással van a piacra.

Ma már az emberek tisztában vannak azzal, hogy alacsony költségekkel, kisebb beruházással lehet a hőszivattyúkkal fűteni. Ez a szemléletváltás megteremtette az igényt, de a lakossági pénzügyi lehetőségek még korlátozottak.

„A hitelkamatok csökkenése azonban egyre többeknek teszi gyorsan megtérülő beruházássá a hőszivattyúk beépítését vagy az elavult berendezések cseréjét” – véli Medgyesi Tamás.

A piaci környezet javulása ellenére a Polar Klíma 2024-re szolid, 10 százalékos növekedéssel tervez. A vállalat az idei stratégiájában jelentős hangsúlyt helyez a flexibilitás javítására, hogy könnyebben alkalmazkodhasson a piaci változásokhoz. A vállalat idei fejlesztési tervei között szerepel egy városi és ipari használatra nagy teljesítményű hőszivattyú fejlesztése, a Geowattal való együttműködés keretében. Emellett várhatóan idén fejezik be a tavaly megkezdett tesztlabor építését, valamint a békéscsabai irodaépület bővítését.

*

Érdekli a fenntartható energiatermelés? A távolabbi jövő? Olvasse el a Grenn.hu cikkét a fúziós erőművek friss trendejeiről:

https://green.hu/cikkek/fuzios-eromu-jet-energiarekord/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

A klíma ma már mindenhol elénk kerül a városokban is - fotó: Unsplash
A klíma ma már mindenhol elénk kerül a városokban is – fotó: Unsplash

 

Kapcsolódó