Mire elegendőek vajon a klímaegyezmények manapság?

A klímagyezmények kapcsán nem (csak) a batertásuk kérdése a probléma - fotó: Unsplash

A klímaegyezmények rendkívül fontosak, hiszen ráirányítják a figyelmet arra a kritikus problémára, hogy a fenntarthatóság nélkül egész egyszerűen totálisan tönkretesszük a földünket. Véleménycikk következik.

A klímaegyezmények és azok betartásának, illetve betartatásának kérdése igen összetett. Ám a probléma összetettsége ellenére sem ment fel senkit az alól a felelősség alól, hogy igenis, mindenki tegyen azért, hogy egy fenntarthatóbb, zöldebb jövő felé haladjunk. A klímaegyezmények tehát a tudatformálás terén is fontos lépések, de azt látni kell: ezek a nagy, nemzetközi megállapodások is igen korlátosan, hiszen maguk is a mai civilizációnk, gondolkodásunk és felfogásunk termékei. Nagyon jó dolog, ha egy ország csökkenti a kibocsátott széndioxid mennyiségét, még ha csak egy kilogrammal is, ez nem vitás. Azonban a probléma ennél sokkal-sokkal mélyebben gyökerezik.

A klímaegyezmények jó szándékkal készülnek, de…

A klímaegyezmények, jóllehet jó szándékkal készülnek, mint például a legismertebb párizsi megállapodás, valójában azonban ezek csak korlátozottan képesek megfékezni a negatív környezeti folyamatokat. Ennek számos oka van. Nem csupán az előírt csökkentési számok betartásának hiánya a probléma, ahogy a média legtöbbször e kérdés körül kering. Sokkal inkább az alaphelyzet súlyos!

A népesség növekedése, vagy akár csak a fejlődő országokban élő sok milliárdnyi szegény ember, valamint a fogyasztói társadalom által a feltörekvő országok átlagembereinek igen széles rétegében felkorbácsolt szerzési vágy is alapvetően, mi több: drámai módon hozzájárul a helyzet súlyosbodásához. Ezek a vágyak, ha több milliárd emberre vetítjük, nemcsak óriási gazdasági növekedést idéznek elő, hanem óriási szennyezést és karbonlábnyomot is hagynak maguk után.

Új e-autót minden ezredik fejlődő világbeli átlagembernek? Mi lesz ebből?

Vegyük például a járműipart: ha a fejlett világ népességének csak 1 százaléka, vagy akár egy ezreléke szeretne az elkövetkező években e-autót vásárolni a jelenlegi biciklijük helyett, akkor ez már önmagában is hatalmas környezeti terhelést jelent. Nyolcezer millió ember egy ezrelékénél 8 millió új elektromos autó gyártása és az ehhez szükséges lítium-ionos vagy modernebb akkumulátorok gyártása jelentős környezeti megterhelést hagy maga után.

Hasonlóan, az építőipar és a nagyobb infrastruktúrák építése is hatalmas energiát igényel és karbonlábnyomot eredményez. Nem mondhatjuk, hogy a szegény embereket meg kell fosztani attól, hogy jólétben éljenek, de ha bárki, legyen szó gazdag vagy szegény országokban élőkről, még nagyobb jólétben szeretne élni, az óhatatlanul a fenntarthatóság csorbításával jár együtt, vagy pedig nem megfelelően értelmezzük a jólét fogalmát.

Csapdánk: az óriási növekedésre és túlfogyasztásra alapuló gazdaság

Nem szeretném túlzott filozófiai mélységekkel megközelíteni ezt a témát, de úgy gondolom, amíg alapjaiban nem változik meg a gondolkodásmódunk, a hozzáállásunk, a jelenlegi szélsőséges növekedésre és túlfogyasztásra alapuló gazdaságunk, társadalmunk és berendezkedésünk, addig nem tudunk érdemben sokat tenni a klímavédelem érdekében. Legyen az akár a dubai COP 28, a 2024 novemberében esedékes azeri COP 29, vagy akár COP 99, mondjuk X év múlva valahol a föld egyik, még addigra is talán élhető szegletében…

Akár egy tucatnyi újabb klímaegyezmény is jöhet, és akár mindet be is tarthatjuk, de a jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszerünk, berendezkedésünk és főképpen: gondolkodásmódunk nem alkalmas arra, hogy 8 milliárd embert, valóban, azaz ténylegesen fenntartható módon eltartsunk a földünkön. A mezőgazdaságunk, az iparunk trendjei nem a tisztább bolygó irányába mutat, ha nem csak egy-két skandináv ország jó példáját, hanem a világ összes országát egyszerre nézzük meg. Legyen az nagyhatalom, vagy éppen fejlődő kis ország.

Nagyon remélem, hogy ez a változás nem romboló, hanem építő jellegű lesz. A magam kis eszközein túl a bolygónkért ennyit tudok jelenleg tenni, inkább csak remélni…

 

Érdemes belenézni ebbe a Sir David Attenborough filmbe annak, aki még nem látta:

*

Egy tüntetés a sok közül a klímaegyezmények kapcsán, Bonn, Németország - fotó: Unsplash
Egy tüntetés a sok közül a klímaegyezmények kapcsán, Bonn, Németország – fotó: Unsplash

 

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó