Klímatudósok százai figyelmeztetnek: katasztrofális felmelegedés jön

A klímatudósok az IPCC-nél sokkal pesszimistábbak, mint a politikusok - fotó (illusztráció) Pexels.com

Klímatudósok százai hangosan figyelmeztetnek, bőven a várt felett lesz a felmelegedés, amely katasztrofális következményekkel jár – derül ki egy nyár elején közzétett kutatásból, amelyet a neves The Guardian című brit lap készített.

A világ vezető klímatudósainak elsöprő többsége arra számít, hogy a globális átlaghőmérséklet ebben az évszázadban legalább 2,5°C-kal (4,5°F) emelkedik az ipari forradalom előtti szintekhez képest,

messze túllépve a nemzetközileg elfogadott célokat, és katasztrofális következményekkel járva az emberiségre és a bolygóra nézve

– derül ki a The Guardian exkluzív felméréséből.

A válaszadók majdnem 80%-a, akik mind az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elismert szakértői, legalább 2,5°C-os globális felmelegedést jósolnak, míg majdnem a felük legalább 3°C (5,4°F) emelkedést vár. Mindössze 6% gondolja, hogy a nemzetközileg elfogadott 1,5°C-os (2,7°F) határt sikerül betartani.

Sok tudós egy „félig disztópikus” jövőt képzel el, ahol éhínségek, konfliktusok és tömeges migráció lesz jellemző, amit hőhullámok, erdőtüzek, áradások és viharok hajtanak, amelyek intenzitása és gyakorisága messze meghaladja a már tapasztaltakat.

Számos szakértő elmondta, hogy reménytelennek, dühösnek és ijedtnek érzik magukat a kormányok tétlensége miatt, annak ellenére, hogy egyértelmű tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre.

„Úgy gondolom, hogy az elkövetkező öt évben jelentős társadalmi zavarokkal kell szembenéznünk” – mondta Gretta Pecl, a Tasmániai Egyetem munkatársa. „[A hatóságokat] extrém események sorozata fogja túlterhelni, az élelmiszertermelés meg fog szakadni. Nem is érezhetnék nagyobb kétségbeesést a jövővel kapcsolatban.”

Az alábbi ábrán kiválóan látszik az IPCC tudósai körében végzett „közvéleménykutatás” részletes eredménye, miszerint 77% legalább 2,5 fokos hőmérséklet emelkedést vár, de rengeteg 3-3,5 fokos válasz is érkezett:
Így látják a legnevesebb klímatudósok - 380 véleményből állnak össze a válaszok - forrás: The Guardian
Így látják a legnevesebb klímatudósok – 380 véleményből állnak össze a válaszok – forrás: The Guardian
Sokan azonban hangsúlyozták, hogy a klímaváltozás elleni küzdelmet folytatni kell, bármennyire is emelkedjen a globális hőmérséklet, mert minden elkerült tized fok csökkenti az emberi szenvedést.

A klímatudósok szerint ilyen lesz a világ

Peter Cox, az Egyesült Királyság Exeteri Egyetemének munkatársa így nyilatkozott: „A klímaváltozás nem hirtelen válik veszélyessé, valahol a 1,5°C-os hőmérséklet emelkedés esetén. E helyett már nyakig vagyunk a folyamatban, de a tudós hozzáteszi: nem lesz ’game over’, ha túllépjük a 2°C-ot, amit valószínűleg meg is teszünk, de a helyzet folyamatosan egyre súlyosabb lesz.

Hogyan készült ez a klímatudósok véleményét tükröző, rangos kutatás?

A The Guardian vette a fáradságot és megkereste az IPCC jelentéseinek minden elérhető vezető szerzőjét vagy szerkesztőjét 2018 óta. Közel felük válaszolt, 843-ból 380-an. Az IPCC jelentései a klímaváltozás értékelésének arany standardjai, amelyeket minden kormány jóváhagy, és fizikai és társadalomtudományi szakértők készítik. Az eredmények azt mutatják, hogy a bolygó legjobban tájékozott emberei közül sokan a klímaválság kibontakozását várják az elkövetkező évtizedekben.

A cikk szerint a klímaválság már most mélyreható károkat okoz az életekben és a megélhetésben világszerte, az elmúlt négy év átlagos 1,2°C-os globális felmelegedésével. Jesse Keenan, az Egyesült Államok Tulane Egyetemének munkatársa szerint:

„Ez csak a kezdet: készüljetek fel!”

– üzente tömören, lényegre törően.

Nathalie Hilmi, a Monacói Tudományos Központ munkatársa, aki 3°C-os emelkedést vár, egyetértett: „Egyszerűen képtelenek vagyunk a vágyott 1,5°C alatt maradni.” – vont rövid konklúziót.

A szakértők szerint ma már elengedhetetlen a előkészületek megkezdése, hogy megvédjük az embereket a közelgő klímakatasztrófák legrosszabb hatásaitól.

Leticia Cotrim da Cunha, a Rio de Janeirói Állami Egyetem munkatársa szerint: „Rendkívüli módon aggódom az emberéletek, és a hatalmas globális költségek miatt.”

A cikk így folytatódik: a 1,5°C-os célkitűzést azért választották, hogy megelőzzék a klímaválság legrosszabb hatásait, és az adat fontos iránymutatóként szolgált a nemzetközi tárgyalásokhoz. A jelenlegi klímapolitikák alapján ugyanakkor

a világ nagyjából 2,7°C-os felmelegedés felé tart, és a Guardian felmérése azt mutatja, hogy kevés IPCC szakértő várja azt, hogy a világ meghozza az ehhez szükséges hatalmas intézkedéseket.

 

A fiatal klímatudósok jóval pesszimistábbak

A fiatalabb tudósok pesszimistábbak voltak: az 50 év alatti válaszadók 52%-a legalább 3°C-os emelkedést vár, szemben az 50 év felettiek 38%-ával. A női tudósok is borúlátóbbak voltak, mint a férfiak: 49%-uk gondolja, hogy a globális hőmérséklet legalább 3°C-kal fog emelkedni, szemben a férfiak 38%-ával. A különböző kontinensekről származó tudósok véleménye között kevés különbség volt.

Dipak Dasgupta, a New Delhi-i Energy and Resources Institute munkatársa így nyilatkozott: „Ha a világ, bármilyen hihetetlenül gazdag is, tétlenül nézi a szegények szenvedését, végül mindannyian veszíteni fogunk.”

A szakértők világosan kifejtették, miért nem sikerül a világ számára kezelni a klímaválságot.

A válaszadók majdnem 75%-a a politikai akarat hiányát említette, míg 60% a vállalati érdekeket, például a fosszilis tüzelőanyag-ipart okolta.

Sokan említették az egyenlőtlenséget és azt, hogy a gazdag világ nem segíti a szegényeket, akik a legjobban szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

„Egy félig disztópikus jövőt várok, jelentős fájdalommal és szenvedéssel a globális dél népe (a fejlődő országok – a szerk.) számára” – mondta egy dél-afrikai tudós, aki névtelenséget kért. Majd hozzátette:

„A világ eddigi válaszát egyszerűen elítélem – bolondok korában élünk.”

 

Az IPCC válaszadó szakértőinek körülbelül egynegyede úgy gondolta, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 2°C alatt lehet tartani, de a kérdőív „kifejtős részén” még ők is óvatosan fogalmazták meg reményeiket.

„Meg vagyok győződve arról, hogy minden szükséges megoldás a rendelkezésünkre áll az 1,5°C-os cél eléréséhez, és hogy a következő 20 évben meg is fogjuk valósítani ezeket” – mondta Henry Neufeldt, az ENSZ koppenhágai Klímaközpontjának munkatársa.

„De attól tartok, hogy a tetteink túl későn jönnek, és közben egyszerűen átlépünk egy vagy több fordulópontot.”

Lisa Schipper, a németországi Bonni Egyetem munkatársa pedig így fogalmazott: „A reményem egyetlen forrása az, hogy oktatóként látom, hogy a következő generáció mennyire okos és érti a ránk, rájuk váró kihívásokat, és hogy ezeket a legmagasabb, politikai szinten is érdemben kezelni kell.”

 

 

 

A klímatudósok véleményét mutató anyag forrása és további részletek (angyol nyelven):

https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/08/world-scientists-climate-failure-survey-global-temperature

*

KAPCSOLÓDÓ CIKK és Green.hu PODCAST adás az alábbi címsorra, vagy lentebb kattintva érhető el:

Gelencsér András lesújtó véleménye a fenntarthatóságról – Green.hu exkluzív podcast

Idézet a Green.hu fenti podcastjából:

„Nem is az a gond, hogy el vagyunk késve, hanem az, hogy rossz irányba megyünk. A jelenlegi irány egyszerűen értelmezhetetlen. Ha megnézzük a párizsi klímaegyezményt, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának a korlátozásáról szól, akkor azt látjuk a valóságban, hogy ezek nem valósulnak meg, sőt, folyamatosan nő a kibocsátás”

*

Nyitókép: Pexles.com – free

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a podcast beszélgetésről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó