Rendezik a textilhulladék kezelését: jön a kötelező gyűjtési rendszer az EU-ban

Textilhulladék gyűjtés

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) nemrég közzétett tájékoztatója szerint jelenleg Európa textilhulladékának nagy része vegyes hulladékként végzi, és sürgősen növelni kell a válogatási és újrahasznosítási kapacitásokat a használt textíliák jobb és körkörösebb felhasználása érdekében. Ennek fontos lépése, hogy a jövő évtől az EU tagállamainak külön textilhulladék gyűjtési rendszereket kell bevezetniük.

Az EEA „A használt és hulladék textíliák kezelése Európa körkörös gazdaságában” című tájékoztatója bemutatja a textilhulladék keletkezésének jelenlegi állapotát, a gyűjtőrendszereket, a kezelési kapacitást és a használt textíliák különböző besorolásait Európában.

Az EEA becslése szerint 2020-ban az EU-ban fejenként körülbelül 16 kg textilhulladék keletkezett. Ennek csak mintegy egynegyedét (4,4 kg) gyűjtötték külön újrafelhasználásra és újrahasznosításra, míg a többi vegyes háztartási hulladékba került.

A teljes európai textilhulladék mennyisége évente mintegy 5 millió tonna, ennek 82%-a a fogyasztóktól származik, a többi a gyártás során keletkezett hulladék vagy soha el nem adott textília.

Jön az egységes textilhulladék gyűjtés

Az EU Hulladékkeretirányelve (WFD) előírja, hogy a tagállamok jövő évtől külön gyűjtési rendszereket vezessenek be a használt textíliákra. Az Európai Bizottság egy célzott WFD-felülvizsgálatot is javasolt, amely kötelező kiterjesztett gyártói felelősséget vezetne be a textíliákra minden tagállamban, hogy a gyártók felelősek legyenek a textiltermékek teljes életciklusáért, a tervezéstől a hulladékkezelésig. A bizottsági javaslat külön gyűjtési szabályokat és válogatási követelményeket is bevezet a használt textíliák szállítására vonatkozóan.

Magyarországon egyébként már folyamatban van a textilhulladék központi gyűjtése és kezelése.

A MOHU három éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepít országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma. Erről részletesen olvashat korábbi cikkünkben.

Az EEA 2023-ban végzett felmérése szerint a legtöbb EU tagállam már rendelkezett külön gyűjtési rendszerekkel, de főként az újrahasználható textíliák befogadására. Az EEA jelentése figyelmeztet, hogy a külön gyűjtés mellett a válogatási és újrahasznosítási kapacitásokat is növelni kell Európában, hogy elkerüljük a begyűjtött textíliák elégetését, lerakókba kerülését vagy az EU-n kívüli régiókba történő exportálását.

Szükség van továbbá a használt és hulladék textíliákra vonatkozó definíciók és jelentési gyakorlatok harmonizálására. Ezt az EEA által gyűjtött adatok is egyértelműen mutatják, amelyek széles eltéréseket mutatnak a hulladék és a használt textíliák meghatározásának eltérő értelmezései miatt.

Az EEA rámutat jelentésében arra is, hogy a textilipar jelentős mennyiségű vizet, energiát és vegyi anyagot használ fel. A gyártási folyamatok, különösen a textíliák festése és kezelése, jelentős vízszennyezéssel és szén-dioxid-kibocsátással járnak.

Az Európai Unióban a textilipar szén-dioxid-kibocsátása hozzávetőlegesen 1,2 millió tonna évente.

A jelentések hangsúlyozzák a textíliák újrahasznosításának és az újrahasználatának fontosságát a körforgásos gazdaság előmozdítása érdekében. Szorgalmazzák a használt textíliák exportját és a bioalapú textíliák alkalmazását. Az EU Textilstratégia elősegíti az ökodizájn elveinek alkalmazását és a termékek hosszabb élettartamának támogatását.

Forrás: European Environment Agenry cikke
Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó