Országszerte több ezer textilgyűjtő konténert helyez ki a MOHU

Textilgyűjtő konténer MOHU
Újabb nagy projektbe kezdett a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. Három éven belül 4500 modern textilgyűjtő konténert telepítenek országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek 87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek – közölte a statisztikát a MOHU.

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1 százalékát hasznosítják újra ruházati termékként, mert csak most kezdenek megjelenni az ezt lehetővé tevő technológiák.

Hogyan lehet a textilt visszaforgatni?

Az újrahasznosítási technológiák terén történt előrelépések lehetővé teszik, hogy a használt ruhákból új termékek készüljenek. Például, a mechanikus és kémiai újrahasznosítási folyamatokkal a pamut és poliészter szálakat újrahasznosíthatjuk, csökkentve ezzel a primer nyersanyagok iránti igényt.

Egy új technológia az enzimatikus újrahasznosítás, melynek során biológiai enzimeket használ a textilanyagok lebontására.

Ez a módszer különösen hatékony lehet bizonyos természetes anyagok, mint a pamut esetében. Az enzimek segítenek a szálak lebontásában anélkül, hogy káros vegyi anyagokat kellene használni, így ez a folyamat környezetbarátabb alternatívát kínál.

A textil újrahasznosítási módszerek egyre inkább teret nyernek a nagy divatházak gyártási folyamataiban is, amelyek elkötelezettek amellett, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és növeljék fenntarthatósági indexüket.

Minden nagyobb hazai településen lesz textilgyűjtő konténer

A textil újrahasznosítás feltétele azonban az, hogy azokat szelektíven begyűjtsék, és ne a kommunális hulladékba kerüljön. Magyarországon jelenleg mintegy 1500 textilgyűjtő konténer található, ez a szám 2027-ig 6000-re nő.  Minden 2000 lakosúnál nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, ha a telepítési feltételek biztosítottak.

Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat.

MOHU textilgyűjtő konténer
Ilyen textilgyűjtő konténerek lesznek az ország minden részén: Fotó: MTI/Lakatos Péter

A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak. A MOHU – Gyűjtőedény igénybejelentő oldalán a partnernek a regisztráció, sikeres elbírálás és szerződéskötés után nincs egyéb teendője, a telepítés ingyenes, a MOHU alvállalkozója pedig rendszeresen üríti a konténerek tartalmát.

A textilhulladék megfelelő begyűjtésében rendkívül sokat tud segíteni a kibővített országos konténerhálózat, amelyen keresztül a begyűjtött textília hulladék egyenesen a válogatóba juthat. A válogatóban pedig, a textíliák állapotától függően eldől, hogy lehet őket a lehető legjobban hasznosítani. A nem újrahasználható ruhákat, textíliákat energetikai, textilipari alapanyagként vagy iparban felhasználható géptisztító rongyként hasznosítják újra. A jó minőségű ruhákat pedig megfelelő kezelés után eredeti funkciójukban, vagyis ruházatként használhatják újra.

Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan elérhetők lesznek Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon.

A fenntartható divatról és a fast fashion káros hatásairól korábbi cikkünkben írtunk.

Forrás: MTI és a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.
Kiemelt kép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó