KPMG felmérés az ESG beruházások jövőjéről – a fenntarthatóság kerül a vezetői döntések középpontjába

KPMG fenntarthatóság ESG - illusztráció - fotó: Unsplash

A KPMG tanácsadó cég amerikai részlege (KPMG US) által közzétett új felmérés szerint az amerikai nagyvállalatok vezérigazgatóinak többsége arra számít, hogy vállalatuk fenntarthatósági beruházásai három-öt éven belül jelentős megtérülést hoznak. Továbbá az inflációs kihívások, ellátási lánc problémák, valamint a generatív mesterséges intelligenciával (GenAI) kapcsolatos lehetőségek ellenére is az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) kezdeményezéseket tartják működésük egyik legfontosabb elemének.

A 2024-es KPMG U.S. CEO Outlook Pulse felmérés során a cég 100 olyan nagyvállalat vezérigazgatóját kérdezte meg, amelyek éves árbevétele meghaladja az 500 millió dollárt, ezen belül is a cégek egyharmadának több mint 10 milliárd dolláros a bevétele. A felmérés az üzleti növekedés előmozdításával és a rövid távú kockázatok, valamint a strukturális gazdasági változások kezelésével kapcsolatos kulcsfontosságú kihívásokra és lehetőségekre összpontosított.

A felmérés során több tényezőt vizsgáltak, a generatív MI-től (GenAI) a tehetségmenedzsmentig, és kiderült, hogy az ESG kezdeményezések végrehajtása marad a vezérigazgatók legfontosabb működési prioritása, amit a válaszadók 17%-a említett, ezt követi a tőke- és bemeneti költségek inflációállóságának növelése 14%-kal, valamint a digitalizáció és kapcsolódás előrehaladása, az ellátási lánc agilitásának és ellenálló képességének javítása, illetve az ügyfélélmény fejlesztése, mindegyik 11%-kal.

Rob Fisher, a KPMG US ESG vezetője úgy vélte, hogy

„a vezérigazgatók túllépnek a fenntarthatósági megfelelőség egyszerű ellenőrzésén. Szerencsére az ESG-t ma már alapvető üzleti követelményként kezelik, kihasználva a legkorszerűbb adat- és MI-képességeket a mérhető hatású, valós idejű stratégiák megvalósításához.”

A felmérés szerint a vezérigazgatók továbbra is az ESG kezdeményezésekre és beruházásokra összpontosítanak, mivel ezek anyagi megtérülést ígérnek.

A tanulmány szerint a vezérigazgatók 55%-a jelentette, hogy „jelentős megtérülést” várnak a fenntarthatósági beruházásaikból 3-5 éven belül, 19% pedig már 1-3 éven belül számít jelentős megtérülésre. További 25% egy hosszabb, 5-7 éves időszakra számít.

Fisher hozzátette, hogy a fenntarthatósági kezdeményezések mára nem csak zöld-fenntartható célokat, hanem profitot is jelentenek, a vezetők érdemi bevételnövekedést várnak, többségül a következő három-öt évben. Az üzemeltetéstől a termékekig, a vállalatirányításig, elősegítik a vállalati jövő fenntarthatóbb és jövedelmezőbb megvalósulását.

A felmérés továbbá értékelte a vezérigazgatók fenntarthatósági erőfeszítéseinek kulcsfontosságú területeit is. Itt már az üzemeltetés került előtérbe, amelyet a válaszadók 42%-a jelölt meg elsődleges területként, ezt követték a termékek 24%-kal, majd következtek a vállalatirányítási modellek és átláthatósági protokollok, mint például a legjobb gyakorlatok jelentése 16%-kal.

Mit várnak most a gazdaságtól az amerikai cégvezetők a KPMG szerint?

A felmérés másik fontos eredménye, hogy a vezérigazgatók optimisták voltak az amerikai gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban:

87% bizakodó volt, 78% pedig saját vállalata növekedési kilátásaival kapcsolatban érzett bizalmat, és 72% várta, hogy vállalatai a következő évben növelni fogják a létszámot.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a vezérigazgatók hogyan látják a generatív MI-vel kapcsolatos lehetőségeket és kihívásokat. E szerint 41% tervezi az GenAI-bevezetések  növelését, kiterjesztését a következő évben, míg 38% az etikai kérdéseket jelölte meg a bevezetés legnagyobb kihívásaként.

A felelős MI-használatra való odafigyeléssel kapcsolatban a vezérigazgatók több intézkedést is terveznek bevezetni, többek között 81% válaszolta azt, hogy olyan közleményeket használnak, mint a „generatív MI segítségével készült”, ám lehetővé teszik a kollégák, a partnerek és a fogyasztók számára a tartalom forrásának megismerését, 63% adatvédelmi intézkedéseket, többek között adatanonimizálási technikákat vezet be, és 49% tervezi az GenAI-ra vonatkozó egyértelmű etikai irányelvek elfogadását a cégen belül.

Paul Knopp, a KPMG US elnök-vezérigazgatója szerint a megkérdezett vezetők ma már túllépnek a klímaváltozással kapcsolatos közzétételi szabályok betartásán, és hosszú távú értékteremtésre összpontosítanak vállalataik számára. Biztosítva így a fenntarthatóság beépítését a vállalati gyakorlatokba. Látják, hogy a fenntarthatósági stratégiájukat és jelentéstételüket hatékony adatkezelés és GenAI segítheti, amely lehetővé teszi szervezeteik számára a valós idejű, adatalapú kiigazításokat. Ennek fényében bizakodóbbak lehetünk a jövőre nézve. Legalábbis abban, hogy a cégvezetők nem csak adminisztratív teherként, hanem valós kihívásként, versenyképességi eszközként (is) tekintenek az ESG trendekre.

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó