Lajosmizsei eper vagy külföldi utánzat? Vigyázz a zugárusokkal!

Lajosmizsei eper - illusztráció - fotó: Unsplash

Ellepték a hazai köztereket a „mézédes magyar epret” kínáló zugárusok – írja a Pénzcentrum. A portál szerint nem árt vigyázni az ilyen feliratokkal, mert van esélye annak, hogy a hangzatos szlogen valójában ellenőrizetlen forrásból származó, jellemzően spanyol vagy görög szamócát takar.

A Pénzcentrum minapi írása szerint az eperszezon kezdetén újra megjelentek a hazai közterületeken a szamócás zugárusok, tábláikon jellemzően a „mézédes magyar eper” szlogennel kínálják portékájukat.

Egy valóban magyar termelő szerint azonban nem árt vigyázni, mert jellemzően nem azt kapjuk, amit ígérnek. Az Organikus Farm csatorna arca, egy a TikTok-ra feltölttött videóban úgy fogalmaz, ezen termékek „80%-a az spanyol vagy görög eper, amit behoznak és lajosmizsei magyar eperként adnak el”.

Persze szerinte vannak árulkodó jelek a lajosmizsei eper kapcsán és mi magunk is tehetünk azért, hogy biztosra menjünk, hogy valóban magyar őstermelővel van-e dolgunk. A vásárlóknak azt javasolja, hogy egyrészt kérjenek áfás számlát, másrészt kérjék meg az eladót, hogy mutassák meg az őstermelői engedélyüket, vagy legalább egy fotót az eperföldről, ahonnan az áru származik.

Íme a TikTok-ra feltöltött videó:

@organikusfarm

így ismered meg a csalókat #lajosmizseieper

♬ eredeti hang – ‼️Organikus Farm 🇭🇺❤💪

 

Lajosmizsei eper – a rendőrség is tehetetlen!

Már-már hagyomány, hogy minden évben ellepik a közterületeket nem csak lajosmizsei eper, de más hasonló feliratokkal is a különböző zugárusok, legyen szó bármilyen szezonális gyümölcsöt árusító kereskedőkről. A Pénzcentrum is hosszú évek óta beszámol a jelenségről, legutóbb például azt is megtudtuk, hogy sem a rendőrök, sem a közterület-felügyelők nem tudnak fellépni az alkalmi kofákkal szemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) például arról tájékoztatta lapunkat, hogy a – most is hatályban lévő – 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre. Hozzátették ugyanakkor, hogy amennyiben a rendőrség bármilyen hatáskörébe tartozó szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Mi kell a lajosmizsei eper vagy hasonlók legális áruláshoz?

Természetesen a portál aláhúzza: senkiről sem állítjuk, hogy az utcai kereskedése illegális lenne, hiszen mi ezt nem tudhatjuk. Azt viszont tudjuk, mi kell ahhoz, hogy valaki legálisan árulhassa portékáit az utcán, elkerülve a szankciókat.

Ennek részleteit az alábbi linken találja:

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20240427/pofatlansag-igy-vernek-at-az-utcai-zugarusok-a-mezedes-lajosmizsei-eperrel-1150119#

 

Fotó: Unsplash (illusztráció)

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó