Új rekord: háromszor annyit termelnek a magyar naperőművek, mint Paks!

A magyar naperőművek óriási januári rekordot hoztak 6000 megawattal - a kép illusztráció - fotó: Unsplash

Ha süt a nap, akkor háromszor annyit termelnek a magyar naperőművek, mint Paks. Ugyanis elérte a 6000 megawattot az ipari és háztartási méretű naperőművek összes kapacitása itthon – ezt modta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az MVM kalocsai ügyfélszolgálati irodájának átadó ünnepségén néhány napja.

A magyar naperőművek friss teljesítménye nagy rekord. Az energiaügyi miniszter friss közlése, amiről az MTI is tudósított, óriási jelentőségű, hiszen Magyarország régebbi energiastratégiája csak 2030-ra célozta meg e magas szint az elérését. Igaz, a legfrissebb stratégia ma már a mostanihoz képest dupla ekkora, 12000 MW körüli célszámot tartalmaz.

A magyar naperőművek nagy fegyvertényt vittek véghez

Ugyanakkor a friss rekord két további szempont szerint is rendkívüli jelentőségű, emlékeztet a Protfolio.hu írása.

– Egyrészt február 1-én még „csak” 5720 MW volt a háztartási és ipari méretű naperőművek együttes kapacitása, tehát az elmúlt hetekbeli hálózati csatlakozások alapján hirtelen 280 MW-tal tovább ugrott a kapacitás, ami elképesztő méretet jelent.

– Másrészt az ország jellemző pillanatnyi áramfogyasztása 5500-6500 MW között ingadozik.

Így tehát a napsütéses órákban a napelemek gyakorlatilag megtermelik az ország teljes elektromos áram szükségletét.

Éppen utóbbi miatt hangsúlyozta a tárcavezető az MTI tudósítása, illetve a tárca Facebook-posztja szerint is, hogy a zöldenergia részarányának további növelése (így Paks I. üzemidő-hosszabbítása, illetve Paks II. megépítése) mellett a tárolókapacitások megnövelése is cél. Ezért indult januárban a lakossági és az ipari szegmensben is az energiatárolók elterjedését szolgáló pályázat.

A magyar naperőművek révén is cél, hogy áramtermelő képességünk exportra is elég legyen

Mint Lantos Csaba elmondta:

azért dolgozunk, hogy Magyarország elektromosáram-termelő képessége összességében nagyobb legyen, mint az ország áramigénye.

A naperőművek további gyors terjedéséről a minap a kormányfő is beszélt évértékelőjében, ahol “szélsebes” további bővülést vázolt, amely olykor már olyan, gyors, hogy vissza kell fogni a lovakat.

Egy friss értesülés szerint viszont még ezzel együtt sem elég az áramtermelési kapacitások növekedése az országba betelepülő nagy kínai és egyéb beruházók igényeihez képest – írta meg korábban a Portfolio.hu. Ezért saját kézbe veszik a kérdést, azaz saját célú (úgynevezett visszwattos) naperőműveket fognak építeni, állítólag legalább 2,5 milliárd dollár, azaz legalább 900 milliárd forint volumenben a következő években. Erről, illetve az időjárási okok miatti elképesztő januári naperőmű termelési adatokról bővebben tegnapi elemzéseiben írt a Portfolio.hu

Gigantikus naperőmű fejlesztésekbe kezdhetnek Magyarországon a kínaiak

Szokatlan időjárási jelenség érte Magyarországot, új rekordot döntöttek a napelemek

A Portfolio.hu szerint nagy kérdés, hogy az eddigi gyors naperőművi terjedés mit okoz a nem támogatott (fix átvételi ár nélküli) naperőművi projektek megtérülésében, hiszen a napközbeni tömeges áramtermelés egyre több napon nagyon alacsony szintre, esetleg mínuszba tolja a nagykereskedelmi árat a magyar áramtőzsdén.
Részben emiatt az is nagy kérdés, hogy mi lesz a kormány által decemberben meghirdetett második közzétételi eljárással, amely egy transzparens kapacitásfoglalási lehetőség volt a jórészt 2029-től kezdődő hálózati csatlakozásokhoz, és amely tenderre piaci hírek szerint

további több ezer MW naperőművi csatlakozási igény ömlött be

egyéb megújuló csatlakozási igények mellett.

A magyar naperőművek teljesítményét a Napenergia Plusz Program is megdobta

Az MTI tudósítása szerint Lantos Csaba egyébiránt kifejezetten sikeresnek nevezte a magyar naperőművek kapcsán is a Napenergia Plusz Programot, hiszen

már 27 ezer fölött van azoknak a száma, akik jelentkeztek a lehetőségre, hogy egyszerre telepíthessenek napelemet és korszerű energiatárolót háztartásukba.

Ezzel jelentősen nő a modern, háztartási méretű magyar naperőművek száma is.

Az ipari vállalatok számára kiírt pályázatra szintén nagy az érdeklődés, mert az eredeti tervek szerint 400 megawattal növelték volna az ipari méretű energiatároló egységek kapacitását, de már több mint a duplájára van jelentkezés. A miniszter szerint lesznek még új lehetőségek, és ahogy eddig, az ellátásbiztonság továbbra sincs veszélyben. A miniszter kiemelte: a lakossági rezsicsökkentést is fenn tudják tartani, így Európában ma is Magyarországon a legolcsóbb a családok számára a földgáz és az elektromos áram.

Összekapcsol a hamarosan elkészülő Duna-híd

Mátrai Károly, az MVM csoport vezérigazgatója arról beszélt, hogy Kalocsán az elmúlt évben csaknem 6500 környéken élő ügyfél intézte gáz- és áramszolgáltatással, illetve áramhálózattal kapcsolatos ügyeit, amit a jövőben már méltó, 21. századi környezetben tehetnek meg. Emlékeztetett, Győr és Nagykáta után idén a kalocsai a harmadik iroda, amelyet átadhatnak. Mátrai Károly arra bíztatta a kalocsaiakat is, hogy lehetőleg minél többet használják a digitális csatornákat: az applikációkat és weboldalakat, amelyeken elérhetők az MVM szolgáltatásai.

Kitért arra is, hogy eddig Paksot és Kalocsát a folyó elválasztotta, de a hamarosan elkészülő Duna-híd összeköttetést biztosít, amely révén a Paks2 erőműben épülő ötödik és hatodik blokk hosszútávú munkalehetőséget ajánlhat a kalocsaiaknak.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó