Magyarország a globális élmezőnyben van a napenergia hasznosításában

Napenergia

Az EMBER nevű nemzetközi think-tank friss összegzése szerint tavaly a világ 28 országa, köztük Magyarország növelte legalább 1 gigawattal (GW) a naperőművei beépített teljesítményét – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium a Facebook-oldalán.

A tárca bejegyzésében jelezte: a globális bővülés rekordmértékű, 346 GW volt 2023-ban. Az új megújuló kapacitások mintegy háromnegyedét adták a múlt évben üzembe helyezett napelemek.

Magyarország 2022-ben múlta felül először az 1 gigawattos szintet a napenergiás teljesítménynövekedésben. A múlt év ennél is magasabb csúcsot hozott: több mint 1,6 gigawattal. A lendületes gyarapodásnak köszönhetően a korábban még csak 2030-ra megcélzott 6 gigawattot már idén februárban elérte az ország.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawattnyi napenergia-kapacitással számol.

Az ismert fejlesztési tervek alapján ez a várakozás nagy biztonsággal teljesíthető – közölte az EM. A tárca tájékoztatása szerint 2024 első négy hónapjában 362 megawattal nőtt a hazai ipari és háztartási méretű naperőművek összes beépített teljesítménye. Az időarányos előrehaladás alapján tehát Magyarország idén is megőrizheti helyét az 1 gigawattos országok elitklubjában.

Dübörög a Napenergia Plusz Program

A Napenergia Plusz program támogatásával a mostanáig megszületett döntések alapján több mint 14 ezer család létesíthet modern napelemes rendszereket – ismertette az EM. Múlt héten közölték, hogy a teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 14 ezer nyertes család átlagosan mintegy 4 millió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához.

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az ipartelepeken, az otthonokban és a gépkocsikban is. A kormány a futó programokban 200 milliárd forinttal ösztönzi a családok és vállalkozások beruházásait – áll a minisztérium posztjában. Az EMBER korábban közzétett jelentése szerint Chile és Görögország után Magyarországon a világon a harmadik, Európában a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben – erről korábbi cikkünkben részletesen olvashat.

Forrás és nyitókép: Energiaügyi Minisztérium

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó