Történelmi mérföldkő: a megújuló energia először biztosítja az áram 30%-át – íme 5 érv mellette!

A megújuló energia egyre fontosabb- szerencsére - fotó: Pexels

Tavaly a megújuló energiaforrások először biztosították a világ villamosenergia-ellátásának 30%-át – azaz 2023-ban minden eddigi rekordot megdöntött a tiszta energia termelése. Vajon még van időnk elérni a 2050-es nullás kibocsátási célt – teszi fel a kulcskérdést egy brit szakportál a fenti eredmény apropóján.

A megújuló energia és a párizsi klímakonferencia

Amint az jól ismert: a megújuló energia azért is fontos, hiszen 2015 decemberében megrendezett COP 21 párizsi klímakonferencián 195 ország írta alá az első kötelező érvényű globális klímaegyezményt. Az egyezmény egy globális cselekvési tervet fektetett le, amelynek célja, hogy 2100-ig a globális felmelegedést 2 ºC alatt tartsák.

Az energia a klímaváltozás problémájának forrása és egyben a megoldása is, mivel

a világ összes üvegházhatású gázkibocsátásának több mint 75%-a és az összes szén-dioxid-kibocsátás mintegy 90%-a az energiatermelésből származik.

Ha el akarjuk érni a 2015-ös párizsi egyezményben kitűzött célokat, szükséges, hogy 2030-ig majdnem felére csökkentsük a kibocsátásokat, és 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást – erősíti meg újra a brit portál anyagának szerzője, az argentín Mauricio Saldivar.

Ehhez persze le kellene mondanunk a fosszilis tüzelőanyagok használatáról, és a mainál sokkal intenzívebben kellene befektetnünk alternatív, tiszta, hozzáférhető, megfizethető, fenntartható és megbízható energiaforrásokba, mint például a Nap, a szél, a víz vagy a Föld hője által biztosított energiaforrásokba. Mint köztudott: ezek természetüknél fogva megújulnak, és termelésük idején gyakorlatilag nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat.

(Igaz az infrastruktúra kiépítése, a rendszeres karbantartás és az fejújítás persze kibocsátással jár, de arányaiban jóval kevesebbel – a szerk.)

A megújuló energia részaránya, illetve annak várható alakulása – becslés – fottás: https://www.yourweather.co.uk/news/trending/a-historic-milestone-is-confirmed-renewable-energies-supply-30-of-the-world-s-electricity-for-the-first-time.html

 

A megújuló energiák forradalma most óriási ütemben zajlik, különösen Kína és az Egyesült Államok napenergia és szélturbinák terén az utóbbi években látható lendületes fejlesztései miatt. A vízenergia és más megújuló energiaforrások, mint például a bioenergia alkották a megújuló energiatermelés többi részét, amely 2022-ben a teljes energiatermelés 29,4%-áról 2023-ban 30,3%-ra nőtt. Az új csúcsot ezek együttese adta.

Igaz a napenergiatermelés messze a leggyorsabban növekvő zöldsenergia-forrás, amelynek a globális részaránya 2022-ben 4,6%-ról 2023-ra 5,5%-ra emelkedett.

 

A jó hír az, hogy a zöld energia növekedése miatt a fosszilis tüzelőanyagokból származó energia aránya csökkent, 2022-ben 61,4%-ról 2023-ban 60,6%-ra. Azonban a fosszilis tüzelőanyagokból előállított villamos energia mennyisége kissé növekedett a kereslet 2,2%-os növekedése miatt, főként Kínában.

A század eleje óta a szél- és napenergia részaránya a globális villamosenergia-termelésben 0,2%-ról egészen 13,4%-ra nőtt.

Eközben az atomenergia, amely környezetbarátabb alternatíva a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, a globális villamosenergia-termelés 9,1%-át adta, ami változatlan maradt 2022-höz képest.

Öt érv a megújuló energia mellett

A tiszta energiákra való átállás felgyorsítása előkészíti az utat egy egészségesebb és élhetőbb bolygó felé, mind a jelenlegi, mind a jövő generációk számára. Íme öt érv, amiért érdemes elköteleződni a tiszta energia mellett:

1. A megújuló energia mindenütt jelen van

A világ népességének körülbelül 80%-a, mintegy 6 milliárd ember, olyan országban él, melyek fosszilis tüzelőanyagok nettó importőrei, ami pedig igen sebezhetővé teszi őket mind a válságokkal, mind a nemzetközi geopolitikai hatásokkal (háborúk, kereskedelmi háborúk, stb.) szemben.

2. A megújuló energia egyre olcsóbb lesz

Jelenleg a megújuló energiák a legmegfizethetőbb lehetőségek a bolygó nagy részén, mivel a technológia fejlődése folyamatosan csökkenti a megújuló energiák előállítási költségeit. 2010 és 2020 között a napenergiából származó villamos energia költségei 85%-kal, a szárazföldi szélenergia költségei 56%-kal, a tengeri szélenergia költségei pedig körülbelül 48%-kal csökkentek.

2030-ra a legolcsóbb zöld energia a globális villamosenergia-ellátás 65%-át is biztosíthatja. 2050-re pedig az energiaágazat 90%-a „megtisztulhat”, azaz dekarbonizáció alá eshet, ami segítene enyhíteni a klímaváltozás hatásait – írja a cikk.

3. A megújuló energia egészségesebb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a bolygó lakosságának körülbelül 99%-a olyan levegőt lélegzik be, amely nem felel meg a megfelelő minőségi határértékeknek, ezzel veszélyeztetve egészségüket. Évente több mint 13 millió halálesetet regisztrálnak világszerte az olyan, a megújulókkal elvben jobbára elkerülhető környezeti hatások, problémák miatt, mint például a légszennyezés. Ez utóbbi önmagában évente 7 millió halálesetért felelős.

4. A megújuló energiák új munkahelyeket teremtenek

Minden, a megújuló energiaszekorba befektetett dollár háromszor annyi munkahelyet képes teremteni, mint a fosszilis tüzelőanyag-szektorba fektetett tőke.

Becslések szerint 2030-ig több mint 30 millió zöld munkahely jöhet létre.

gddgf

5. A megújuló energiák gazdaságilag ésszerűek lehetnek

Még a járvány első évében, 2020-ban mintegy 5900 milliárd dollárt költöttek a fosszilis tüzelőanyagok szektorának támogatására, amelynek káros hatásai azonban felbecsülhetetlenek. Szakértői becslések szerint: ha a fosszilis tüzelőanyagokra fordított támogatások kevesebb mint 70%-át minden évben megújuló energiákba fektetnénk 2030-ig, akkor 2050-re valóban elérhetnénk a nettó nulla kibocsátás célját.

A szennyezés csökkentése és a klímára gyakorolt negatív hatások mérséklése révén 2030-ra akár évi 4200 milliárd dollárt is megtakaríthatnánk világszerte.

Források és további részletek (angol nyelven):

https://www.yourweather.co.uk/news/trending/a-historic-milestone-is-confirmed-renewable-energies-supply-30-of-the-world-s-electricity-for-the-first-time.html

https://www.newscientist.com/article/2429430-renewables-supply-30-per-cent-of-global-electricity-for-the-first-time/

 

Fotó (nyitó illusztráció) – Pexels – free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó