Mesterséges intelligencia az élelempazarlás ellen – egy díjnyertes startup

Az élelempazarlás még a fejlődő országokban is gondot jelent, pedig óriási energiabefektetés előállítani az ételeket - illusztráció: Pexels.com

Így lehet a mesterséges intelligencia alkalmazásokat akár az élelempazarlás ellen felhasználni. Ezt a módszert mutatja egy díjnyertes startup példája, amely egy május végi párizsi nagy tech konferencián jelentette be a fejlesztését.

A tech és az élelempazarlás közös metszete

Miközben a párizsi VivaTech nagy technológiai konferencia egyik fő témája a nagy társadalmi hatással bíró (ún. big impact) startup vállalkozások voltak, a szakértők szerint a zöld technológia környezeti hatásának kezelése a tech ágazatnak is óriási kihívást jelent már most is.

A nemzetközi Too Good To Go nevű app és ökoszisztéma egy, az élelmiszerpazarlás leküzdésére létrehozott piactér (hasonló a magyar Munch-hoz), amely lehetővé teszi világszerte 95 millió felhasználó számára, hogy kedvezményes áron juthasson hozzá az el nem adott élelmiszerekhez, a VivaTech-en egy új, mesterséges intelligencia (AI) alapú megoldást mutatott be, amely segíti az élelmiszer-kiskereskedőket az élelmiszerhulladék elkerülésében.

Rengeteg adatot hordoznak a kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek: árakat, fogyasztási szokásokat, helyszíneket, szezonális trendeket… Mi ezeket az adatokat dolgozzuk fel annak érdekében, hogy az élelmiszer a megfelelő időpontban, a megfelelő áron és a megfelelő helyen legyen elérhető, hogy biztosan elkeljen” – mondta Julie Johansen, a Too Good To Go kereskedelmi igazgatója az Euronews Next-nek.

Az élelempazarlás energiapazarlás is, és óriási a lábnyoma!

A dán székhelyű vállalat szerint a megközelítésük egy „win-win” helyzetet teremt: pénzt hoz a felhasználóknak, profitot a vállalatnak és hasznot a bolygónak.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése szerint a háztartások világszerte napi több mint 1 milliárd adag ételt pazaroltak el 2022-ben.

„Egyre inkább AI és tech céggé válunk. Dinamikus árképzéssel foglalkozunk és egyre inkább elemezzük a fogyasztói adatokat, hogy a csomagjaink relevánsabbak legyenek a fogyasztók számára” – tette hozzá.

A Too Good To Go körülbelül 160 000 partnerrel rendelkezik, akik élelmiszert biztosítanak a fogyasztóknak 17 európai és észak-amerikai országban, és hamarosan Ausztráliában is megjelenik, hogy tegyen az élelempazarlás ellen.

Jelentős a finanszírozás, de nagy a greenwashing kockázata

Adrien Chaltiel, a francia innovációs finanszírozási platform, az Eldorado társalapítója szerint a klíma és zöld technológia jelenleg a startup befektetők igazi kedvencei közé tartoznak.

„Tudjuk, hogy új típusú vállalkozásokra van szükségünk, amelyek nem a hiper-növekedésre építenek, olyan kritériumokkal, amelyeket még nem igazán ismerünk. Ez új munkahelyeket teremt és másfajta tehetségeket vonz majd” – mondta el Chaltiel.

A cikk szerint miközben a VivaTech kiállítás számos cége ígéretes megoldásokat mutat be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vagy akár a Föld biodiverzitásának előmozdítására, továbbra is magas a greenwashing kockázata, azaz, hogy ál-megoldásokkal, csupán PR fogásként használják a nagyobb cégek vagy akár a kisebb innovátorok a „hangzatos” bejelentéseiket.

„A zöld technológiai szektor egyik kihívása az lesz, hogy végre szabványosítsa környezeti hatások mérését” – fejtette ki Chaltiel az Euronews.com riporterének.

Egyéb zöld startupok is szép számmal voltak, nem csak az élelempazarlás ellen fellépők

Ott van például a japán, Tenchijin nevű űr-startup, amely a műholdas adatok mesterséges intelligenciával történő feldolgozására specializálódott, nem az élelmiszer-, hanem a vízpazarlás megelőzését tűzte ki célul.

Ez a japán cég úgy dolgozik, hogy űrfelvételek segítségével elemzi a vízvezetékek környezetét, például a páratartalmat, a hőmérsékletet és a talaj állapotát, így kutatva hibák, szivárgások után.

Emellett információkat gyűjt a vezetékekről és a korábbi szivárgások történetéről. A deep learning nevű MI technika tehét lehetővé teszi a Tenchijin számára, hogy felmérje a vízvezetékek állapotát. A cég állítása szerint japán ügyfelei, főleg városok, jelentősen csökkentették így a vízvezeték ellenőrzési költségeket.

 

Az anyag forrásai és további részletek (angol nyelven):

https://www.euronews.com/next/2024/05/25/vivatech-2024-tech-companies-and-start-ups-present-ai-solutions-to-tackle-food-and-water-w

https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/world-squanders-over-1-billion-meals-day-un-report

KÉP: Pexels.com (Free)

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol az élelempazarlás témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó