Az MFB zöld kötvényt bocsátott ki közel 11 milliárd forintért

Az MFB is beszáll a zölt kötvények kibocsátásába - illusztráció - fotó: Unsplash
Az MFB közel 11 milliárd forint értékben adott el zöld kötvényeket a Budapesti Értéktőzsdén. A befolyt összeg a zöld beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában nyújt segítséget.


Élénk érdeklődés kísérte március közepén a Magyar Fejlesztési Bank első zöldkötvény kibocsátását. A Budapesti Értéktőzsdén lebonyolított aukció eredményeképpen

10,8 milliárd forint összegű forrást gyűjtött a bank, amely segítséget nyújt a zöld beruházásokat megvalósító vállalkozások finanszírozásában.

Az MFB zöld forrásbevonásának részletei

A mai forintkötvény-kibocsátás során, 5 év 2 hónapos futamidő és 6,93% átlagos hozam mellett, összesen 10,8 milliárd forint összegű zöld forrást vont be belföldi befektetőktől a bank. A 2023-ban lebonyolított kibocsátásokhoz hasonlóan a piac ismét bizalmáról biztosította a bankot. Ezt támasztja alá az is, hogy a kötvényaukcióra több mint 100 milliárd forint összegben érkezett ajánlat. A március 18-i kibocsátás az első piaci típusú zöldkötvény-kibocsátás a bank életében, melyet a tervek szerint a jövőben továbbiak követnek majd.

A bank lépései a fenntarthatóság irányába

A sikeres aukció alapját a bankcsoport elmúlt években a fenntarthatóság irányába megtett lépései jelentik. A bank a forrásbevonási tevékenység támogatására elkészítette a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő MFB Fenntartható Finanszírozási Keretrendszert, mellyel a pénzintézet vállalja, hogy a zöld és társadalmi kritériumok szerinti fenntartható célú forrásait pozitív környezeti és társadalmi hatással bíró, fenntartható célok finanszírozására és/vagy refinanszírozására fordítja. A Keretrendszer megfelelőségét a világ vezető minősítője, a Sustainalytics Morningstar véleményezte.

Az MFB és a globális éghajlati célkitűzések

A pénzintézet stratégiájának és működésének egyaránt szerves részét képezi a globális éghajlati célkitűzések, valamint a társadalmi hasznosságú célok támogatása. Fejlesztési intézményként, a hazai finanszírozásban vállalt szerepéhez, súlyához mérten a bankcsoport katalizátora kíván lenni a szektorban zajló fenntarthatósági fordulatnak.

A hír forrása:

https://www.mfb.hu/kozlemenyek/elso-alkalommal-bocsatott-ki-zoldkotvenyt-az-mfb-n1485

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó