Ünnepeljük ma a nőket fenntarthatóan! 8 környezetbarát ajándéktipp nőnapra

Nemzetközi Nőnap 8 tipp a fenntartható ajándékozáshoz

A Nemzetközi Nőnap tökéletes alkalom arra, hogy megmutassuk szeretetünket és tiszteletünket az életünkben lévő nők felé. Ilyenkor mindenkinek a virágcsokor az, ami elsőre eszébe jut. De mi lenne, ha idén egy kicsit másképp közelítenénk meg az ajándékozást? Éljük ezt a napot nemcsak az ünneplés, hanem a fenntarthatóság jegyében is!

 

Íme 8 kreatív és környezettudatos ajándékötlet nőnapra, amellyel kifejezhetjük a gondoskodást, anélkül, hogy felesleges hulladékot termelnénk.

1. Cserepes növény vagy virágmag

Felejtse el a vágott virágot! Egyrészt nem túl tartós, másrészt a végén hulladék lesz belőle. Egy cserepes virág azonban maradandó, évekig dísze a lakásnak,  miközben javítja az otthon levegőjének minőségét. Ha a megajándékozott hölgynek kertje is van, még jobb, ha virágmaggal lepjük meg, amit ő maga ültethet, nevelhet. Jó ötlet mellé egy házi kertészethez való könyv. Ha mégis ragaszkodunk a vágott virághoz, akkor ne kérjünk hozzá csomagolást, és helyezzük a komposztba, miután elhervadt!

2. Kézműves szappanok és kozmetikumok

Melyik nő ne örülne egy olyan ajándéknak, amivel a bőrét kényeztetheti? Válasszunk helyi kézművesek által készített, természetes alapanyagokból származó szépségápolási termékeket. Ezek nem csak bőrbarátok, de a csomagolásuk is gyakran újrahasznosított vagy biológiailag lebomló. Itthon bevizsgált biokozmetikumok például a PopPom vagy a Manna termékei, illetve a DM sajátmárkás Alverde termékcsaládja, de ide sorolhatók a luxuskategóriát képviselő Adrienne Feller kozmetikumok is.

3. Újrahasznosított divatcikkek

A divatipar az egyik legnagyobb „hulladékgyártó”. Ha ruhát ajándékozna, válogasson inkább az újrahasznosított anyagokból készült ruhák, vagy akár táskák, ékszerek közül. Több olyan webshop is van, ahol kifejezetten újrahasznosított ruhákat árulnak, és több magyar divattervező, például a Fotini, Borbala vagy Hiraeth egyedi darabjai is felejthetetlen ajándékok lehetnek nőnapra.

4. Újrahasználható otthoni termékek

Számos olyan konyhai eszközök közül válogathatunk, amik hasznosak a háztartásban, emellett fenntarthatók és még esztétikusak is. Ilyen lehet a bambusz vagy üvegszívószál, a kenyértartó zsák, újrahasznosított anyagból készül kávébögre, öko-textil bevásárlószatyor és még sok más hasznos holmi. A haladókat növényitej-készítő zsákkal vagy mosható teafilterrel is meglephetjük nőnapra.

5. Élmény ajándékok

Egyre népszerűbb élményt ajándékozni nőnapra is, ami nem véletlen, hiszen az énidő (vagy az együtt töltött idő) a legnagyobb ajándék. Ez lehet egy közös kirándulás a természetben, egy wellness nap, egy főzőtanfolyam. Ezek az ajándékok emlékezetesek maradnak, mégsincs tárgyi nyomuk.

6. Adomány egy szervezetnek

Támogasson egy jó ügyet a megajándékozott nő nevében! Ha a fenntarthatóságnál maradunk, akkor választhatunk egy környezetvédelmi szervezetet, de a nőnap apropóján akár egy nőket támogató alapítványt is. Jó ötlet akár az állat örökbefogadás a Fővárosi Állat és Növénykertben, amivel az állatkert alapítványát támogathatjuk.

7. Digitális könyvek és magazin előfizetések

Ajándékozzon papírmentes olvasási élményt! Ha tudja, hogy szerettei szeretnek olvasni, válasszon digitális könyveket vagy magazin előfizetéseket. Így csökkenthető a papírfelhasználás, miközben a megajándékozott hölgy a hobbijának hódolhat és arról olvashat, ami igazán érdekli.

8. DIY ajándékok

A saját készítésű ajándékok a legszemélyesebbek, és a legtöbbször teljes mértékben fenntarthatók, hiszen például újrahasznosíthatjuk az otthon feleslegessé vált holmikat. Ehhez remek ötleteket ad az alábbi videó. Ha úgy érezzük, nincs elég kézügyességünk az ilyen ajándékokhoz, egyszerűen elkészíthetjük nőnapra szerettünk kedvenc süteményét is.

Ötletek saját készítésű ajándékhoz nőnapra, az upcycling jegyében. Forrás: 5-Minute Crafts Youtube csatornája

Ünnepeljünk tehát tudatosan a Nemzetközi Nőnapon, és mutassuk meg, hogy törődünk a bolygónkkal ugyanannyira, mint egymással.

Kiemelt kép: Pixabay

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó