Norvégia: az elektromos autók Eldorádója (videó)

Norvégia az e-autók Eldorádója - fotó: CNBC-YouTube

Norvégia manapság már igen büszkén viseli az elektromos járművek (EV-k) globális vezetője címet. Elképesztő ütemben terjednek ott az e-járművek, közel sem csak az autók.  Ez igazi úttörő szerepet jelöl ki számára a zöld technológia terén. Néhány hete a neves üzleti hírtelevízió, a CNBC stábja készített erről egy nagyon tanulságos filmet. Ezt ajánljuk most mindenki figyelmébe.

Norvégia vezet EV fronton

Tavaly, azaz 2023-ban országszerte regisztrált

újautó-piac 82%-át tették ki az elektromos járművek, ami elképesztő kontrasztot mutat az amúgy közel sem fejletlen, sem nem szegény Egyesült Államokkal, ahol a Kelley Blue Book szakértői cég becslése szerint az új autóeladásoknak csupán 7,6%-a volt elektromos ugyanebben az évben.

A helyi kormányzat már a 90-es években kezdett egyre szélesebb körű ösztönzőket nyújtani az elektromos autók vásárlásához.

Az igazi áttörés Norvégia nagyvárosaiban azonban csak mintegy tíz évvel ezelőtt következett be, amikor a Tesla és más EV modellek piacra kerülésével hirtelen megugrottak az eladások.

Az alábbi, 35 perces, auto-fordításban akár magyar felirattal is eléhető CNBC dokumentumfilm a „norvég e-autó csodát” és annak hátterét, mozgatói és kihívásait mutatja be:

A film alap mondandója is ez: Oslo, a főváros is részt vesz az elektromos forradalomban.

Ott nemcsak a személyautók, hanem a kompok, buszok, teherautók és még az építőipari gépek is elektromos meghajtásra váltanak. A benzinkutakat és parkolóórákat töltőállomások váltják fel, előrevetítve egy „elektromos utópia” képét.

Az elektromos átállás sikertörténetének kulisszái mögé nézve tehát a neves üzleti hírtelevízió, CNBC egy stábja repült a világ másik felére, Norvégia gyönyörű fővárosába, hogy helyi szakértőkkel, kormánytisztviselőkkel és helyiekkel találkozzanak.

A film célja, hogy bemutassa, hogyan érte el a skandináv ország ezt a lenyűgöző elektromos járművek adopciós arányát. Az északi, skandináv példa kiválóan rávilágít, hogy a fenntartható közlekedés nem csupán álom, hanem valósággá válhat, és inspirációt nyújthat más országok számára is ezen az úton.

*

Ossza meg velünk e bejegyzéssel kapocslatos véleményét a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó