Egyre több az okosmérő a magyar háztartásokban, már 670 ezer van belőlük

Okosmérő
Befejezte annak a több mint 165 ezer új okosmérőnek a telepítését az E.ON Hungária Csoport, amelyek ügyfeleik kényelmét és az áramhálózat fejlesztését egyaránt szolgálják.

Az okosmérőket az E.ON szakemberei a Dunántúlon és Pest vármegyében egy Európai Unió által finanszírozott beruházás keretében helyezték el. A legmodernebb készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerültek.

Mire jó az okosmérő?

Az okosmérők az intelligens áramhálózat alapelemei, a készülékek sokkal többet tudnak, mint a korábbi hagyományos mérőórák.

  • Folyamatos kapcsolatban vannak az E.ON mérési központjával, automatikusan küldenek és fogadnak adatokat, így ezeket a készülékeket már szükségtelen helyben, fizikailag leolvasni.
  • Az okosmérők a napelemmel rendelkező háztartások esetében a megtermelt és a felhasznált villamos energia mennyiségéről is részletes adatokat szolgáltatnak az ügyfelek számára, a könnyen leolvasható, nagy méretű kijelzőjük révén kényelmesen.
  •  A készülékek által az E.ON-hoz küldött adatok révén a hibák felderítésében és javításában is új lehetőségek nyílnak. Áramszünet esetén segítségükkel a szolgáltató azonnal, akár az ügyfelek jelzései nélkül is értesülhet a meghibásodásokról, így a hibajavítást is sokkal gyorsabban meg tudja kezdeni.
  • Az eszközök a távvezérlést, vagyis a távolból történő ki-, és visszakapcsolást is lehetővé teszik, így számos esetben a kiszállás, illetve annak időszükséglete is megspórolható minden érintett számára.

A 10,074 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból létrejött beruházás a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió finanszírozásával a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával valósult meg.

A most lezárult projekt újonnan beépített eszközeivel együtt immár 450 ezer okosmérő működik az E.ON szolgáltatási területén. Ez a vállalatcsoportnál használt mérők több, mint 10 százalékát teszi ki.

Az E.ON 2030-ig ennek az okosmérő-aránynak a további megduplázását tervezi dunántúli és Pest vármegyei szolgáltatási területén.


Az okosmérők működéséről minden megtudhatunk ebből a rövid videóból.

Az E.ON az elmúlt években folyamatosan növelte az okosmérők arányát.

Az idehaza működő 670 ezer okosmérő több, mint kétharmadát az energiavállalat ügyfelei használhatják. Ez egy eleme annak a stratégiának, amelyek célja a Dunántúli és Pest vármegye áramhálózatának teljes megújítása. A beruházás elősegíti a megújuló energiaforrások, különösen a robbanásszerű gyorsasággal elterjedt napelemes rendszerek beillesztését a villamosenergia-rendszerbe. Ezzel kiemelten támogatja Magyarország klímacéljainak megvalósulását.

Forrás és nyitókép: E.ON

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó