Óriási bajban van a mezőgazdaság – állapítja meg ez a friss kutatás

A fenntartható mezőgazdaság vajon elérhető vagy csak ábránd? Fotó (illusztráció) - Unsplash.com

A mezőgazdaság egyre nagyobb bajban van az éghajlatváltozás és a környzetszennyezés miatt – derül ki a neves Capgemini tanácsadó vállalat friss jelentéséből.

A mezőgazdaság bizony óriási kihívásokkal néz szembe: egy friss szakértői anyag, a neves tanácsadó nagyavállalat, a Capgemini friss jelentése szerint az utóbbi években az agrár-élelmiszeripar egyre inkább tudatában van a környezeti problémáknak.

Az agrár-élelmiszeripari szektor becslések szerint a globális üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás 19%-29%-áért felelős, és a mezőgazdasági öntözés világszerte a vízfelhasználás 70%-át teszi ki. Ugyanakkor a halállományok 33%-a várhatóan túlhalászott lesz, és a világ művelt talajai eredeti széntartalmuk 25%-75%-át elveszítették.

Ezek a statisztikák igen jól szemléltetik a mezőgazdaság jelentős hatását a Föld egyre sérülékenyebb ökoszisztémáira

– állapítják meg a jelentés készítői.

Továbbá a növekvő hőmérsékletek, az esőzések és a kiszámíthatatlan időjárási események megváltoztatják a mezőgazdaság keretfeltételeit, ami jelentősen csökkenő terméshozamokhoz és növekvő növényi sérülékenységhez vezet. Továbbá az éghajlatváltozás miatt az időjárási szélsőségek, anomáliák gyakorisága nő, ami viszont a betakarítási időpontok előrejelzését nehezebbé teszi. Ezek a változások nemcsak a termények minőségét, mennyiségét, árát befolyásolják, hanem a gazdák jövedelmét, stabilitását és végső soron megélhetésüket is.

A mezőgazdaság döbbenetes változásai

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) előrejelzései szerint a jelenlegi főbb növények és haszonállatok termesztésére alkalmas területek 10%-a válik alkalmatlanná a mezőgazdasági termelésre 2050-re a magas kibocsátási forgatókönyvek szerint. Ez kettős kihívást jelent a mezőgazdaság számára: alkalmazkodnia kell a változó éghajlathoz, miközben minimalizálnia kell jelenlegi hatásait az ökoszisztémákra, a vízkészletekre és az üvegházhatású gázok kibocsátására.

Környezetvédelmi, éghajlati hatás mérése

A digitális technológia, az adatok és az AI eszközök ígéretes megoldásokat kínálnak a mezőgazdaság környezeti hatásainak csökkentésére. A precíziós gazdálkodási technikák érzékelőkből származó adatokat használnak arra, hogy az erőforrásokat (például vizet vagy műtrágyát) csak ott alkalmazzák, ahol szükséges. Például

a célzott növényvédelmi permetezés akár 90%-kal is csökkentheti a vegyszerek használatát,

ezáltal optimalizálva a termelést, minimalizálva a pazarlást és csökkentve a mezőgazdasági tevékenységek ökológiai lábnyomát.

A mezőgazdaság klíma-alkalmazkodásának segítése

A jelentés megállapítja azt is, hogy a technológia fontos eszközöket biztosít a termelők számára az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz. A valós idejű adat-elemzés támogatja a gazdákat abban, hogy jó döntéseket hozzanak (pélául a növényvédelem, a talajjavítás, vagy a betakarítás terén) és mérsékeljék a gyorsan változó éghajlati körülményekkel, időjárási szélsőségekkel járó kockázatokat. Mire gondolnak? Például

az időjárás-előrejelzések alapján készült adatelemzések ajánlásokat tehetnek a vetési és betakarítási időre, segítve a gazdákat a hozamok optimalizálásában – dacára az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási jelenségeknek.

Ezenkívül az ipar új, innovatív termelési módszereket is vizsgál a környezeti hatások csökkentésének mind nagyobb fogyasztói-társadalmi igénye miatt. Az alacsonyabb környezeti terhelésű húsalternatívák, például

a fehérjében gazdag mikroalgák, egyre népszerűbbek, mint fenntartható élelmiszerforrások.

A digitális technológia központi szerepet játszhat az ilyen műveletekben, például az édesvíz-felhasználás csökkentési módjainak azonosításában. Ezek az alternatívák diverzifikálják az élelmiszertermelést, és lehetőségeket kínálnak a szénlábnyom csökkentésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra.

A technológia segíthetheti a mezőgazdaság fenntarthatóságát

Az új technológia jelentős lehetőséget kínál az élelmiszeripar és az üzleti döntéshozók számára, állapítja meg a Capgemini anyaga. E szerint a digitális, adat-, és MI-technológiák alkalmazásával a termelők jobban felkészülhetnek arra, hogy megfeleljenek az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás kettős kihívásának, miközben csökkentik a mezőgazdaság környezeti hatásait is. Az ilyen eszközök hozzájárulnak

a termelési folyamatok optimalizálásához, a hulladék minimalizálásához és a fenntartható gyakorlatok elfogadásához.

 

Előrejelzések révén is jobb lehet a mezőgazdaság

A technológia természetesen egyre pontosabb előrejelzéseket is biztosíthat az éghajlatváltozás növénytermesztésre, állattenyésztésre gyakroolt hatásairól. Ez pedig végre érdemben segíthet a döntéshozóknak abban, hogy számításba vegyék az éghajlati alkalmazkodást az agrár-stratégiák tervezése és meghatározása során. Továbbá az úgynevezett alkalmazkodási stratégiák kimunkálása során.

Emellett – a kutatás szerint – a technológia segíthet előre jelezni a klímakatasztrófák (aszályok, árvizek, túlzott csapadék, stb.) okán előálló súlyos következményeket, például a fentiekkel összefüggésben a gazdák jövedelmének és megélhetésének alakulását. Így a döntéshozók mérlegelhetik, hogy a megelőzési költségek milyen távon térülnek meg. Ugyanis így egy átfogó, rendszerszintű megközelítést alkalmazhatnak, amely figyelembe veszi az ökológiai, társadalmi, technológiai és kulturális szempontokat is. A technológia tehát alapvető fontosságú lehet a mezőgazdaság számára, hogy a mezőgazdaság az eddigieknél ütemesebben csökkentse környezeti hatásait, és felgyorsítsa az élelmiszerbiztonság jövőbeni biztosításához szükséges ökoszisztéma-helyreállítást is.

A Capgemini részletesen foglalkozik az élelmiszeripar kihívásaival és lehetőségeivel legújabb ReThink tanulmányában, „Food for Thought: How can collaboration and technology drive a more sustainable food ecosystem?

 

Forrás:

https://www.capgemini.com/adapting-to-climate-change-while-reducing-environmental-impact-the-dual-challenge-for-the-agrifood-industry/

 

*

E témához kapcsolódik ez a Green.hu podcast adásunk Gelencsér András professzorral:

https://green.hu/cikkek/fenntarthatosag-green-hu-podcast-gelencser-andras/

A GreenPod podcast pedig itt hallgatható meg:

 

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó