Óriási napelempark Kínában, ami a paksi teljesítmény 2,5-szeresét termeli!

Egy hatalmas napelempark Kaliforniában - a kép illusztráció - fotó: Pexels.com

Budapest teljes területét, mind a 23 darab kerületet egyszerre, nem is egyszer, hanem közel négyszer fedné le az a hatalmas méretű napelempark, amely a minap kezdte meg működését Xinjiang tartomány külszíni bányáinak területén.

A világ eddig épített legnagyobb naperőműve Kínában a napokban kezdte meg működését. A megaprojekt éves kapacitása több mint 6 milliárd kilowattóra, ami elegendő egy kisebb ország energiaellátására – írja a neves brit Independent.co.uk portál.

https://www.independent.co.uk/tech/solar-panel-farm-worlds-biggest-china-b2556888.html

A létesítmény az északnyugati Xinjiang tartomány sivatagos területén található, és 200 000 hektárt (2000 négyzetkilométert) foglal el – ez nagyjából New York városának megfelelő terület, írják. De egy gyors számítással kiderül az is, hogy az 525 négyzetkilométer területű Budapestet, benne az összes kerülettel, közel négyszer fedné le az a hatalmas méretű napelempark.

Az 5GW-os komplexumot június második hetében csatlakoztatták Kína áramhálózatához, és elegendő energiát termel ahhoz, hogy egy olyan ország áramigényét kielégítse, mint Luxemburg vagy Pápua Új-Guinea, vagy éppen (ezt már mi tesszük hozzá) Magyarország. Hiszen a ma négy, egyenként fél gigawattos blokkal működő, összesen 2 GW-os Paksi Atomerőmű a magyar áramellátás mintegy felét biztosítja.

Kína tavaly elképesztően növelte a napelempark generálta áramát

Ez a hír azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen Kína jó ideje a világ vezető hatalma a napenergia hasznosításában: döbbenetes szám, de 2023-ban több mint 50 százalékkal növelte napenergiás kapacitását az ázsiai nagyhatalom. Az új naperőmű ráadásul most megelőzi a szintén Kínában található Ningxia Teneggeli és Golmud Wutumeiren naperőmű projekteket, így a világ legnagyobbjává válik.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése Kína megújuló energiaforrásokra való átállását „rendkívülinek” nevezte, mivel az ország tavaly annyi napenergiát telepített, mint amennyit az egész világ 2022-ben. A jelentés szerint „a 2028-ig világszerte üzembe helyezendő új megújuló kapacitás közel 60 százalékát Kína adja majd.”

Kína szerepe kulcsfontosságú a megújuló energiaforrások háromszoros növelésére vonatkozó globális cél elérésében, mivel az ország várhatóan 2030-ig világszerte ezen az időtávon szükséges új kapacitások több mint felét fogja telepíteni.

Az évtized végére Kína villamosenergia-termelésének majdnem fele megújuló energiaforrásokból fog származni, jórészt a sok napelempark miatt.

A Longi Green Energy Technology nevű vezető zöld-gyártó 2023-as elemzése szerint, ha Kínában napelemeket telepítenének a helyi háztetők és épületek többségére, akkor az elegendő villamos energiát termelne ahhoz, hogy Kína és Délkelet-Ázsia összes háztartását ellássa árammal.

A napelemek kínai gyártásának hatalmas növekedése miatt a közelmúltban azonban súlyos szakmai aggályok merültek fel. Mégpedig azzal kapcsolatban, hogy az óriási napelemgyártó kapacitás többlete globális piaci túlkínálathoz és kereskedelmi feszültségekhez vezethet.

Talán nem is volt alaptalan a félelem, ugyanis május közepén az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette: a kínai napelemek USA-ba történő behozatalára védővámokat vetnek ki. Pontosabban

25 százalékról 50 százalékra emelik azokat, hogy megvédjék a hazai napelem cellák gyártóit. Ezzel azonban – rövid távon legalábbis – jelentősen lelassíthatják a zöld átállást, így a napelempark építéseket is fékezheti.

 

Az anyag forrásai és további részletek (angol nyelven):

https://www.independent.co.uk/tech/solar-panel-farm-worlds-biggest-china-b2556888.html

https://www.reuters.com/world/china/worlds-biggest-solar-farm-comes-online-chinas-xinjiang-2024-06-03/

 

Nyitókép: Pexels

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó