Divat fenntartható módon – vásároljon a Földet védő márkákat! Hallott már ezekről?

A divat fenntartható mindig? Nem csak a fast fashion krédéses... - illusztráció - fotó: Unsplash

Létezik divat fenntartható módon? Ha létezik is ilyen divat, akkor ennek ellentéte a „gyors divat”. Ám ez a kifejezés fura, legyen inkább a jól ismert fast fashion, azaz a párszor hordott, majd eldobott divatcikk, kiegészítő, amely valóban eléggé környezetszennyező. Viszont a fenntartható módon, tartósra gyártott darabok sem feltétlenül nullás karbonlábnyomúak. Különösen nem, ha repülős utakhoz ajánlgatják őket, mint az alábbi írásban mutatjuk. Véleményes divatajánlónk következik.

Most azt kellene írnunk, hogy milyen jó is, hogy az ember olyan divatmárkákat választ, amelyek fenntarthatóak, amelyek elkészültükkor, eladásuk során és teljes élettartamuk alatt kevesebb energiát igényelnek, azaz szénlábnyomuk szerényebb. És ez – az első körben – így is van. E hét elején aktuális volt a Föld Napja, ennek alkalmával találtunk is egy remek összeállítást, amelyre az előbbi igaz ugyan, de mégis, valahogyan Greenwashing szaga van az egésznek. Mert hát hiába az újrahasznosított és sokáig tartó ruha és cipő, ha közben keresztül-kasul repkedünk a világban… Persze itt is tehetünk valamit, ha már muszáj repülni: választhatunk kisebb karbonlábnyommal történő repkedést, ahogyan az alábbi cikkben már foglalkoztunk e témával.

 

 

 

Divat és fenntarthatóság – létezhetnek együtt?

De nézzük inkább akkor magát az írást, annak főbb mondanivalóját, amely a Travelandleisure.com portálon jelent meg a minap.

A Föld Napja apropóján Önnek is lehetősége nyílik arra, hogy átgondolja vásárlási szokásait annak érdekében, hogy tudatosabban fogyasszon – kezdik az írást.

„Ha hamarosan útra kel, előfordulhat, hogy még vásárolnia kell az utazás előkészítéséhez, ezért úgy döntöttünk, hogy megkönnyítjük álmai utazóruhatárának összeállítását, miközben kedvesebben bánik a bolygóval”

– írja a portál, meglehetősen fura közelítéssel.

Ezután arra kérnek bennünket, hogy az éves esemény, a Föld Napja tiszteletére olvassuk tovább, hogy megtaláljuk azt a 10 környezetbarát márkát, amelyet szeretünk vásárolni kényelmes utazási ruházatért és felszerelésért – valamint minden egyes márkától ajánl is az ismertebb portál: a kedvenc terméküket megmutatja nekünk a Travelandleisure.com.

Milyen márkákról van szó? Íme, a mai divat fenntartható márkái!

A divat fenntartható márkáit ajánlva kezdik az Everlane-nél megtalálható tökéletes, bő nadrágnál, amelyet hosszú (persze rendkívüli módon szennyező – a szerk.) repülőutak alatt viselhet bárki, de eljutnak a Cariuma márka által újrahasznosított anyagokból készült sétacipőig. A portál szerint ezek a termékek bizonyítják, hogy befektethet ruhatárába, miközben minimalizálja ökológiai lábnyomát a Földanyán…

Megjegyés: Hangzatos szavak, de azért az öko ruha, (slow fashion?) vásárlása is fogyasztás, még csak körül sem kell repkednünk benne az USA-t, Európát vagy éppen Ázsiát.

De azért nézzük meg az ajánlott, nálunk jobbára meglehetősen ismeretlen, de ígéretes divatmárkákat, amelyek persze nem kis pluszpénzt kérnek az öko-tudatos vásárlóktól, hogy ezek többsége azután repülje keresztül a világot, üljön be a SUV-jába, vagy térjen haza a hatalmas luxusházába – tisztelet a kivételnek.

Everlane

Kiemelt termékünk: The Easy Pant

Az Everlane hosszú ideje előnyben részesíti a újrahasznosított és organikus anyagok használatát kiváló minőségű, tartós ruházat készítéséhez, így megbízható forrása a fenntartható módon előállított, utazásbarát ruházatnak. Ezek a könnyű és légáteresztő nadrágok pamutból és elasztánból készülnek, rugalmas gumírozott derékrésszel, amely biztosítja, hogy még a leghosszabb repülőutakon is kényelmesek maradjanak. És bár a fekete nadrággal sosem lőhetünk mellé, további hat semleges árnyalatban is kapható, amelyeket tavasszal nem érdemes kihagyni – írják.

Cariuma

Kiemelt termékünk: Oca Low Black Canvas

A Cariuma márka egyik alappillére a fenntarthatóság, és valójában minden vásárolt cipőpárral a márka két fát ígér elültetni Brazíliában, mint része az erdőtelepítési kezdeményezésüknek – eddig már több mint 2 milliárd fát ültettek el. Ez a bolygó iránti figyelem és gondoskodás győzze meg Önt arról, hogy beszerezzen egy pár organikus pamutból készült Oca Low vászoncipőt, amelyre ezrek (és hírességek) esküsznek. Rendkívül kényelmesek, könnyed stílusosak, és 24 merész színben és mintában kaphatók.

Cozy Earth

Kiemelt termékünk: Rib-Knit Hoodie

Ez az Oprah által szeretett márka minden termékét – lepedőktől a lounge szettekig – felelősségteljesen beszerzett anyagból készíti, etikus módon, miközben olyan darabokat tervez, amelyek tartósak. Ha tehát egy fenntarthatóan előállított, elképesztően puha réteget szeretne hozzáadni utazási ruhatárához, a Rib-Knit Hoodie a legjobb választásunk, és most éppen 117 dollárért kapható az éves Anyák Napja kedvezményes akció keretében. Ez a hűsítő pulóver bambuszból készült viszkózból készül, amely könnyed esésű illeszkedést biztosít, és négy elegáns árnyalatban kapható, XS-től 3XL-ig terjedő méretekben.

Pact

Kiemelt termékünk: Woven Twill Utility Joggers

A Pact az ökobarát textíliák használatára összpontosít kényelmes darabjaiban, amelyeket gyakorlatilag hosszú utazási napokra terveztek, és ráadásul Fair Trade minősítéssel rendelkeznek, ami biztosítja, hogy a gyárak biztonságos munkakörülményeket kínálnak azoknak, akik a ruháit készítik. Ha olyan nadrágot keresett, amit látnivalók megtekintésétől az ügyintézésig (és minden egyéb között) viselhet, ezek a használati joggers a tökéletes választás, és jelenleg jelentős árcsökkenés miatt csak 54 dollárba kerülnek. Ha közelebbről is meg szeretné nézni a fenntarthatósági statisztikákat, az oldal részletezi, hogy az organikus pamutból készült nadrág 62 gallon vizet takarít meg, és közel 20 font szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyoz.

Baggu

Kiemelt termékünk: Horizontal Duck Bag

A fenntarthatóság áll a Baggu márka etoszának előterében, mivel törekednek a szövetpazarlás csökkentésére, miközben újrahasznosított anyagokat használnak a mindennapi táskák előállítására, amelyeket szeretünk és ismerünk. A márka Horizontal Duck Bagje az egyik legjobb választásunk, mivel az újrahasznosított pamutvászonból készült, tartós érzetet nyújt, miközben a tágas, mégis összehajtható kialakítás könnyen becsomagolható a kézipoggyászba egy extra táskaként, amelyet az utazás során használhat. Az állítható szíjak lehetővé teszik, hogy válltáskaként vagy keresztbe hordható táskaként viselje, míg a cipzár biztonságosan zárja be a benne lévő dolgokat a potenciális tolvajok ellen.

Veja

Kiemelt termékünk: Volley Canvas White Black

A ruházat és egyéb textíliák hulladéka jelentős probléma a túlfogyasztás korában, és a Veja egy megoldást javasol erre az aggodalomra úgy, hogy kényelmes és támogató cipőit újrahasznosított műanyag palackokból és más anyagokból készíti, így fenntartható és megbízható termékeket eredményezve. A márka Volley Canvas cipője a tavaszi vásárlás egyik legjobb választása, mivel a felső része 100 százalékban organikus pamutból készült, míg a támogató (és fenntarthatóan előállított) talpbetétek kényelmet biztosítanak egész napos viseletre. Ráadásul ez egy szép változata a klasszikus fehér cipőnek, amely még mindig majdnem minden ruhadarabjával összeillik a bőröndjében.

Cotopaxi

Kiemelt termékünk: Moda 20L Hátizsák

A megbízható és etikus gyárakkal való partnerségtől a fenntartható, újrahasznosított szövetekkel való munkáig a Cotopaxi vezető szerepet tölt be a környezetbarát kültéri felszerelések terén, így bármilyen hátizsákot, táskát vagy akár ruházatot szerezhet be, amely Önnek és a Földnek is megfelel. A 20 literes Moda hátizsák jelenleg csak 69 dollárért kapható, és újrahasznosított nylonból és poliészterből készül. 

Forrás:

 

 

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó