Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

Zöld átállás támogatás
Magyarország a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegyéje uniós forrásból 110 milliárd forintot kap zöld átállásának kiemelt támogatására – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Nagy Balázs az Igazságos átmenet alap forrásainak szétosztásában a Kehop plusz monitoring bizottságának munkáját segítő albizottságok alakuló ülését követően ismertette:

a keretből Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye klímasemleges gazdaságra átállását támogatják a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban.

A támogatásra fordítható 110 milliárdos összeg a Kehop plusz program 1552 milliárd forintos pénzügyi keretének 7 százalékát teszi ki.

Mire fordítható a zöld átálláshoz nyújtott támogatás?

A pénzt a három vármegye munkaerő-átképzésre, technológiaváltásra, kutatás-fejlesztésre, megújuló energetikai infrastruktúrájának fejlesztésére, környezetkímélő háztartási energiatermelés támogatására, továbbá a bányavíztelenítés hatásainak kezelésére és a rekultivált bányaterületek újrahasznosítására fordítja.

A pénzügyi segítséget vissza nem térítendő támogatásként kapják majd a pályázók. A források közül várhatóan még az év első felében elérhetővé válnak a mikro- kis- és közepes vállalkozások üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését célzó, zöld iparágakhoz kapcsolódó fejlesztések megvalósítását és az innovatív energiatermelést finanszírozó források.

Az év második felében lakóépületek energetikai korszerűsítésére, lakossági energiafelhasználás csökkentésére, környezetkímélő háztartási energiatermelésre is terveznek pályázatokat.

Szokolai Zsolt, az Európai Bizottság Regionális és várospolitikai főigazgatóság egységvezető-helyettese azt mondta: az igazságos átmenet feltétele, hogy az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen. Ezt a célt szolgálja a kedden Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen megalakult három albizottság is, amelyek irányítói és tagjai segítenek abban, hogy a pályázati kiírások a helyi érdekeket és szükségleteket szolgálják.

Hogy megy itthon a zöld átállás?

Tavaly év végén a pénzügyminiszter az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján azt mondta: Magyarországnak meg vannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen. Azon kevés állam közé tartozik, aki 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette.

Azonban nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: folytatnunk kell gazdaságunk átalakítását modern, fenntartható gazdasággá, ez komoly versenyképességi tényező is – tette hozzá Varga Mihály. Mint mondta: az új világgazdasági rend, a zöld világgazdaság nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik, és mivel Magyarország időben fogott neki a zöld beruházásoknak, a versenyben jó esélyekkel vesz részt.

Jelentős lépés az is, hogy Magyarország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld Kötvényeket a hazai, illetve nemzetközi piacokon, összesen csaknem 1700 milliárd forint értékben.

Tipp: Ha bővebben érdekli zöld átállás és zöld gazdaság témában jövő héten, április 24-én tart konferenciát a Portfolio, Sustainable Tech 2024 címmel.

A zöld átállás globális kihívásairól ebben a cikkben írtunk.

Forrás: MTI és a kormány közleménye
Kiemelt kép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a környezetterhelést mutató mérőszámok témaköréről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó