Túl drága a zöldátállás a fejlődőknek – 400 milliárd dollárt kérnek a gazdagoktól

Drága a zöldátállás a fejlődőknek még nehezebb - illusztráció - fotó: Unsplash

A zöldátállás kapcsán a feltörekvő országoknak idén rekordösszeget, 400 milliárd dollárt (közel 150 ezer milliárd forintot) kell visszafizetniük külső adósságszolgálatra – ám kiderült: 47 ország nem tudja finanszírozni a szükséges klímaadaptációt és fenntartható fejlesztéseket anélkül, hogy az elkövetkező öt évben csődkockázatot ne vállalna – áll egy jelentésben, amelyet az IMF/Világbank tavaszi ülésszakának előestéjén, április közepén adtak ki.

A klímaváltozás vagy a zöldátállás finanszírozása csődbe viheti a feltörekvő államokat

A jelentést a Zöld és Inkluzív Gazdasági Talpraállásért Adósságkönnyítési Projekt (Debt Relief for Green and Inclusive Recovery Project, DRGR) készítette, és megállapította, hogy a 47 fejlődő ország elérné a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által meghatározott külső adósság fizetésképtelenségi küszöbértékeit a következő öt évben, ha a 2030-as Napirend és a Párizsi Egyezmény célkitűzéseinek eléréséhez szükséges beruházásokat hajtanák végre – írja a Reuters hírügynökségi portál.

Annyira magas lenne az adósságtörlesztésük, hogy gyakorlatilag a csőd szélére kerülnének, ha megpróbálnák ezen finanszírozási forrásokat mozgósítani a jelenlegi adósságkörnyezetben – mondta el a portálnak Kevin Gallagher, a Bostoni Egyetem Globális Fejlesztéspolitikai Központjának igazgatója. Ez a professzor a DRGR projektet vezette.

Sok veszélyeztetett ország Afrikában található, többek között Szenegál, Nigéria és Kenya.

További 19 fejlődő ország nem rendelkezik elegendő likviditással ahhoz, hogy segítség nélkül elérjék a kiadási célokat, bár ők legalább nem közelítenék meg a csődküszöböket.

A jelentés a globális pénzügyi architektúra átalakítását sürgeti, amellett, hogy adóelengedést javasol a leginkább veszélyeztetett országok számára, valamint olcsó finanszírozási lehetőségek és hiteljavítások növelését szeretné elérni – részben a fenntarthatóság, a zöldátállás terén.

„Több tőkét kell mozgósítanunk, és csökkentenünk kell a tőkeköltségeket a szóban forgó országok számára, ha bármi esélyt akarunk látni a fenntarthatósági, zöld átállási és egyéb fenntarthatósági célok elérésére,” mondta Gallagher a Reutersnek.

A DRGR Projekt a Bostoni Egyetem Globális Fejlesztéspolitikai Központja, a németországi Heinrich-Böll-Stiftung és a Londoni Egyetem Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolája (SOAS) Fenntartható Pénzügyi Központja közötti együttműködés.

A jelentés arra is ösztönzi a Nemzetközi Valutaalapot, hogy módosítsa az adósságfenntarthatóság számításának módját: ezek az összetettnek hangzó értékelések létfontosságúak annak meghatározásában, hogy mennyi adósságkönnyítést kapnak a csődbe jutott országok.

Ha a Nemzetközi Valutaalap által meghatározott elviselhető adósságösszeg túl magas, az országot fenntarthatatlan kifizetések sújthatják, amelyek ismét csődbe sodorhatják. A magánhitelezők azonban időnként túl pesszimistának tartják az Alap elemzéseit, ezért ezeket közelről figyelik, és az adott állam politikai változásait is szorosan monitorozzák.

Forrás: Reuters

https://www.reuters.com/sustainability/sustainable-finance-reporting/record-debt-costs-mean-climate-spending-could-push-nations-brink-insolvency-2024-04-15/

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó