Sikeres az országfásítás: öt év alatt 184 millió új fát ültettek a hazai erdőkben

Országfásítás faültetés
Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el – mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Nagy István hangsúlyozta: az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét az erdők jelentik, és olyan kiemelt közcélokat szolgálnak, mint a klímavédelem, a szénmegkötés vagy a biodiverzitás megőrzése. Hozzátette, az ország erdővagyonára stratégiai elemként tekintenek.

Úgy fogalmazott: „az ország fával borított területének gyarapodása a jövőnk záloga”, ezzel a szemlélettel hirdette meg a tárca az országfásítási programot. A kezdeményezés eredményességét jól jelzi, hogy 2019 óta 184 millió új fát ültettek el az ország erdőterületének növeléséért.

Ebből 172 millió fát a vidékfejlesztési program erdőtelepítéseinek részeként ültettek el, az újszülöttek erdeje program pedig 4,3 millió fával gyarapodott az állami erdészeti társaságok közreműködésének köszönhetően. További 7 milliót tettek ki a mintafásítási kezdeményezések, és a természetes úton befásodott területek erdővé alakítására is 430 ezer facsemetét használtak fel az állami erdészeti társaságok szakemberei.

Az országfásításban az elmúlt öt évben a legtöbb erdőt az alábbi helyeken ültették:
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében (5829 hektárt)
  • Hajdú-Bihar vármegyében (2614 hektárt)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (2396 hektárt)


Nézze meg az agrárminiszter videóját az országfásításról!

Nagy István kitért arra: a rendszerváltás óta megvalósított legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés a településfásítási program, amelyet az országfásítás részeként szerveznek. A program négy üteme alatt 56 ezer sorfát ültetnek el mintegy 2000 településen.

Ebből az idei év végéig tartó negyedik ütemben 10 ezer sorfát ültetnek még el 550 településen.

Arról is beszélt, hogy folytatódik az erdőtelepítések kiemelt támogatása a közös agrárpolitika stratégiai terv alapján. Az erdőterület növelésére és a meglévő erdők megőrzésére a korábbinál háromszor nagyobb forrás, 310 milliárd forint áll rendelkezésre.
Azt szeretnék elérni, hogy több és jobb minőségű erdőnk legyen, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek. A miniszter kifejtette:

az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar gazdák és erdészek, szélesebb értelemben az egész ország összefogásának eredménye.

Ezt a munkát folytatni kell, hiszen az erdők haszna a magyar társadalom minden tagját egyformán szolgálja.
Az élhetőbb környezet megteremtéséért a cél továbbra is az, hogy az ország fával borított területét 27 százalékra növeljék – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Korábbi cikkünkben az új erdőfejlesztési pályázatokról is olvashat.

Forrás: MTI
Nyitókép: Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó