A korábbinál háromszor több pénz jut erdőfejlesztésre Magyarországon

Erdőfejlesztésre is igényelhető támogatás
Nőnek az erdőfejlesztésre jutó források: a kormányzat elkötelezett abban, hogy több és jobb minőségű erdő legyen Magyarországon, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek. Éppen ezért a Közös Agrárpolitika keretében a korábbi költségvetési időszaknál háromszor nagyobb, összesen 310 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a magyar erdők fejlesztésére – jelentette be Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Az erdőfejlesztésre jutó támogatások részeként megjelentek az első új erdészeti pályázati felhívások. A 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó kompenzációkra, illetve az erdőkárok helyreállítására igényelhető a támogatás.

1. Erdőfejlesztésre nyújtott kompenzáció

A 60,6 milliárd forint keretösszegű, „Erdőterületeknek nyújtott Natura 2000 kompenzációs kifizetések” elnevezésű (KAP-RD34-1-24 kódszámú) felhívás a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírások betartásával járó többletköltség, valamint bevételkiesés kompenzációját jelenti az erdőgazdálkodók számára.

A 2030-ig szóló Nemzeti Erdőstratégia rögzíti, hogy az erdők hármas funkciója közül a természetvédelmi szempontok érvényesülése és érvényesítése is fontos társadalmi érdek. A Natura 2000 erdőterületek állapotának megőrzése, megfelelő kezelésük biztosítása és lehetőség szerinti javítása ennek megfelelően alapvető erdészeti cél.

Jelentőségét mutatja, hogy a Natura 2000 hálózatba 773 ezer hektár erdő tartozik, ezekből 594 ezer hektár állami erdő, 179 ezer hektár pedig magánerdő.

A felhívás keretében a minimális támogatható erdőterület mérete 1 hektár, és csak teljes erdőrészlet támogatható azzal, hogy a 0,25 hektár nagyságot el nem érő erdőrészletre nem vehető igénybe támogatás. A támogatás mértéke faállomány típus csoportok, illetve korcsoportok szerint változik, ez a pályázati felhívásban megtekinthető.

2. Erdőkárok helyreállítására adott támogatás, nem csak erdőfejlesztésre

A 10 milliárd forint keretösszegű, „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” elnevezésű (KAP – RD41-2-24 kódszámú) felhívás abból indul ki, hogy a gyors ütemben változó klíma és az ezzel összefüggő környezeti hatások miatt az erdőállományok komoly kihívásokkal néznek szembe.

A felhívás alapvető célja, hogy a környezeti károsító körülmények esetén fedezze az erdőgazdálkodók többletköltségeit, mint például vízhiány és aszály következtében kialakuló erdő- és vegetációtüzek, fagykárok és viharkárok.

A kiírás keretében különböző típusú helyreállítási tevékenység kapcsán igényelhető támogatás. Az alaptámogatás mértéke célállomány-típus csoportként és kártípusonként változik, például „mesterséges erdősítéssel történő helyreállítás” esetén hozzávetőlegesen összesen 2300-3900 eurónak megfelelő összeg igényelhető hektáronként.

Tudta? Az erdők a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez többféleképpen is hozzájárulnak:
  • Az erdők által felhasznált széndioxid a faanyagban, az erdők talajában tartósan megkötődik, csökkentve a légkör széndioxid tartalmát.
  • A megfelelő talajárnyékolással csökkenthető a talaj, a légkör felmelegedése.
  • Cél, hogy a kitermelt fából ne tüzelőanyag, hanem fatermékek legyenek

Az Agrárminisztérium célja, hogy egyensúlyt teremtsen a környezeti és versenyképességi szempontok között, de a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása csak a gazdálkodók aktív bevonásával lehet igazán eredményes. A felhívások és az azokhoz kapcsolódó tájékoztató anyagok, mellékletek az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a kap.gov.hu-n találhatók.

A cikk forrása: MTI
Kiemelt kép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó