Széndioxid kibocsátás céges szinten – ez a startup méri a dolgozók karbonlábnyomát

Megoldható a széndioxid kibocsátás mérése céges szinten? Egy innovatív norvég startup, a Carbon Centrum

Megoldható a széndioxid kibocsátás mérése céges szinten? Egy innovatív norvég startup, a Carbon Centrum most új befektetője, az EIT InnoEnergy égisze alatt folytathatja a CarbonID megoldásának fejlesztését.

A platformot arra hozták létre, hogy az autonóm módon kövesse a vállalati dolgozók széndioxid kibocsátása kapcsán a kollégák karbonlábnyomát (egészen pontosan az úgynevezett Scope 3 emissziót). Létrehozva ezzel az első, adatokkal alátámasztott egyéni szén-dioxid-azonosítót a világon!

Az EIT InnoEnergy (amelynek egyébiránt magyar HUB-ja is működik) által támogatott Carbon Centrum fejlesztése lehetővé teszi

a vállalatok környezeti hatásainak érdemi megváltoztatását annak köszönhetően, hogy nyomon követi az alkalmazottak szénlábnyomát.

A CarbonID elsősorban a fenntarthatósági stratégiával rendelkező vállalatokra összpontosít. Beleértve – de nem kizárólagosan – a mobilitási, az energia- és a kiskereskedelmi ágazatot, amelyeknél a cégek több mint 500 alkalmazottal foglalkoztatnak.

A platform a fitneszalkalmazásokhoz hasonlóan működik és a regisztrált csapattagok a mobilitási, a vásárlási és az energia kategóriákban végzett tevékenységeken keresztül nyomon követhetik kibocsátásaikat, amelyeket automatikusan lábnyomokká alakítanak át.

A CarbonID segítségével a felhasználók környezetbarát szokásokat sajátíthatnak el, csökkenthetik a széndioxid kibocsátás kapcsán az emissziót, kihívásokat választhatnak, versenyezhetnek társaikkal és projekteket indíthatnak másokkal együtt, amelyekért cserébe különböző előnyökben részesülnek.
A Carbon Centrum 2024 első negyedévében meg is kezdi az első kísérleti projektjeit a CarbonID-val.

Mit csinál az EIT InnoEnergy, ha nem a széndioxid kibocsátás terén dolgozó startupba fektet?

Az EIT InnoEnergy az energetikai átmenet középpontjában tevékenykedik, és a fenntartható energia vezető innovációs szervezete. A zöld megállapodás felgyorsításához, Európa szén-dioxid-mentesítési és újraiparosítási céljainak megvalósításához szükséges technológiát, üzleti modellinnovációt és készségeket kínál, miközben az energiabiztonságot is javítja. A Pitchbook által 2022-ben az energiaágazat legaktívabb befektetőjeként rangsorolt, a Sifted által 2023-ban Európa 10 legaktívabb deeptech befektetője közé sorolt, a Startup Genome által 2022-ben Európa vezető cleantech hatásbefektetőjeként elismert InnoEnergy számos területen támogatja az innovációkat.

Ezek közé tartozik az energiatárolás, a közlekedés és mobilitás, a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, a nehezen csökkenthető iparágak, az intelligens hálózatok, valamint a fenntartható épületek és városok.

Az InnoEnergy több mint 200 vállalatból álló portfólióval rendelkezik, amelyek a becslések szerint 2030-ig 110 milliárd euró bevételt generálnak és 2,1G tonna CO2e-t takarítanak meg. Ezek a vállalatok együttesen eddig több mint 9,7 milliárd eurónyi befektetést szereztek.

Az InnoEnergy három stratégiai európai kezdeményezés – az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA), az Európai Zöld Hidrogén Gyorsító Központ (EGHAC) és az Európai Fotovoltaikus Napenergia Ipari Szövetség (ESIA) – támogatója.

Az InnoEnergy 2010-ben jött létre, és az Európai Unió szerve, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatja. Megalakulása óta több mint 7000 induló vállalkozást vizsgált meg, több mint 300 terméket vezetett be a piacra, és felügyelte, hogy portfóliócégei több mint 370 szabadalmat nyújtsanak be. Ma az InnoEnergy több mint 1200 partnerből és 35 részvényesből álló, megbízható ökoszisztémával, valamint több mint 200 fős csapattal rendelkezik, amelynek irodái Európa-szerte és az Egyesült Államokban, Bostonban találhatók. www.innoenergy.com

Mi a széndioxid kibocsátás monitorozására életre hívott Carbon Centrum háttere?

Az Oslóban, 2023 júliusában alapított startup, a Carbon Centrum AS az energiaátalakítási ágazatban tevékenykedik és világszerte fenntartható megoldásokat kínál a vállalkozások és magánszemélyek számára. Innovatív technológiák és stratégiai együttműködések révén a Carbon Centrum képessé teszi a szervezeteket arra, hogy mérjék és mérsékeljék környezeti hatásukat alkalmazottaikon és ügyfeleiken keresztül, megnyitva az utat egy zöldebb jövő felé.
A széndioxid kibocsátás mérésének, a széndioxid-semleges jövő megteremtésének küldetésével a Carbon Centrum megoldásokat kínál a Scope 3 kibocsátások valós idejű nyomon követésére. Átfogó eszközök és források biztosításával a Carbon Centrum célja, hogy forradalmasítsa a szervezetek fenntarthatósághoz való hozzáállásának módját, elősegítve egy zöldebb és rugalmasabb bolygó kialakulását azáltal, hogy a fogyasztókat is bevonja az egyenletbe.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó