Támogatás igényelhető az illegális hulladéklerakók felszámolására

Illegális hulladéklerakók
Önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházak is jelentkezhetnek a támogatásért, amivel országszerte segítik az illegális hulladéklerakók megszüntetését – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

Raisz Anikó a köztévében beszélt arról, hogy a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű akció újra elindul, a hétfőn megnyílt hulladékfelszámolási pályázaton jogi személyek vehetnek részt.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására igényelhető támogatás maximális összege köbméterenként 45 ezer forint.

 

Az önkormányzatok maximum 75, az egyházi jogi személyek 50, a civil szervezetek 35, míg a gazdálkodó szervezetek 30 millió forintot igényelhetnek. A pályázók köbméterenként bruttó 45 ezer forint maximális összegig pályázhatnak legkésőbb március 27-én éjfélig a tisztakornyezet.nhkv.hu címen.

A pályázat előzményeként már 2020-ban is nyílt hasonló lehetőség. Akkor két ütemben 474 sikeres pályázat nyomán az illegális hulladéklerakókból több mint 165 ezer tonna illegális szemetet sikerült felszámolni Magyarországon.

 

A korábbi pályázat egyik tapasztalata, hogy ahol egyszer már elindult az illegális hulladék lerakása, ott a felszámolás után is nagyon gyakran folytatódik. Ezt szeretnék megakadályozni, ezért az önkormányzatok és az egyházi jogi személyek az igényelhető támogatás legfeljebb 40 százalékát felhasználhatják ingatlanvédelmi eszközök és rendszerek kiépítésére, bővítésére is.

Tudta? Az illegális hulladékok legnagyobb részét építési, bontási törmelék és kommunális hulladék teszi ki.

 

Bárki segíthet illegális hulladéklerakók bejelentésével

A Hulladékradar applikáción keresztül bárki bejelentheti a környezetet elcsúfító, szennyező, illegálisan elhelyezett hulladéklerakatok – akár településen belül, akár külterületen. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében.

Hulladékradar Illegális hulladéklerakók
A Hulladékradar mobilapplikációban fotót is küldhetünk be az illegális hulladéklerakóról. Fotó: MTI – Krizsán Csaba

Az illegális lerakókról begyűjtött hulladék legnagyobb részét igyekeznek hasznosítani, és – mint például az építési törmelék esetében – alapanyagként kezelni.

A cikk forrása: MTI, Energiaügyi Minisztérium
Kiemelt kép: Unsplash

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó