Nagy tengerjáró hajó, de sokkal kisebb öko-lábnyom – itt vannak a földgázos óriáshajók!

A földgázos tengerjáró hajó sokkal kíméletesebb a légkörhöz - a kép illusztráció - fotó: Unsplash

Szereti a tengerjáró hajókat, utazna ilyennel, de zavarja a köztudottan óriási öko-lábnyom? Olyan utazást szeretne, ami a bolygót is kíméli? Egy portál összeszedett néhány olyan utazást ami nem terheli (annyira) a környezetet. Mutatjuk.

A tengerjáró hajókkal történő, meglehetősen romantikus és különleges utazás – mint tudjuk – sajnos nem igazán környezetbarát. Gondoljunk akár a repülőjáratok által okozott hatalmas szén-dioxid-kibocsátásra, a szállodákban folytatott pazarló gyakorlatokra vagy a turisták által látogatott helyek ökológiai hatásaira – nehéz bűntudat nélkül nyaralni.

És mivel egyetlen tengerjáró hajó annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint 12 000 autó, a hajóutak rossz hírnévnek örvendenek a légkört mérgező hatásuk miatt.

De, itt a jó hír: számos tengerjáró szolgáltató most gondolja újra a tevékenységét és kiveszi részét a bolygó védelmében, mégpedig abban a reményben, hogy az utazók kielégíthetik „vándorlási vágyukat” anélkül, hogy a környezetet a korábbi intenzitással szennyeznék.

Az olyan cégek, mint például az AE Expeditions, a Majestic, a Hurtigruten és az MSC Cruises, jelentős előrelépéseket tesznek a bolygó védelme érdekében különféle kezdeményezésekkel, amelyek miatt bekerültek a Sailawaze Kiválósági Díjak jelöltjei közé.

MSC Cruises tengerjáró hajók

Az MSC Cruises a 2023-as évben működtette az iparág első, nettó nulla üvegházhatású gáz kibocsátású útját Saint-Nazaire, Franciaországból Koppenhágába, Dániába. Az elmúlt két évben két, folyékony földgázzal működő hajót indított útjára, az MSC World Europát és az MSC Euribiát, amelyek jóval kevesebb szennyezőanyagot és részecskét bocsátanak ki, mint a hagyományos nehéz fűtőolaj.

2022-ben az MSC átalakított egy ipari homokbányászati helyszínt a Bahamákon egy kizárólagos magán-szigetté, fokozatosan újjáépítve a tengeri ökoszisztémát. Úgy hangzik, mint egy tökéletes hely a nyaraláshoz.

AE Expeditions

A szlogen a következő:

Szeretne egy tengerjáró hajón bűntudatmentes utazást a Déli-sarkra? Az AE Expeditions, egy széndioxid-kibocsátás-mentes vállalat, segít az utazóknak felfedezni a világ legvadabb helyeit – Antarktiszt, az Arktiszt és azon túl – miközben csökkentik klímahatásukat.

Az AE hajóin felszolgált ételek fenntartható forrásból származnak állításuk szerint, a menün egyetlen halikra vagy tonhalas étel sem található. A cég támogatja a tisztítási kezdeményezéseket, folyamatban van minden egyszer használatos műanyag eltávolítása hajóiról, és olyan természetvédőkkel áll partnerségben, mint az oceanográfus és felfedező Dr. Sylvia Earle, hogy előmozdítsa a fenntartható és felelős utazást.

The Majestic Line tengerjárók

A skót Majestic Line új szintre emeli az újrahasznosítást, az első hajóikat a halászati iparból mentették meg és alakították át vendégszerető és kényelmes hajókká újrahasznosított és újrafelhasznált anyagok segítségével.

Az indulás a skót szigetekről azt jelenti, hogy a brit vendégeknek nem kell repülővel utaznia oda, és a vállalatot a Green Tourism tanúsítványa is igazolja.

Legyen szó a cég irodáiban használt papír csökkentéséről, a hajókra vásárolt szezonális és helyben termelt élelmiszerekről vagy a munkaruhák és ágynemű újrahasználatáról, a Majestic Line célja, hogy megvédje a bolygót, miközben felfedezheted azt.

Portsmouth International

Portsmouth, Nagy-Britannia legnagyobb önkormányzati kikötője, amely évente milliókat szolgál ki ügyfelekből és árucikkekből, 2050-re pedig nulla kibocsátást szeretne elérni.

Ennek érdekében a Portsmouth International Port otthont ad egy hatalmas napelemes árnyékoló rendszernek, amely több mint 2660 napelemet tartalmaz, és bevezet egy ambiciózus part menti áramellátási rendszert a három legforgalmasabb kikötőhöz, hogy csökkentse a kibocsátást és javítsa a levegő minőségét.

Forrás:

https://metro.co.uk/2024/05/04/sustainable-cruises-travel-companies-going-green-20772099/

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó