A tudomány verhetetlen érvei a mosogatógép mellett

mosogatógép
Természet, tudomány és kényelem – három dolog, aminek ritkán van egyszerre szerepe egy háztartási feladatban. De ha mosogatásról van szó, a tudomány most egyértelmű választ ad arra, mit érdemes választani: használjunk mosogatógépet!

Nemcsak kényelmesebb, hanem környezetbarátabb, higiénikusabb és takarékosabb is, mint a kézi mosogatás. A Popular Science cikke alapján most részletesen bemutatjuk, miért állítják ezt tudósok, mérnökök és a tapasztalat.

A Michigani Egyetem kutatása, mely az Environmental Research Communications tudományos folyóiratban jelent meg, különböző kézi mosogatási módszereket hasonlított össze a gépi mosogatással. Az eredmény egyértelmű:

A mosogatógépek kevesebb mint feleannyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki és feleannyi vizet használnak, mint a kézi mosogatás – feltéve, ha a szokásos használati gyakorlatokat követjük.

Bár ezt a kutatást részben a Whirlpool, egy mosogatógépgyártó támogatta, más független kutatások is hasonló eredményekre jutottak.

Miért hatékonyabb a mosogatógép?

A mosogatógép újrahasznosítja a vizet: a gép megtelik vízzel, ezt többször körbeforgatja és permetezi a tányérokra, majd leereszti, és új ciklus kezdődik – általában háromszor. Így sokkal kevesebb víz fogy, mint ha a csap alatt mosogatnánk.

A legtöbben előöblítik a tányérokat a gépi mosogatás előtt, pedig erre nincs szükség – a modern mosogatógépek saját öblítőprogrammal rendelkeznek. Az előöblítés viszont jelentősen csökkenti a gépi mosogatás hatékonyságát.

A kutatók tanácsa:

  • Kaparjuk le a nagyobb ételmaradékokat a tányérokról, de NE öblítsük le őket vízzel!
  • Kapcsoljuk ki a meleg szárítást, ezzel még több energiát takarítatunk meg!
  • Csak akkor indítsuk el a gépet, ha tele van!

A kutatás külön kiemeli, hogy a leggyakoribb kézi mosogatási módszer – azaz a folyóvíz alatti mosogatás – a legtöbb energiát és vizet használja. Ez tehát a legkevésbé hatékony módszer.

De lehet hatékonyabban mosogatni kézzel is. Ehhez a német Tenside Surfactants Detergents szaklapban megjelent kutatás ad iránymutatást.

Az ajánlott kézi mosogatási módszer:

  • Ne öblítsünk itt sem előre!
  • Az ételmaradékot kaparjuk le!
  • Az egyik mosogató medencében vagy lavórban áztassuk mosogatószeres meleg vízben az edényeket.
  • Ezután egy másik edényben vagy lavórban öblítsük hideg vízben.
  • Fontos: ne használjunk folyó vizet!

Ezt a módszer megelőzheti a mosogatógépet víz- és energiahatékonyságban. Ugyanakkor ez nem minden háztartásban kivitelezhető – például ha nincs elég nagy mosogató vagy elég hely két lavórhoz.

A mosogatógép jobban fertőtlenít

A gépi mosogatás nemcsak gazdaságosabb, hanem higiénikusabb is. Egy 1000 éttermet vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a gépi mosogatás után kevesebb baktérium maradt a tányérokon, különösen a poharakon és evőeszközökön.

Ennek oka, hogy a mosogatógépek sokkal forróbb vizet használnak, mint amit kézzel elviselnénk – ez a hőmérséklet pedig hatékonyan elpusztítja a baktériumokat.

Egy további higiéniai kockázat a kézi mosogatásban a törölgetés. A vizsgálat szerint azok az éttermek, ahol konyharuhával törölték le az edényeket, sokkal nagyobb arányban mutattak ki baktériumokat, mint ahol levegőn szárították őket – vagyis gépi szárítás történt.

Forrás: Popular Sciense
Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó