Újabb zöldberuházás ösztönzés: adókedvezmény vehető igénybe

Adókedvezmény zöldberuházás
Magyarország célja, hogy a zöld gazdasági átállás nyertese legyen, így a zöldenergia termelésében és tárolásában is a világ élvonalába tartozó fejlesztéseket valósít meg. Ezt támogatja az az új rendelkezés, amely szerint villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén adókedvezmény vehető igénybe.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a napokban közölte: a magyar adórendszer egyszerűsítése és az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adópolitika kiemelt szándéka az éghajlati célok támogatása is. A most bejelentett, legújabb kedvezmény bevezetésének célja annak ösztönzése, hogy olyan új villamosenergia-tároló berendezések létesüljenek, amelyek képessé teszik a vállalatokat a saját célra megtermelt villamos energia tárolására.

Kinek szól és mekkora az adókedvezmény?

A technikai részletek közül az államtitkár kiemelte: az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezése után hat éven keresztül lehet igénybe venni. Fontos feltétel még, hogy a villamosenergia-tároló energiájának évi legalább 75 százalékát megújuló energia biztosítsa.

Az adókedvezmény támogatási intenzitása – az összes állami támogatással együttesen – 30 százalék, de legfeljebb 30 millió euró.

Ez azt is jelenti, hogy például egy 100 millió forint értékű beruházás esetén 30 millió forintnyi adókedvezménnyel számolhat a vállalat, azaz ekkora összeggel csökkentheti a fizetendő társasági adóját.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD 2024-es magyar országtanulmánya is kiemelte, a nagyszámú feldolgozóipari beruházás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat átálljon a zöld technológiára. Ez az új beruházási adókedvezmény is épp ezt az átállást támogatja – tette hozzá az államtitkár.

Magyarország éllovasa kíván maradni a zöld energetikai fordulatnak

A kormány gyakran hangoztatja, hogy Magyarország nem követője, hanem éllovasa a globális zöld energetikai fordulatnak, és az is kíván maradni. Erről legutóbb pár napja György László kormánybiztos beszélt Jászberényben, a „Közös ügyünk a zöldenergia” felméréshez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy 2020-ban a kormány meghirdette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelyben több fontos célt tűztek ki:

  1. 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-semlegesen állítson elő villamos energiát Magyarország. Ezt be fogják tartani – ígérte a kormánybiztos.
  2. Zöld energia tárolására alkalmas high-tech rendszerek. A fejlődés itt is biztató:
A nemzetközi elemzők szerint a zöld energia tárolásának terén Magyarország 2030-ra a negyedik legnagyobb kapacitással fog rendelkezni az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Németország után.

 

  1. Az energiát fel is kell tudni használni
  2. A zöldenergia újrahasznosítása, a körforgásos gazdaság bevezetése. A kormány azt szeretné, ha Magyarország ezen a területen is élen járna, György László szerint erre minden esély meg van.

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a zöld energetikai piac üzleti lehetőség a magyarok számára.

A zöld gazdaság piaca az oxfordi Economics szerint 2020-ban 1300 milliárd dolláros volt a világban, és a piac 2050-ig megnyolcszorozódik.

A G7 egy korábbi cikkében ír erről, alábbi ábrájuk azt mutatja, hogyan alakul a foglalkoztatás az EU országaiban és Magyarországon  a megújulóenergia-szektorban.

Adókedvezmény jár zöldberuházásra.
Foglalkoztatottak a megújulóenegia-szektorban. Ábra: G7, EurObserv’ER (2020)

Magyarok százezreinek biztosít jól fizető munkahelyet a következő évtizedekben, egyben a fenntartható, környezetbarát, egészséges, tiszta jövő záloga is.

A kormánybiztos mindenkit arra biztatott, hogy töltse ki a kérdőívet, amelyben arra keresik a választ, hogyan gondolkodnak a magyarok a zöldenergiáról, a zöld gazdaságról és a fenntartható jövőről. A felmérést április 15-ig lehet kitölteni a zöldenergia.kormany.hu oldalon. Erről részletesek korábbi cikkünkben is írtunk.

Forrás: MTI
Kiemelt kép:freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó