Új alternatíva az óceánok megmentéséért: az algatermesztés

Algatermesztés óceán

Tengereinkre egyre nagyobb nyomás nehezedik a klímaváltozás, a szennyezés és a túlhalászat miatt. Mindenkinek a lelki szemei előtt ott lebegnek az óceánokban úszó szeméttengerek, a műanyagba gabalyodott fókák…

Az Euronews Ocean című adása annak járt utána, hogyan segíthetnek helyreállítani óceánjainkat az olyan új alternatívák, mint az algatermesztés, és fenntarthatóbb jövőt tudnak-e biztosítani a halászok számára?

Algatermesztés: az új lehetőség

Az északnyugat-írországi Mulroy-öböl tiszta vize ideális az ökológiai akvakultúra számára. Itt több ember tenyészt kagylókat, osztrigákat és lazacot, ugyanakkor új lehetőségként egyre többen foglalkoznak algatermesztéssel.

A tengeri moszat iránti kereslet ugyanis Európa-szerte növekszik, mivel egyre inkább az egészséges táplálkozás fontos részének tekintik. A helyi biotermelők növelik a külföldi importtal szembeni környezeti előnyöket.

A Mulroy-öböl tiszta vizéből gyűjtött hínár akár nyersen is fogyasztható, és számos egészségügyi előnyt kínál. A több tucat hektáron elterülő, virágzó algafarmon víz alatti vezetékeken olyan ehető tengeri moszatok nőnek, mint az alaria esculenta, más néven atlanti wakame – egy jól ismert helyi faj, amely számos észak-atlanti országban hagyományos étel.

A vetés októberben kezdődik, és áprilisra a hínár készen áll a betakarításra. Ez a munka ideális a halászatból és az akvakultúrából érkezőknek, mivel értékes munkát kínál számukra a csendesebb évszakokban.

Egy új gyárban óránként 300 kilogramm tengeri moszatot dolgoznak fel, és száraz pelyhekké alakítják. Ezeket a pelyheket könnyű tárolni, szállítani és élelmiszeripari termékekben felhasználni. Az ilyen létesítmények hozzájárulnak az európai hínártermesztés bővítéséhez, miközben munkahelyeket teremtenek a hagyományos tengerparti iparágakban, például a halászatban és a kagylótenyésztésben dolgozók számára.

Az algatermesztés környezeti előnyökkel is jár

A fenntarthatóan kezelt tengerialga-farmok nem csak egészséges élelmiszert termesztenek és munkahelyeket teremtenek a korábbi halászok számára, hanem segítenek az óceánok egészségének helyreállításában és a partvonalak erózió elleni védelmében is. Az algák ugyanis gyökérszerű rögzítő struktúrái stabilizálják a tengerfeneket, csökkentve a hullámok és áramlatok okozta talajeróziót.

Az algák, különösen a tengeri moszatok, természetes szűrőként működnek a tengeri környezetben. Képesek nagy mennyiségű szén-dioxidot megkötni, ezzel csökkentve az óceánok savasodását. Az algák emellett nitrogént és foszfort is kivonnak a vízből, ami mérsékli az eutrofizációt, azaz a vízben lévő tápanyagok túlzott felhalmozódását, ami algavirágzásokhoz és oxigénhiányhoz vezethet.

Ezen túl a tengeri moszatfarmok új élőhelyeket teremtenek számos tengeri faj számára. Az algák sűrű növekedése menedéket nyújt a kisebb halak, rákok és más tengeri élőlények számára, így hozzájárulva a biodiverzitás növeléséhez. Ezek az élőhelyek fontos szerepet játszanak a tengeri tápláléklánc fenntartásában és az ökológiai egyensúly megőrzésében.

Egyre több algát fogyasztunk, akár hús helyett is

A The Seaweed Company által szervezett konferencián az előadók a tengeri moszat környezeti előnyeit emelték ki a hagyományos mezőgazdasággal szemben, és megvitatták, hogy szükség van a szabályozás és az engedélyezés egyszerűsítésére. Az európai közigazgatás és az ágazat is bízik a jelentős növekedésében.

Algatermesztés
Egyre többen fogyasztanak tengeri algát, már nem csak Japánban. Fotó: Freepik

„Európa az algák 0,2%-át termeli a világon. De évente 500 millió euró értékben importálunk algát. Ez az előrejelzések szerint a kereslet miatt növekedni fog. Az emberek egészségesebb ételeket akarnak enni. Fenntarthatóbb élelmiszereket. Ezért van ez az uniós alga-kezdeményezés, amelynek célja, hogy Európa-szerte növeljük a termelést,” mondta a konferencián a DG MARE kékgazdasági ágazatokkal, akvakultúrával és tengeri területrendezéssel foglalkozó egység vezetője, Felix Leinemann.

A tengeri moszat részben helyettesítheti a húst az étrendben. A The Seaweed Company saját húskeveréket is forgalmaz, amely 25% tengeri algát tartalmaz. Állításuk szerint ez negyedével csökkenti a környezetterhelést és növeli a tápértéket.

Forrás az Euronews cikke.
Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó