Új génbankot hoztak létre itthon a biológiai sokféleség megőrzéséért

biodiverzitás génbank
Átadták Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ új egységét, amely arra hivatott, hogy a hazai génmegőrzés bázisintézményeként, Magyarország legnagyobb és egyben központi génbankjaként funkcionáljon.

A központ az egykori tápiószelei NöDiK (Növényi Diverzitás Központ), és a gödöllői HáGK (Haszonállat-génmegőrzési Központ) egyesülésével jött létre még 2019-ben, most pedig átfogó fejlesztést kapott.

Gyűjteményeihez, állományaihoz kapcsolódóan ellátja a vonatkozó génmegőrzési és fajtavédelmi, kutatási-fejlesztési és innovációs, valamint vidékfejlesztési, oktatási és ismeretterjesztő tevékenységeket.

A biodiverzitás védelmét és megőrzését az intézet kiemelt feladatának tekinti. A biodiverzitás, vagy biológiai sokféleség a földi élet sokszínűségét, tehát az élőhelyek, fajok sokféleségét, és a fajokon belüli genetikai változatosságot jelenti együttesen.

 

Mi a szerepe a génbanknak a biológiai sokféleségben?

A genetikai erőforrások védelme – különös tekintettel a kultúrnövények és a haszonállatok genetikai tartalékainak megőrzésére – az egész világon kiemelt feladat, amelyet konkrét kötelezettségeket tartalmazó nemzetközi egyezmények is rögzítenek: a Biológiai Sokféleség Egyezmény, valamint a FAO Mezőgazdasági és élelmezési célú növényi genetikai erőforrásokról szóló nemzetközi Egyezmény. Hazánk mindkét egyezménynek jogszabályban rögzített részes fele. Magyarán ez azt jelenti, hogy kötelességünk az egyes biológiai fajok génállományát megőrizni.

Az intézmény új épületének átadáson a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kiemelte, biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság, de nincs számunkra haza sem. Nagy János arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a magyarok otthon akarják érezni magukat hazájukban, „együtt kell megvédeniük az itt található csodálatos változatosságot”.

A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékához hasonlítva azt mondta, az itt található genetikai kincs nemzeti kézben tartása nemcsak nemzetstratégiai ügy, hanem nemzetbiztonsági érdek is.

A mintegy 950 millió forintból megvalósult fejlesztés megteremti az itteni munka folytatásának lehetőségét, ami segít a klímaváltozás hatásaira is időben felkészülni.
génbank
Növénymag kondícionáló készülékek a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ új épületében. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Baktay Borbála, a Nemzeti Biodiverzitás-, és Génmegőrzési Központ főigazgatója ismertette, hogy a tápiószelei génbank 65 éve működik, 1959 óta fejleszti gyűjteményeit és őrzi mindazt, amit megörökölt, a tudást és a növényi genetikai erőforrásokat.

Több mint 57 ezer génbanki tétel, 130 ezret is meghaladó mintaszámú génbanki anyagát őrzik. A tápiószelei génbank teljes körű génbanki tevékenységet végez, ami megőrzés, gyűjtés, felszaporítás, dokumentálás és közreadás.

A főigazgató kiemelte azt is, hogy a génmegőrzés, egy független központi állami génbank működtetése nemzetstratégiai ügy, nemzeti érdek. Az utóbbi tíz évben jelentősen fejlődtek a gyűjteményeik, és az újakkal már lefedik a teljes növényi spektrumot, valamennyi növénycsoport génbanki megőrzését végzik. Az új génbanki épület nagyban segíti munkájukat, az elmúlt 12 év csúcspontja. Ez az épület a génbank szíve – fogalmazott a főigazgató.

Forrás: MTI
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Olvassa el korábbi cikkünkben, miért is olyan fontos a biodiverzitás!

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó