Végre: betiltják a BPA műanyagokat az élelmiszercsomagolásokban

Az Európai Bizottság elfogadta a biszfenol-A (BPA) olyan jellegű felhasználásának tiltását, ahol élelmiszerekkel érintkezhet.
Miután az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb tudományos értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy a biszfenol-A káros hatással van az immunrendszerre, az EB tavaly év végén elfogadta a BPA tiltását olyan anyagokban, amelyek élelmiszerrel érintkeznek – írja közleményében a Nébih.
A tilalom nem csak a BPA-ra, hanem a különböző biszfenol-származékokra is vonatkozik. Azaz ezeket nem szabad majd élelmiszerekkel és italokkal érintkező termékekben használni, illetve élelmiszerek előállítása, feldolgozása, szállítása és tárolása során használt berendezésekben sem.
A tiltás érinti a fémdobozok bevonatait, az újra felhasználható műanyag palackokat és különböző konyhai eszközöket is.
Az új előírás kapcsán átmeneti időszak lesz érvényben, hogy az ipar megfelelően alkalmazkodhasson, valamint az ellátásbiztonság se sérüljön:
- A többszöri használatra tervezett eszközök (például: étel- vagy italtároló edények, sütő-főző eszközök) 2026. július 20-ig kerülhetnek első alkalommal forgalomba.
- Az élelmiszeripari berendezésnek számító árucikkeket 2028. január 20-ig lesz lehetőségük forgalomba hozni első alkalommal a gyártóknak (például: cukrászati öntőformák, tömítések, szivattyúk).
- Az olyan, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyszer használatos árucikkeket, mint a halászati tartós áruk, vagy a gyümölcsök és zöldségek tartósításának céljából készült termékek (konzervdoboz, lakkozott fedővel rendelkező befőttesüveg) 2028. január 28-ig forgalmazhatják.
Mi a baj a BPA-val?
Az egészségügyi aggályok főként abból adódnak, hogy a BPA hormonhatású vegyület, amely az emberi szervezetben ösztrogénszerű hatást fejthet ki, és összefüggésbe hozták hormonális rendellenességekkel, termékenységi problémákkal, anyagcsere-betegségekkel (például elhízás és cukorbetegség) és bizonyos daganatok kialakulásával.
Kutatások szerint a BPA kis mennyiségben is képes kioldódni az élelmiszerekbe és italokba, különösen magas hőmérsékleten vagy savas közegben. Ezért sok országban szigorítják a használatát, különösen a gyermekek és várandós nők védelme érdekében, sőt, egyes helyeken már teljes betiltása is napirenden van.
BPA-kat leggyakrabban fémcsomagolások (élelmiszer- és italdobozok), tartós műanyagok (újrafelhasználható italospalackok) előállításához használják, így szinte minden konyhában nagy számban előfordulnak.
Az Európai Unió finanszírozta Horizon 2020 program során megállapították, hogy az emberek 92 százalékának vizeletében megtalálhatók a biszfenol-vegyületek. Az orvostudomány szerint a BPA endokrinromboló hatású, másrészt az immunrendszerre is rendkívül káros.
Forrás: Portfolio
Fotó: Freepik
*
Olvassa el korábbi cikkünket is a csomagolóanyagok új EU-s szabályairól!
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!