EP választások: még a zöld átállás is veszélybe kerülhet az EU-ban!

Az EU jól áll zöld átállás terén, de a fordulat üteme lassulhat - fotó: Pexels.com

A zöld átállás távolabb kerülhet a realitásoktól az EU-ban. Ugyanis egy friss, neves intézet minapi elemzése szerint a centrista és a jobboldali pártok várhatóan erősödnek Európa-szerte a közelgő európai parlamenti (EP) választásokon. A gazdaságpolitikai hangsúly ugyanis a zöldátállásról és a szükséges jogszabályok megalkotásáról sokkal inkább a versenyképességre helyeződhet át.

Az Európai Unió zöldgazdasági átállásához szükséges további gazdaságpolitikai lépések valószínűleg háttérbe szorulnak a közelgő európai parlamenti választások után – derült ki május végén az Economist Intelligence Unit (EIU) szakértői által tartott online konferencián.

A webináriumot Emily Mansfield, az EIU európai regionális igazgatója, Agnese Ortolani, az EIU vezető európai közgazdásza és Frances Li, az EIU európai elemzője vezette. A rendezvényen az európai parlamenti választások különböző EU-s politikákra, köztük a zöldátállásra gyakorolt hatásait vizsgálták. Az EIU közgazdászai az általuk kidolgozott elemzéseket, illetve mandátumbecslést mutatták be (lásd a cikk végén).

A zöld átállás lassulhat, mert az EU-s zöld pártok visszaszorulhatnak

Az EIU friss EP-mandátumbecslése szerint a jobboldali populista pártok várhatóan jelentős győzelmet aratnak ezen a választáson, míg az európai Zöld Párt lesz a legnagyobb vesztes.

A jobboldali populista Identitás és Demokrácia (ID), valamint az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) párt várhatóan körülbelül 83 mandátumot szerez, így a negyedik helyen végezhetnek. Ezzel szemben a jelenleg a parlament negyedik legnagyobb frakcióját alkotó Zöldek mindössze 54 helyet szerezhetnek a választások után, szemben a korábbi 72-vel, így frakciójuk mind az ID, mind az ECR mandátumszáma alá csökkenhet.

A zöldek vesztesége „a zöldpolitikákkal szembeni növekvő lakossági ellenállás eredménye”, ugyanis, mint ismert, néhány hete Európa-szerte az utcára vonultak az EU zöldszabálytervezetei ellen tiltakozó gazdák – fejtette ki Frances Li.

Ezért csökkenhet a zöld átállás támogatottsága az EU parlamentjében

A jobbközép Európai Néppárt (EPP) várhatóan megszerzi a parlamenti helyek többségét, 182 mandátumot a 720-ból, néggyel többet, mint a legutóbbi, 2019-es választásokon. A balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) valószínűleg a második helyen végez, de körülbelül hat helyet veszít. A liberális Renew Europe, bár továbbra is a harmadik legnagyobb párt marad, várhatóan jelentős veszteséget szenved el, 17 helyet veszítve.

Az Economist Intelligence Unit rendezvényén bemutatott adatok és trendek szerint az Európai Parlament jobbra tolódása befolyásolhatja a klímaváltozással és környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok támogatását, mivel az elmúlt öt évben ezeket főként a baloldali és balközép pártok támogatták.

„Júniust követően a baloldali és balközép pártok nehezebben tudnak zöldjogszabályokat előterjeszteni. Ezzel szemben nő azon képviselők száma, akik ellenzik az EU Zöld Megállapodását, és valószínűleg minden új klímavédelmi törvény ellen szavaznak” – mondta Agnese Ortolani az online konferencián.

Az EIU szakértője hozzátette, hogy a közép- és jobboldali pártok várhatóan az ipari és gazdasági versenyképességre fognak koncentrálni az új zöldjogszabályok helyett. Emellett folytatódnak a zöldítést célzó szabályok elleni tiltakozások, például a mezőgazdasági termelők részéről, ami csökkenti az új EU-s szabályozások parlamenti előterjesztésének esélyét.

A következő öt évben az EIU szakértői szerint az EU Zöld Megállapodásának enyhe „felhígulása” várható. „Ez nyomást gyakorolhat arra, hogy néhány meglévő klímavédelmi célt is módosítsanak” – tette hozzá Agnese Ortolani. Pontosította kijelentéseit, mondván, hogy a zöldpolitikák hosszú távon továbbra is „prioritást élveznek majd a választók körében”, mivel az EU polgárai következetesen támogatják a klímaváltozás elleni küzdelmet, amit a legutóbbi Eurobarometer-jelentések és közvélemény-kutatások is igazolnak. Mindazonáltal rövid távon az EP részéről egyfajta elbizonytalanodás és a zöldszabályozások visszafogása várható.

Az EP választásokat megelőző EIU mandátumbecslés egésze Európára vetítve- Forrás: https://makronom.eu/2024/06/06/szakertok-szerint-az-eu-s-zoldatallas-a-hatterbe-szorulhat-az-ep-valasztasok-utan/
Az EP választásokat megelőző EIU mandátumbecslés egész Európára vetítve – Forrás: EIU és  https://makronom.eu/2024/06/06/szakertok-szerint-az-eu-s-zoldatallas-a-hatterbe-szorulhat-az-ep-valasztasok-utan/

A cikk forrásai:

https://www.power-technology.com/news/eiu-webinar-european-parliament-elections/

https://makronom.eu/2024/06/06/szakertok-szerint-az-eu-s-zoldatallas-a-hatterbe-szorulhat-az-ep-valasztasok-utan/

 

Fotó (nyitó illusztráció) – Pexels – free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó